Να καταλάβει η Τουρκία ότι οι ενέργειές της έχουν συνέπειες: Ανακοίνωση ΕΛΚ για Βαρώσια

FILE PHOTO: The chairman of the European People’s Party (EPP) Manfred Weber. Photo: @ManfredWeber




To μήνυμα ότι “η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οι ενέργειές της έχουν συνέπειες”, στέλνει η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγο πριν την καθορισμένη συζήτηση στην ολομέλεια για την υπόθεση των Βαρωσίων.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΚ επισημαίνει ότι “τα σχέδια της Τουρκίας να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων υπό συνθήκες κατοχής πρέπει να καταδικαστούν έντονα”.

“Πρόκειται για μια άλλη επίθεση στην περιφερειακή σταθερότητα, παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους”, δηλώνουν  οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές της ομάδας του ΕΛΚ.

“Δυστυχώς, αντί της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπουμε συνεχείς προκλήσεις από την τουρκική ηγεσία. Ο χρόνος για τις λέξεις έχει περάσει. Με την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Βαρώσι, η Τουρκία απέδειξε και πάλι ότι δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση των συγκρούσεων. Ακόμα χειρότερα: δείχνει ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να διαιρέσει μόνιμα ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οι ενέργειές της έχουν συνέπειες και ότι όλα τα μέλη της ΕΕ βρίσκονται μαζί με την Κύπρο”, δήλωσε ο Manfred Weber, ευρωβουλευτής, και επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ.

“Η Τουρκία συνέχισε να αυξάνει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Το επαίσχυντο και παράνομο άνοιγμα της Τουρκίας της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια, υπό συνθήκες κατοχής, αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρέπει να σταματήσει τώρα. Είναι καιρός η ΕΕ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία”, πρόσθεσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου ευρωβουλευτής, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας της Ομάδας ΕΛΚ.

“Η αυξανόμενη απόκλιση της Τουρκίας από τα πρότυπα και τις αξίες της ΕΕ έφερε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πρέπει τώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του Kris Peeters, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη θέση του Κοινοβουλίου για την Τουρκία εξ ονόματος της Ομάδας ΕΛΚ. “Ένας συνδυασμός καλά στοχοθετημένων μέτρων και διαλόγου πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση που να εξυπηρετεί τους Κυπρίους”, πρόσθεσε.

“Τα τουρκικά ηγετικά σχέδια για το Βαρώσι θα υπονομεύσουν σοβαρά τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης, προσθέτουν στις άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως παράνομες γεωτρήσεις στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, διμερή συμφωνία με τη Λιβύη που προσπαθεί να αλλάξει τα θαλάσσια σύνορα ή την κλιμάκωση των καταστάσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη Συρία”, αναφέρει η ομάδα του ΕΛΚ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Αθανασίου/ΓΧΡ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Επιστολή ευρωβουλευτών Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών σε Μπορέλ: Καταγγελία για Βαρώσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: