Μία υπερδύναμη σε μόνιμη παράκρουση: Πανδημία, εκλογές και στο βάθος η Τουρκία του …Τραμπ!

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά τους οπαδούς του που τον περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο του, στη Βιρτζίνια. EPA, WILL OLIVER




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Γενικά ομιλώντας είναι χλωμή η κατάσταση στην Αμερική. Σε όλα τα επίπεδα. Και για την πανδημία, και για τις προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ότι αφορά την πανδημία, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, αλλά το χειρότερο είναι ότι ο νυν πρόεδρος Τραμπ και ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βλέπουν το ζήτημα αυτό με διαφορετικό φακό.

Ο κ. Τραμπ πιστεύει -και το πιστεύει πραγματικά, δεν παίζει θέατρο- ότι ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε. Δυστυχώς για τον αμερικανικό λαό, δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Από την πλευρά του, ο κ. Μπάιντεν πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, χωρίς να προκρίνει το κλείσιμο της χώρας, όπως τον συμβουλεύουν κάποιοι εκ των συνεργατών του. Ίσως, όμως, χρειαστεί να το κάνει μετά την 20η Ιανουαρίου, όταν αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Έτσι η Αμερική βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια και οι θάνατοι αγγίζουν τις 258 χιλιάδες.

  • Την ίδια στιγμή η Αμερική είναι μία ακυβέρνητη χώρα, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν σχεδόν άψογα οι θεσμοί. Ο πρόεδρος Τραμπ ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, εκτός της διακυβέρνησης της χώρας. Όλη του η ενέργεια στρέφεται για τη νίκη του στις εκλογές -μέσω δικαστηρίων και άλλων μέσων.

Αυτά τα άλλα μέσα θεωρούνται αντιδημοκρατικές πράξεις. Πρόκειται για αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν σε πολιτειακό επίπεδο, από τα όργανα των πολιτειών. Ένα παράδειγμα είναι αυτό: Η Χ πολιτεία να μην επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα και ο Χ κυβερνήτης να χρίσει εκλέκτορες πολίτες που θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Τραμπ.

Τρελά πράγματα αν σκεφθεί κανείς ότι ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του κ. Τραμπ με πέραν των 6 εκατομμυρίων ψήφων, που μπορεί να μην έχουν σημασία λόγω του εκλογικού συστήματος, αλλά προηγείται και στους εκλέκτορες, ένα αποτέλεσμα που δεν ανατρέπεται.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των G-20 που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Τραμπ συμμετείχε σε αυτήν το πρωί, αλλά στη συνέχεια έφυγε -και τις δύο μέρες- από το Λευκό Οίκο και πήγε για μία παρτίδα γκολφ στο ξενοδοχείο του, στη Βιρτζίνια. Επέλεξε να μην λάβει μέρος στη συνεδρίαση για τις προετοιμασίες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωναϊού. Και το έκανε διότι προφανώς πιστεύει τις ψεκασμένες θεωρίες.

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτή τη μεταβατική περίοδο στην Αμερική και να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Το βασικό ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός που θα ασχοληθεί από την πλευρά της Αμερικής, ποιος θα εμποδίσει τον Ερντογάν, ποιος τέλος πάντων θα σηκώσει το τηλέφωνο.

  • Είναι μία βάσιμη ανησυχία, καθώς έχουμε το παράδειγμα του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο εκμεταλλευόμενη την ακυβερνησία στην Αμερική. Αν και τότε, ο Χένρι Κίσιγκερ μπορούσε να υλοποιήσει τα σχέδια του ανεξάρτητα της πολιτικής κρίσης.

Στο ερώτημα ποιος θα εμποδίσει τον Ερντογάν, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Διότι δεν θα λάβει υπόψη ένα τηλεφώνημα ή μία σκληρή ανακοίνωση. Ο πρόεδρος μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι ο κ. Τραμπ, που εικάζουμε όλοι ότι δεν θα ασχοληθεί, για πολλούς λόγους. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι “ερωτευμένος” με τον Ταγίπ ερντογάν. Και ο Τζο Μπάιντεν, που θα ήθελε να σταματήσει τον Ερντογάν, δεν θα έχει εξουσίες μέχρι τότε.

Αρκετοί, πιστεύουν, πάντως ότι θα αναλάβει να ελέγξει την κατάσταση ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο εκβιασμός των διεφθαρμένων: Γιατί ξαφνικά αυτή η “πρεμούρα” να κλείσουν το Κυπριακό προς όφελος της Τουρκίας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: