Μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοινώθηκαν στην Κύπρο: Διάγγελμα Αναστασιάδη

File Photo: O Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. φωτογραφία, πηγή, ΚΥΠΕ




Νέα δέσμη έκτακτων μέτρων για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, που θα έχουν ισχύ παγκύπρια αλλά και επιπρόσθετων μέτρων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Παγκύπρια μέτρα

Όπως είπε, πέραν από τα παγκύπρια μέτρα που ανακοινώθηκαν ήδη στις 4 Νοεμβρίου, για την περίοδο 12 – 30 Νοεμβρίου τίθενται σε εφαρμογή και άλλα μέτρα όπως: Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, θεματικών πάρκων και luna park, απαγορεύεται η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων, απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας, εξαιρουμένων των επισκέψεων σε άτομα με αναπηρία, όπου κάθε ένοικος μπορεί να δέχεται δύο επισκέψεις τη βδομάδα και σε εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις θα εξετάζονται για περισσότερες επισκέψεις, και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κρεοπωλεία, κτλ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 10 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Πιο αυστηρά μέτρα για Λεμεσό και Πάφο

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης έκτακτα μέτρα με ισχύ στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για την περίοδο από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ότι απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου, απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, καθώς και μεταξύ των δύο Επαρχιών, εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, μετακινήσεων για ιατρικό περιστατικό (με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού), μετακινήσεων για μεταφορά προσώπων από και προς τους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και το Λιμάνι Λεμεσού.

Επίσης, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κλπ), πλην για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων των γονέων που αθλούνται. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα και η λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τις 16 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι οι δημόσιες υπηρεσίες (δημόσιος, ευρύτερος δημόσιος τομέας και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θα λειτουργούν με προσωπικό ασφάλειας για επείγοντα θέματα και εξυπηρέτηση των πολιτών για έκτακτες ανάγκες. Νοείται ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους με την τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων. Οι εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται σε ουσιώδεις υπηρεσίες, θα εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία, εκ περιτροπής, ενώ απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.

Ακόμη, αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, και χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες που αφορούν την κατ’ οίκον διανομή και το take-away. Νοείται ότι μετά την ώρα απαγόρευσης μετακίνησης επιτρέπεται μόνο η υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής. Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 10:30 το βράδυ μόνο για την εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στους χώρους τους. Οι χώροι εστίασης εντός του Αερολιμένα Πάφου εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Διάγγελμα Αναστασιάδη

Είναι ξεκάθαρο πως οι κύριες εστίες μόλυνσης και αναμετάδοσης του κορωνοϊού είναι, δυστυχώς, οι Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως “μη παραγνωρίζοντας και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στις υπόλοιπες Επαρχίες, και ύστερα από σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα και τους ορατούς κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε τη λήψη περαιτέρω μέτρων”.

Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “από τα 68 άτομα που σήμερα νοσηλεύονται, τα 49 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 72%”.

Είπε ακόμη πως “από τις 28/10 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 2644 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι. Από τα νέα κρούσματα, 1798 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δηλαδή ποσοστό 68%, ενώ οι επτά από τους οχτώ θανάτους αφορούν άτομα με μόνιμη διαμονή είτε στη Λεμεσό είτε στην Πάφο”.

“Δυστυχώς, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας που επικίνδυνα απειλεί πλέον την υγεία, τη ζωή, το σύστημα υγείας και την οικονομία του τόπου”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη πως “δεν ήταν και δεν είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους πολίτες συγκεκριμένων περιφερειών. Μπορεί σήμερα οι αποφάσεις μας να προκαλούν δυσφορία, όμως τα προστατευτικά μέτρα που παίρνουμε θα επιτρέψουν σε όλους να νιώθουν πιο ασφαλείς”.

“Ζητώ την κατανόηση και υπομονή σας για αυτό και απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους να σεβαστούμε τα όσα με θυσίες, πείσμα και αποφασιστικότητα έχουμε έως τώρα επιτύχει στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας. Το αβέβαιο της επιθετικής συμπεριφοράς του ιού δεν επιτρέπει την όποια πλάνη και εφησυχασμό”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως απευθύνεται κυρίως στη μικρή μερίδα των συμπολιτών μας που με συμπεριφορές απειθαρχίας και χαλάρωσης επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας.

Παράλληλα, υπογράμμισε, πως “θέλω με έμφαση να τονίσω πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε συμπεριφορές από επιχειρήσεις όπου παραγνωρίζοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας, το οικονομικό όφελος τίθεται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως πριν μόλις μία εβδομάδα είχε απευθυνθεί σε όλους, επεξηγώντας τους λόγους για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ελπίδα αποφυγής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, τα οποία η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν.

“Δυστυχώς, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας που επικίνδυνα απειλεί πλέον την υγεία, τη ζωή, το σύστημα υγείας και την οικονομία του τόπου”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “παρακολουθώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες, θα ήθελα να αναφέρω πως για την περίοδο 28 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 2644 νέα κρούσματα, ενώ την ίδια περίοδο 8 θάνατοι αποδίδονται στον θανατηφόρο ιό”.

Ανέφερε πως “από την ανάλυση των πιο πάνω δεδομένων, προκύπτει ότι από τα νέα κρούσματα, 1798 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δηλαδή ποσοστό 68%, ενώ οι 7 από τους οχτώ θανάτους αφορούν άτομα με μόνιμη διαμονή είτε στη Λεμεσό είτε στην Πάφο”.

Την ίδια ώρα, από τα 68 άτομα που σήμερα νοσηλεύονται, τα 49 προέρχονται από τις εν λόγω Επαρχίες, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 72%, επεσήμανε.

Από τα όσα έχω παραθέσει πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο πως οι κύριες εστίες μόλυνσης και αναμετάδοσης του ιού είναι, δυστυχώς, οι Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “μη παραγνωρίζοντας και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στις υπόλοιπες των Επαρχιών, και ύστερα από σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα και τους ορατούς κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε τη λήψη περαιτέρω μέτρων, αυστηρότερων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου αλλά και νέων μέτρων που αφορούν τις υπόλοιπες των Επαρχιών”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως τις τελευταίες των ημερών είναι με μεγάλη αγωνία που παρακολουθεί τους κινδύνους που καταγράφονται μέσα από την επιδημιολογική εικόνα.

“Την ίδια ώρα, το αίσθημα ευθύνης δεν θα επέτρεπε στην Κυβέρνηση ή τον ίδιο προσωπικά να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στους κινδύνους να χαθούν ζωές και να διαλυθούν οικογένειες”, υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Λεμεσού και της Πάφου τούς διαβεβαίωσε πως κατανοεί απόλυτα τις αντιδράσεις και τα όποια δυσάρεστα αισθήματα που μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να τους προκαλέσουν.

Δεν ήταν και δεν είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους πολίτες συγκεκριμένων περιφερειών, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “μπορεί σήμερα οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να προκαλούν δυσφορία, όμως τα προστατευτικά μέτρα που παίρνουμε θα επιτρέψουν σε όλους να νιώθουν πιο ασφαλείς, αλλά, το σημαντικότερο, πως θα χαιρόμαστε τα παιδιά και τους γονείς μας και την επομένη της κρίσης”.

“Παρακολουθείτε καθημερινά τα όσα τραγικά συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Είμαι βέβαιος πως κανένας από σας δεν θα ήθελε να βιώσουμε ανάλογες συνθήκες”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε πως δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει πως είναι η ώρα της ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης του καθενός.

Θέλω να βεβαιώσω πως με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνουμε, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως πέραν των αποφάσεων για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, αύριο οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξαγγείλουν νέα δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως “οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και θα γίνουν ακόμη κρισιμότερες εάν δεν επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που επιδείξαμε κατά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας”.

Ανέφερε πως “η όποια πρόοδος, η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων, ή μια νέα οπισθοδρόμηση, εξαρτάται απόλυτα από την ατομική και συλλογική ευθύνη να τηρήσουμε με ευλάβεια τα πρωτόκολλα και τους υγειονομικούς κανόνες ασφαλείας που οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν”.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία πως με την κοινωνική ευαισθησία που ως λαός επανειλημμένα έχουμε επιδείξει θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν τη δοκιμασία. Σας εμπιστεύομαι, εμπιστεύομαι την ανθρωπιά σας και το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Σας ευχαριστώ. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

 

Ακόμη τέσσερις θάνατοι σήμερα στην Κύπρο και 165 νέα κρούσματα κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: