Νέο «μαύρο» ρεκόρ με 41 νεκρούς από κορωναϊό: Στα 1.490 τα κρούσματα, 239 oι διασωληνωμένοι [video, grafics]

File photo: O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς (Δ) με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου(2Δ), τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη (2Α) και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη (Α), ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Την ανησυχία των ειδικών προκαλεί η μεγάλη έξοδος από την Αττική που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πριν την επιβολή  του lockdown.

Όπως επισήμανε η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, είναι ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής και κάλεσε όσους ταξίδεψαν προς την περιφέρεια να επιδείξουν υπευθυνότητα για να μην υπάρξει διασπορά του ιού, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 1.490 κρούσματα Covid-19 στη χώρα, ενώ έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού 41 άνθρωποι.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 239, σύμφωνα με όσα είπε η καθηγήτρια, που στη συνέχεια ανακοίνωσε πως από τα νέα 1.490 κρούσματα, τα 412 εντοπίστηκαν στην Αθήνα και τα 412 στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 

Στην ημερήσια έκθεσή του ο ΕΟΔΥ  ανακοίνωσε 1490 νέα κρούσματα του κορωναϊού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58187, εκ των οποίων το 54.2%

4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

άνδρες.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αισιοδοξία από τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer

O κ Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε παρουσιάζοντας τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, το οποίο όπως είπε «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις». Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43 χιλιάδες πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας.

Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA.

Γκίκας Μαγιορκίνης : Η πανδημία επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ, είπε:

1. Η πανδημία covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθώντας να καταγράφονται περισσότερες από 600 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια μέρα.

2. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9 χιλιάδες την ημέρα, δηλαδή επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας

3. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3 χιλιάδες ανά ημέρα.

Για την επιδημία στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «διατηρείται η εικόνα που είδαμε την προηγούμενη Παρασκευή, δηλαδή έχοντας περάσει σε δυναμική εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2 χιλιάδων διαγνώσεων ανά ημέρα με παρατεταμένη και μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας». «Ακόμα και αν η Αττική φαίνεται ότι είναι σε ήπια κατάσταση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βαρύτερο στο βόρειο τμήμα της χώρας με ανάλογη πίεση και στο σύστημα Υγείας της χώρας» εξήγησε ο καθηγητής της ιατρικής.

Σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, ο κ. Μαγιορκίνης αποσαφήνισε ότι «η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν εχθές την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα», δηλαδή 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. «Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες σχετικά», είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα μια φορά για τις ηλικίες 65+ «που παρουσίασαν μια σχετική μικρή αύξηση».

Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη

«Βλέποντας όλα αυτά, τα νέα για το εμβόλιο μας δίνουν ένα σαφέστατο φως στο τούνελ της πανδημίας» διαπίστωσε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε «ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό». «Η επάνοδος στην κανονικότητα δε θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, σταδιακά. Και ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το COVID-19

Δεδομένα έως 09 Νοεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωναϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 09 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1490, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 58187 (ημερήσια μεταβολή +2.6%), εκ των οποίων 54.2% άνδρες. 1 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 825 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 239 (75.3% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 58187 κρουσμάτων, 4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1952343 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 92623 δείγματα.

Διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους

Διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωναϊό. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους ισχύουν τα εξής:

-Σε περίπτωση μετάβασης σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος, αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή τη βεβαίωση του δικηγόρου.

-Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.

-Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή, δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας, ή βεβαίωση δικηγόρου, ή συμβολαιογράφου, που πιστοποίει με αποστολή εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κλήση-πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.

-Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύεται από τη σχετική φόρμα τύπου και επιτρέπονται και εκτός περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους μάρτυρες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ώστε να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές.

 

Από το Υπουργείο Υγείας παρακολουθήσαμε ζωντανά τη ενημέρωση για τον κορωναϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, την  καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ακόμα, συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων και στο σύστημα Υγείας.

Από σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιείται, εξ αποστάσεως, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Κάθε Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώνει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά για αυτή την εβδομάδα, η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση Δευτέρας και Παρασκευής θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: