Να καταδικάσει δημόσια την παρουσία Ερντογάν στο Βαρώσι και τις δηλώσεις για δυο κράτη ζητούν από τον Πομπέο 23 βουλευτές

File Photo: Μια φωτογραφία που διατέθηκε από το τουρκικό γραφείο Τύπου του Προέδρου δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Γ) στο Βαρώσι. EPA, ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Επιστολή 23 βουλευτών στον Πομπέο για την παρουσία του Ερντογάν στο Βαρώσι και τις δηλώσεις για λύση δύο κρατών.

Οι συμπρόεδροι της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, μαζί με 21 βουλευτές και των δύο κομμάτων, συνυπογράφουν επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προτρέποντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταδικάσει την Τουρκία για το παράνομο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, όπως και την πρόσφατη ρητορική του Προέδρου Ερντογάν υπέρ μιας λύσης δύο κρατών για την Κύπρο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για τις παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια και να απαιτήσουν από την τουρκική κυβέρνηση να απομακρύνει και να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να καταλάβει την περιοχή», αναφέρουν στην επιστολή τους οι 23 βουλευτές.

«Χωρίς απτές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζουν, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μπορεί να ενεργεί με ατιμωρησία. Η Κύπρος είναι ένας από τους πιο κρίσιμους συμμάχους μας στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να ασχοληθούν με το ζήτημα των Βαρωσίων και να αντιταχθούν ενεργά στην επιθυμία του Προέδρου Ερντογάν να δημιουργήσει μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ρητορική για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, ή οποιαδήποτε ενέργεια που προωθεί μια τέτοια ατζέντα, είναι απαράδεκτη».

Στην επιστολή παρατίθενται παραδείγματα από την αντισυμμαχική στάση της Τουρκίας, έναντι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και δήλωσης του Τούρκου προέδρου ότι «θα δώσει ‘Οθωμανικό ράπισμα’ στους αμερικανούς», καθώς και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ για το καθεστώς της περίκλειστης πόλης.

Τονίζουν ακόμη πως «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για τις ενέργειές της στα Βαρώσια, την παράνομη καμπάνια επιθετικότητας στην περιοχή κατά της Κύπρου, της Ελλάδας και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις ενέργειές της σε άλλες συγκρούσεις – όπως η συνεχιζόμενη υποστήριξή στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσακ και τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – η κακοήθης επιρροή της Τουρκίας θα συνεχίσει να αυξάνεται και όχι μόνο θα αποτελεί απειλή για την Κύπρο, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την εθνική μας ασφάλεια».

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον κ. Πομπέο:

Να απαιτήσει δημόσια από τον Πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει αμέσως και να απέχει από προσπάθειες για να αλλάξει το καθεστώς των Βαρωσίων.
Να επαναβεβαιώνει δημοσίως τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ·
Να θεωρήσει την Τουρκία υπόλογη για παραβίαση του διεθνούς δικαίου ·
Να διατηρήσει την πίεση στην Άγκυρα για να αντιστρέψει τη στάση της για λύση δύο κρατών ·
Τέλος, να παραμείνει σε εμπλοκή κ0αι ετοιμότητα να υπερασπιστεί την ασφάλεια και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Πηγή: Greek NewsΝέα, του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ο Τραμπ αποψιλώνει τις κραυγαλέες κατηγορίες από τις αγωγές του περί νοθείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: