Μηνύματα καταδίκης από Βρετανούς βουλευτές για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

File Photo: Στιγμιότυπο από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Μηνύματα με τα οποία καταδικάζουν την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, έστειλαν μέσω της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου εκπρόσωποι των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων.

Ο Συντηρητικός βουλευτής και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ τονίζει στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ότι αυτό που εντελώς αδίκως έγινε γνωστό ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι μια μονάδα που «δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο» και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τον εποικισμό των κατεχομένων επί 46 χρόνια και επισημαίνει επιπλέον τις τουρκικές προκλήσεις στα κυπριακά ύδατα, καθώς και στα Βαρώσια, τα οποία, όπως σημειώνει, «ήταν πάντα φάρος ελπίδας και ένα σύμβολο ως σκαλοπάτι προς την επανένωση του νησιού».

Ο σερ Ρότζερ προσθέτει ότι οι φίλοι της Κύπρου στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων πιστεύουν πως έχει έρθει η ώρα για μια δίκαιη λύση. Καταλήγει με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμμερίζεται αυτή την άποψη και τονίζει: «Δε θα ησυχάσουμε μέχρι να επιτευχθεί αυτή η λύση».

Ο σκιώδης Υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού του Εργατικού Κόμματος Φάμπιαν Χάμιλτον κάνει λόγο για «σκοτεινή επέτειο» και σημειώνει στο δικό του μήνυμα ότι «η αναγνώριση ενός καθεστώτος κατοχής δεν θα ήταν συμβατή με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κύπρου όπως απορρέουν από τις συνθήκες».

Καλεί εκ μέρους των Εργατικών τον Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεσμευθούν σε έναν ουσιαστικό διάλογο, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και συμπληρώνει πως είναι σαφές ότι μια λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες μεταξύ των πλευρών.

Ο κ. Χάμιλτον σημειώνει πως το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι Εργατικοί καλούν όλες τις πλευρές να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση.

Αυτό, συμπληρώνει ο κ. Χάμιλτον, περιλαμβάνει την αντιστροφή των ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον πλήρη σεβασμό από την Άγκυρα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο υπαγορεύει τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Καταλήγει διαβεβαιώνοντας για τη συνεχή στήριξη των Εργατικών στην επανένωση της Κύπρου προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία

 

Έφτασε στα Κατεχόμενα ο Μπαχτσελί, περιμένουν τον Σουλτάνο, απαγόρευσαν τις διαμαρτυρίες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal