Lockdown Mέρος 2ον: Tι αλλάζει από το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα [ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ]

File Photo: Γενική άποψη της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Επιστροφή στην… Ανοιξη με καθολικό lockdown έφερε η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και η ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ.

Ετσι με βάση τις χθεσινές εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργών, από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου έως και τις 30 Νοεμβρίου η χώρα εισέρχεται σε μία νέα, πλην γνώριμη, πραγματικότητα.

Αναλυτικά:

Τι κλείνει, τι μένει ανοικτό

Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα. Και σε αυτή τη φάση της αναστολής εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον. Η αναστολή λειτουργίας δεν περιλαμβάνει επίσης το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον. Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους καταστηματάρχες.

Επιπρόσθετα, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, ενώ ρολά κατεβάζουν από το Σάββατο και τα  γυμναστήρια, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία. Τα κομμωτήρια μπορούν, εφόσον το θέλουν οι ιδιοκτήτες τους, να μείνουν ανοικτά τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή 6 και 7 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Ανοικτές θα παραμείνουν οι τράπεζες. Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια. 

Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και όπως και την άνοιξη όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Αναστέλλεται και η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται όμως η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (take away) η οποία βέβαια δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά/τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια, Λύκεια, φροντιστήρια

Μόνο τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ολοήμερα σχολεία καθώς και οι δομές ειδικής αγωγής θα λειτουργούν κανονικά, δηλαδή θα πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο, ύστερα από την εφαρμογή του lockdown.

Οπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

• Αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Τα σχολεία αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

• Συνεχίζουν τη διά ζώσης λειτουργία τους νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα.

• Συνεχίζουν διά ζώσης οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

• Για τις μετακινήσεις τους, οι μαθητές θα πρέπει να πάρουν βεβαίωση από το σχολείο, ενώ οι γονείς θα στέλνουν sms μετακίνησης με σήμανση 4.

• Φροντιστήρια, δομές μελέτης καθώς και κέντρα ξένων γλωσσών θα τελούν σε αναστολή λειτουργίας και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση.

«Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας γυμνασίων και λυκείων είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης αδιαφορίας, της έλλειψης πολιτικής βούλησης και τελικά της διαχειριστικής ανικανότητας του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η υπουργός Νίκη Κεραμέως υποστήριζε μέχρι και χθες πως “τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά”», σχολίασε ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

SMS ξανά

Το σύνολο των μετακινήσεων θα συνοδεύεται από αποστολή μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ παραμένει σε ισχύ η πληρότητα 65% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας εντός οχημάτων και συρμών των συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα διατηρείται η πληρότητα 65% επιβατών στους συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα ΚΤΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να μπούνε στην ιστοσελίδα, forma.gov.gr στην οποία θα βρούνε τα σχετικά έγγραφα για την δήλωση τύπου Α και Β, αλλά και τις σχετικές οδηγίες. Στο site υπάρχουν βεβαιώσεις για κυκλοφορία εργαζομένου, κυκλοφορία ανηλίκου μαθητή ή μαθήτριας, αλλά και μεμονωμένες μετακινήσεις.

Οσον αφορά στο SMS, οι πολίτες μπορούν na στέλνουν από το κινητό τους SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

α. Αριθμός εξόδου β. κενό γ. ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Οι αριθμοί που αντιστοιχούν σε αιτιολογία εξόδου είναι οι εξής:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Πτήσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα στη χώρα θα εισέρχονται αεροπορικώς μόνο επιβάτες που διαθέτουν αρνητικό τεστ (που έχει διενεργηθεί έως 48 ώρες νωρίτερα). Υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ έχουν και όσοι εισέρχονται στη χώρα από τα χερσαία σύνορα, πρόβλεψη που θα τεθεί σε ισχύ ύστερα από πέντε ημέρες (μεταβατικό διάστημα). Υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώνουν PLF (φόρμα εντοπισμού επιβατών) όσοι εισέρχονται αλλά όσοι εξέρχονται από τη χώρα. Ως προς τις πτήσεις εσωτερικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση που θα παρατηρηθεί.

Δημόσιο

Ανάλογα μέτρα με αυτά που ίσχυσαν στο προηγούμενο lockdown τον Μάρτιο θα εφαρμοστούν για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών θα παραμείνουν ανοιχτές ειδικά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, η εξυπηρέτηση θα πραγματοποιείται με συγκεκριμένα ραντεβού για να μη σημειωθούν φαινόμενα συνωστισμού. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα εφαρμοστεί η τηλεργασία για υπηρεσίες που δεν απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο εργασίας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα: Πως θα βγούμε από το σπίτι, οι επιλογές στα κινητά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: