[LIVE Βουλή] Μητσοτάκης: Έπρεπε να ισορροπήσουμε μεταξύ της δημόσιας υγείας και της στήριξης της οικονομίας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής στις 9/7/2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και όλους τους Έλληνες για την κατάσταση και προσδοκώ από όλους τους συμμετέχοντες, να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ενημερώνοντας την Ολομέλεια για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας.

«Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι πολίτες που ασθενούν, το τελευταίο που θα περίμεναν να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο καυγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω τα όσα έχουν μεσολαβήσει από το Μάρτιο είναι γνωστά, αξίζει όμως να γίνει σύντομη ανασκόπηση για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας «για να μην κυνηγάμε ανυπόστατες φήμες, δραματοποιημένες εικόνες που στοχεύουν συχνά σε πρόσκαιρες μικροκομματικές στοχεύσεις».

«Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας. Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα, την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».
«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας και πνευμονολογίας κα Κοτανίδου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν την γνώριζα, την γνώρισα στα πλαίσια της τακτικής μας συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά καταξιωμένη επιστήμων και γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «Σήμερα η χώρα μας διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα».
«Ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες. την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

 Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός όφειλε να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για διχαστική ομιλία. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

«Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις: «πέσαμε έξω», παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό” και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», συμπλήρωσε.

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε».

«Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Νομίζω κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική».

Γεννηματά: Εμμένουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε αχρείαστες                                                               κοκορομαχίες

«Τους τελευταίες περίπου εννέα μήνες, την ζωή μας την ορίζει ο κορωναϊός. Μας επιβάλει να ζούμε και να δουλεύουμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε διαφορετικά” ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στη χώρα με την πανδημία.

“Δυστυχώς είναι ολοφάνερο, ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει, η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και το κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού» πρόσθεσε ωστόσο η κ.Γεννηματά.

«Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στις ΜΕΘ, αλλά στο ΕΣΥ» ανέφερε στη συνέχεια η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως «Το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο και βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε όλοι σπίτι ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε το χρόνο στη κυβέρνηση να οργανωθεί, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη του ΕΣΥ. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχτεί το ΕΣΥ, πώς να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» είπε και αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ όλο αυτό το διάστημα.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που έχει ο κορονοϊός, στην κοινωνία και την οικονομία ειδικότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως «εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα» είπε.

  • «Κύριε πρωθυπουργέ, είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ. Εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς» τόνισε.

Και συμπλήρωσε «η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε συγκεκριμένους τομείς της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.

       Κουτσούμπας: Συνειδητή επιλογή να μην λάβετε έκτακτα μέτρα

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες, στιγμές. Με ορατό τον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει μεγάλες διαστάσεις και το ΕΣΥ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση για την κατάσταση στη χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» την κατάσταση «γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους» και πως πλέον δεν μετράμε κρούσματα, αλλά «πλέον στεκόμαστε στους δεκάδες νεκρούς καθημερινά», ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα, που η κυβέρνησή σας θα έπρεπε να είχε πάρει από την πρώτη στιγμή. Μπορούσατε αλλά δεν τα πήρατε από συνειδητή επιλογή», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε πως «η κριτική μας δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τις δικές σας πολιτικές επιλογές» και εξήγησε «Μπορούσατε να θωρακίσετε το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως σας φώναζαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί. Αντί για αυτό βαφτίσατε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού.

Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις προτάσεις των σωματείων. Δεν το κάνατε γιατί την προστασία την θεωρείτε κόστος. Και το κόστος απειλεί την καπιταλιστική κερδοφορία.

Μπορούσατε να προχωρήσετε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αντί αυτού αυξήσατε τους μαθητές στους 27 ανά τάξη.

Μπορούσατε να πάρετε μέτρα για τα ΜΜΜ. Αλλά εσείς απαντήσατε με κυνισμό: τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπατε κ. πρωθυπουργέ και ο κόσμος είναι στιβαγμένος σαν την σαρδέλα σε αυτά»…

«Αντί να πάρετε τα αναγκαία μέτρα εννιά μήνες τώρα, επιλέγετε να πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη» συμπλήρωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αθήνα, Ελλάδα

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας στη Βουλή: Θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός, θα μιλήσουν οι αρχηγοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: