Κοροϊδεύουν οι Γερμανοί: Πιθανές …κυρώσεις στην Τουρκία εάν συνεχισθούν οι προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου!

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. EPA, ANDREAS GORA / POOL




Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, πριν τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής οι κυρώσεις θα βρίσκονται στο τραπέζι.

«Ως Προεδρία ΕΕ, και λόγω της ιδιαίτερης μας σχέσης με την Τουρκία, έχουμε προβεί, τους τελευταίους μήνες, σε έντονες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στην ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπήρξε κάποια αισιοδοξία, με τις απευθείας επαφές των περασμένων μηνών, ταυτόχρονα όμως υπήρξαν και νέες προκλήσεις, όπως αυτή (σσ αναφορικά με την επιστροφή του Όρουτς Ρέις στο Αιγαίο), καθώς και πιο πρόσφατα, η επίσκεψη Ερντογάν στην ‘βόρεια Κύπρο’”.

“Εξαρτάται από την Τουρκία”, είπε, “εάν δεν υπάρξουν θετικά βήματα μέχρι τον Δεκέμβριο-, τότε θα έχουμε μια δύσκολη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Τουρκία έχει πολλές επιλογές προκειμένου να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση κατά πόσο η «δύσκολη συζήτηση» συνεπάγεται κυρώσεις, ο Χάικο Μαας ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν αυτό το ζήτημα στο τραπέζι.

«Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μέχρι τότε, ναι, οι κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι», σημείωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ζοζέπ Μπορέλ: «Ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία»

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ».

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, δήλωσε σήμερα το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

“Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν”, είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

Πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο Μητσοτάκης ζήτησε από την ΕΕ να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών και στο 2021

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: