Μάχη χωρίς τέλος για τον κορωναϊό: Στην Εντατική το ΕΣΥ, επιτάξεις κλινικών, νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου και πάρτι αδιαφορίας…

Το κτίριο της ιδιωτικής κλινικής ‘Λυσίμαχος Σαραφιανός’ στην Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020. Την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα της ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Στην Εντατική βρίσκεται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η πίεση που δέχεται για να αντιμετωπίσει τη μάχη ενάντια στον κορωναϊό είναι πολύ περισσότερο από σκληρή και αμείλικτη.

Το μάτι του κυκλώνα της πανδημίας συνεχίζει να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και τα επιτελεία στο Υπουργείο Υγείας υλοποιούν πρωτόγνωρες λύσεις – μεταβαλλόμενες όμως στο πέρασμα του χρόνου, αφού τα κρούσματα, παρόλο που η περιοχή ζει με το lockdown για Τρίτη εβδομάδα συνεχίζουν τα κρατούν τα δραματικά πρωτεία στη χώρα.

Κι όλα αυτά, ενώ επιστρατεύονται κλίνες μετά και την επίταξη που αποφάσισε η Πολιτεία για δύο ιδιωτικές κλινικές κι έχει ήδη αρχίσει η αποδέσμευση κρεβατιών και η μεταφορά ασθενών σε άλλες υγειονομικές μονάδες.

Δυστυχώς τα μέτρα δεν έφεραν ακόμα αποτελέσματα: 72 θάνατοι, 2.581 νέα κρούσματα, 519 οι διασωληνωμένοι (βίντεο)

Βέβαια οι αριθμοί είναι αυτή που δείχνουν και την συνολική εικόνα αφού το 95% των λινών στη Θεσσαλονίκη έφτασε το 95%, στη Θεσσαλία ¨χτύπησε¨ στο 100% και στην Αττική το 85% με την επισήμανση των υγειονομικών να τονίζουν πως και αυτά ακόμη τυα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα.

Τη μάχη των υγειονομικών πρέπει ωστόσο να υποστηρίξουν όλοι αφού όπως συνομολογείται μόνον η τήρηση των μέτρων μπορεί να δώσει ανάσα στο σύστημα. Χαρακτηριστική είναι και η σημερινή έκκληση του πρόεδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου να μείνουν οι Θεσσαλονικείς στα σπίτια τους και να μην βγαίνουν έξω.

Τραγική είναι και η περιγραφή που έκανε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στο Open και την Φαίη Μαυραγάνη, αφού μίλησε για νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Ο Νίκος Καπραβέλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Έχουμε 44 κλίνες ΜΕΘ με 25 εξειδικευμένους εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλεύτριες εξουθενωμένες και πολύ λίγες. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού! Ήταν η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».
Ο κ. Καπράβελος επισημαίνει ότι «οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα θέλουν κάποιες μέρες για προετοιμασία. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, περιμένουμε ποιος θα χάσει τη ζωή του. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τον διψήφιο αριθμό θανάτων. Η λύση που βλέπουμε είναι η ένταξη όλου του ιδιωτικού τομέα και συστράτευση. Όσο αργούμε χάνουμε χρόνο. Οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται εκπαίδευση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει!»

Αδιαφορία και πάρτι

Και ενώ καταγράφονται όλα αυτά τα δραματικά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς δυστυχώς να υπολείπονται σε ανάγκες τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα, κάποιοι φαίνεται πως βρίσκονται στον αστερισμό της αδιαφορίας…

«Σφράγισαν» τα χερσαία σύνορα: Ποια είναι τα μέτρα και τι ισχύει για τους ταξιδιώτες

Στη σύλληψη μιας 18χρονης κοπέλας προχώρησαν τα ξημερώματα οι αστυνομικοί του Τμήματος Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη διότι διοργάνωσε πάρτι γενέθλιων, παρά τα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν μετά από καταγγελία στο σπίτι της 18χρονης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι εκεί διαπιστώθηκε πως στο πάρτι συμμετείχαν άλλα επτά άτομα.
Σε βάρος της συλληφθείσας επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ ως διοργανώτρια της εκδήλωσης, ενώ σε βάρος των άλλων επτά ατόμων βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση περιορισμού κυκλοφορίας.

Το δεύτερο κύμα του κορωναϊού καλπάζει και το ενδεχόμενο να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα από τον Δεκέμβρη και να αρθεί το lockdown δείχνει να απομακρύνεται.

Κάθε σπίτι με ιό

Τραγικές όμως και οι επισημάνσεις των επιδημιολόγων που πιστοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα. «Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».

Σχολιάζοντας τα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού είπε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογενειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς. Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες». Σύμφωνα με την κ. Λινού είναι καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, αφού τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους.

Όπως ανέφερε η κ. Λινού, σύμφωνα με νέες μελέτες στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.
Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out». Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «ίσως να ανοίξουμε τα δημοτικά, όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη

Σε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή που ταξίδεψαν από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή για να προσφέρουν βοήθεια στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγια βαθιά πατριωτική πράξη.

Μητσοτάκης σε εθελόντριες: Βαθιά πατριωτική η πράξη σας

«Αφήσατε τα σπίτια σας, αφήσατε τις οικογένειές σας, ταξιδέψατε σε άλλα σπίτια και σε άλλες οικογένειες σε όλη

Πήραμε εμείς όλα τα μπράβο αλλά αξίζουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αξίζουν πολύ μεγάλο μπράβο, πρέπει να το πούμε αυτό και να φανεί. Όλοι μας υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη αγάπη», ανέφερε η Μπάνια Μαλαμάτη που ταξίδεψε από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσφορά των εθελοντών και όλων των υγειονομικών αποδεικνύει ότι η «ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά κενές λέξεις», προσθέτοντας πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

Νοσηλεύτριες: «Ο κορωναϊός δεν είναι fake news

Οι εθελοντές, αφότου εξέφρασαν θαυμασμό για την υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη, τόνισαν πως ο κορωναϊός είναι ένας πραγματικός και επικίνδυνος εχθρός και κάλεσαν τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο τους τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης. «Ο κορωναϊός δεν είναι ένα ψέμα, δεν είναι fake news, είναι κάτι που υπάρχει, που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός που το αψηφά κάνει πολύ μεγάλο λάθος», ανέφερε η Ιωάννα Πατρωνίδου, που έφτασε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης από την Κομοτηνή.

Απαντώντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λες ότι πρέπει να πολεμήσουμε τα fake news, τους ανθρώπους οι οποίοι μερικές φορές ανενημέρωτοι ή θύματα κάποιων θεωριών συνομωσίας πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε και τις τελευταίες επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Γεραπετρίτης: Ηρωικές οι προσπάθειες των υγειονομικών

Τις ηρωικές προσπάθειες των λειτουργών υγείας εξήρε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM» και ενώ η χώρα, πρόσθεσε, έχει πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τις κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την απόδοση των μέτρων, συμπλήρωσε εξάλλου.
Ξεκινώντας από την, σε παγκόσμια κλίμακα, δυναμική του φαινομένου που «ξεπέρασε τις προβλέψεις των ειδικών επιδημιολόγων, το δεύτερο κύμα ήταν πολύ πιο ισχυρό και σε διάρκεια και σε ένταση και σε μεταδοτικότητα. Με αποτέλεσμα», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «σε πολλές περιπτώσεις οι καθολικές απαγορεύσεις να έχουν πέσει έξω. Δεν είναι τυχαίο ότι όπου εφαρμόστηκαν τα lockdown στην Ευρώπη και αλλού, είχαν έναν πολύ αργό χρόνο για να αναδείξουν τα αποτελέσματά τους».

Ηλιόπουλος: «Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης»

“Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης” χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel το βράδυ της Παρασκευής. “Σε αυτή τη χώρα έχουμε 11 εκατομμύρια ευθύνες πολιτών, αλλά το κυβερνητικό συμβούλιο δεν έχει καμία. Ο κ. Κικίλιας, εξαφανισμένος οκτώ μήνες, βγήκε πριν μια εβδομάδα και αντί να μας πει τί θα κάνει για τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, μιλούσε για opinion leaders και ατομική ευθύνη”, ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση “να ζητήσει συγνώμη από τις οικογένειες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη λειτουργία των σχολείων”.Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ για τη “συνειδητή υποτίμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας”, λέγοντας μάλιστα ότι “οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές και αυτό το βλέπει και το βιώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πλέον”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, Open TV και άλλες πηγές
Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σήμερα από τις 21.00 έως τη λήξη: Στάση εργασίας της ΣΤΑΣΥ

Σαρωτικοί έλεγχοι: Πρόστιμα σε γυμναστήρια και αθλούμενους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: