Μια όχι και τόσο μυστική συνάντηση, με τεράστια όμως σημασία: Ο Νετανιάχου στον πρίγκιπα MBS

File Photo: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. EPA, RONEN ZVULUN, POOL




Η συνάντηση βεβαιώνεται, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, από υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, χωρίς να  επιβεβαιώνεται από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την αρνείται και ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro (κείμενο: Thierry Oberlé).

Ωστόσο, αυτή η επίσκεψη, η οποία πιθανώς πραγματοποιήθηκε, σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στη προσέγγιση των δύο περιφερειακών δυνάμεων, κύριο επίτευγμα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν αποδεχθεί μια διαδικασία ειρήνης και το τέλος του μποϊκοτάζ του Ισραήλ, χωρίς την προϋπόθεση μιας επίλυσης της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης, που συνιστά ρήξη με την αδιάλειπτη αλληλεγγύη προς την παλαιστινιακή υπόθεση.

Κατά τον δημοσιογράφο, μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και  Ισραήλ θα ήταν ένας πολιτικός σεισμός, λόγω του βάρους της Σαουδικής Αραβίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο γηραιός Βασιλιάς Salman είναι αντίθετος προς το παρόν, επιμένοντας στο σεβασμό της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, που ξεκίνησαν οι Σαουδάραβες το 2002, βάσει της οποίας προσφέρεται στο Ισραήλ πλήρη εξομάλυνση, μετά την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, Αλλά ο διορισμένος διάδοχός του MBS, είναι πιο ευαίσθητος στις ισραηλινές «σειρήνες»,  εξαιτίας μιας κοινής απόρριψης έναντι του Ιράν, που θεωρείται σημαντική απειλή.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Nétanyahou ταξιδεύει με αυτόν τον τρόπο. Το ερώτημα είναι, γιατί  να το γνωρίζουμε;», σχολιάζει ο Ofer Zalzberg, αναλυτής στο Kelman Institute for Conflict Transformation.

Κατά τη γνώμη του, «αποδεικνύει, ότι η επιχείρηση της ομαλοποίησης υπερβαίνει το τρέχον πλαίσιο, ο MBS δοκιμάζει το εσωτερικό του κοινό και Pompeo πουλάει τον ισολογισμό της εποχής Trump, αλλά και, λόγω φιλοδοξίας, την προσωπική του δράση. Όλοι παρακολουθούν τις αντιδράσεις.»

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Thierry Oberlé, Nétanyahou chez le prince MBS, un rendez-vous pas si secret

Πως θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ μετά την εκλογή του Μπάιντεν; Η θέση του Bloomberg…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: