Η μεγάλη νομική μάχη του Τραμπ είναι μάλλον μίζερη περιγράφει το Politico

File Photo: Η Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. EPA/Oliver Contreras / POOL




Πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι υπερηφανεύονταν για την ταχεία συστράτευση μαζί τους μιας στρατιάς δικηγόρων από τρία μεγάλα νομικά γραφεία ώστε να αμφισβητηθεί (αποτελεσματικά) το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τώρα που έφτασε η μεγάλη στιγμή, αυτός ο στρατός των δικηγόρων και τα μεγάλα νομικά γραφεία δεν είναι πλέον τόσο ορατά, σχολιάζει το POLITICO.

Στο παρασκήνιο, το μεγαλύτερο μέρος των δικαστικών προσφυγών διαχειρίζονται μικρά νομικά γραφεία με συντηρητικούς δικηγόρους.

Δημοσίως, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαφίεται σε ένθερμους υποστηρικτές και πολιτικούς συμμάχους, μερικοί από τους οποίους δεν είναι ούτε καν νομικοί, για να εξηγήσει γιατί οι αμερικανικές πολιτείες θα πρέπει να απορρίψουν ψήφους ή να ακυρώσουν συνολικά αποτελέσματα.

Υπάρχει ένας βασικός λόγος για την τακτική αυτή.

Όπως συμβαίνει σε όλα όσα εμπλέκεται ο Τραμπ, η επικοινωνία του σχετικού μηνύματος των δικαστικών προσφυγών εξυπηρέτησε περισσότερο ένα πολιτικό παιχνίδι με στόχο να ικανοποιηθεί η εκλογική του βάση και λιγότερο μία προσπάθεια να διατυπωθεί ένα λογικό επιχείρημα για να αμφισβητηθεί επισήμως το εκλογικό αποτέλεσμα, λένε Ρεπουμπλικάνοι που έχουν λάβει γνώση για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.

Ο στόχος είναι όχι μόνο να υποβαθμιστεί η νομιμότητα της νίκης του Τζο Μπάιντεν, αλλά και να κινητοποιηθούν οι υποστηρικτές του Τραμπ για τη μάχη των επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία της Τζόρτζια. Από το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης θα προκύψει το κόμμα που θα ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Γερουσίας από τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, εξυπηρετείται η σκοπιμότητα διαχρονικής καλλιέργειας αμφισβήτησης για την αξιοπιστία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τώρα, αλλά και στο μέλλον, εξυπηρετώντας τη στάση «δεν χάνω πότε» που προώθησε ο Τραμπ.

Πρόκειται για μία τακτική που φαίνεται ότι δουλεύει, τουλάχιστον ως προς την απονομιμοποίηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (POLITICO/Morning Consult poll) που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 70% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 35% των Ρεπουμπλικάνων που εξέφραζαν μία παρόμοια εκτίμηση πριν από την 3η Νοεμβρίου.

«Όλο αυτό είναι για τον θόρυβο», δήλωσε ένα πρώην βοηθός του Τραμπ, ο οποίος παραμένει κοντά στην εκστρατεία για την επανεκλογή του.

Σε νομικό επίπεδο, το επιτελείο του Τραμπ δεν έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, καθώς από την 3η Νοεμβρίου και μετά οι δικηγόροι του δεν έχουν κερδίσει σημαντικές δικαστικές μάχες σε κρίσιμες πολιτείες, στις οποίες προηγείται ή νίκησε ο Μπάιντεν (Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα). Σε μερικές περιπτώσεις, η ομάδα του Τραμπ δεν παρουσίασε τις αποδείξεις που ήταν απαραίτητες για την ακύρωση ψηφοδελτίων. Σε άλλες περιπτώσεις, η ομάδα του δεν κατέθεσε ούτε τα απαραίτητα έγγραφα.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΑΜΕΡΙΚΗ

Mε πληροφορίες από POLITICO μέσω ΑΠΕ  – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Μετά την αποπομπή του Μαρκ Έσπερ ο Τραμπ αναδιατάσσει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: