Κομισιόν: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα, για νέα ελάφρυνση χρέους

File photo: Mεσίστιες οι σημαίες της ΕΕ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. Photo via twitter @EU_Commission




Θετικό σήμα για τον επόμενο γύρο ελάφρυνσης χρέους δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την όγδοη μετα-προγραμματική έκθεση παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας. Η νέα δόση ελάφρυνσης – ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ – αναμένεται πλέον να εγκριθεί στο προσεχές Eurogroup στις 30 Νοεμβρίου.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, «η Ελλάδα έχει αναλάβει τις αναγκαίες δράσεις για να πετύχει τις συγκεκριμένες, προγραμματισμένες της δεσμεύσεις». Η πανδημία, σημειώνεται, οδήγησε σε αναστολή σειράς  μεταρρυθμίσεων  στο πρώτο μισό του 2020 «εξαιτίας της ανάγκης να αντιμετώπισης πιο άμεσων προτεραιοτήτων». Ωστόσο οι ελληνικές αρχές «καταφέραν να ξεκινήσουν εκ νέου το έργο επί των δεσμεύσεων αυτών τους τελευταίους μήνες και πέτυχαν πολλές θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σημειώνεται, «καλωσορίζουν τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα πεδία» με την Αθήνα και «ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι αναγκαίο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ώστε να ολοκληρώσουν ταχέως την εφαρμογή πρόσφατα υιοθετημένων νομοθετημάτων». Ειδική αναφορά γίνεται στην προώθηση της αναγκαίας δευτερεύουσας νομοθεσίας για τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αξιωματούχος της Ε.Ε. μιλά για «αξιοσημείωτη πρόοδο» της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στην αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Σήμερα, παράλληλα, δημοσιεύθηκε το φθινοπωρινό πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο περιλαμβάνει την Έκθεση Μηχανισμού Ειδοποιήσεων (Alert Mechanism Report ή AMR). Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ τριών χωρών (μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο) για τις οποίες θα ετοιμαστούν εις βάθος εκθέσεις λόγω υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Αντίστοιχες εκθέσεις θα προετοιμαστούν για εννέα ακόμα χώρες που παρουσιάζουν ανισορροπίες (όχι όμως σε υπερθετικό βαθμό). Οι εις βάθος εκθέσεις θα είναι έτοιμες την επόμενη άνοιξη.

Η γενική σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για το νέο έτος είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές τους «να παραμείνουν υποστηρικτικές και τα μέτρα να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τη πανδημία και να στηρίζουν την οικονομία». Σύμφωνα με την ανάλυση του προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το 2021, η Ελλάδα θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους περίπου 2,5% του ΑΕΠ – λίγο κάτω από τον μ.ο. του 3%. Σχεδόν στο σύνολό τους, πρόκειται για προσωρινά, έκτακτα μέτρα, που δεν γεννούν την ανάγκη μελλοντικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ έξι χωρών που πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή μεσοπρόθεσμα στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επίπεδου του δημόσιου χρέους της (οι άλλες είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, το Βέλγιο και η Γαλλία). Ωστόσο ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος, παρ’ ότι παραδέχεται ότι το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό, τονίζει ότι το συντριπτικό μέρος το βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (και μάλιστα των ευρωπαϊκών θεσμών), με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής – όπως εξαιρετικά ευνοϊκοί είναι και οι όροι με τους οποίους η Ελλάδα δανείζεται στις αγορές, «ακόμα και στην περίοδο του κορωνοϊού». Επιπλέον, σημειώνει, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου κυμαίνονται περίπου 15% του ΑΕΠ ετησίως «για τις επόμενες δεκαετίες», επίπεδο «σαφώς διαχειρίσιμο».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, Γιάννης Παλαιολόγος

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αυξήθηκε η παραγωγή αντισηπτικού και ζυμαρικών στη Γερμανία λόγω της επιδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: