“Κόλαση” από δημοσιεύματα: Η επίσκεψη του Πομπέο στο Φανάρι αποτελεί “ύπουλο κτύπημα” στην Τουρκία!

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ( A) φτάνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου για τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 17 Νοεμβρίου 2020. EPA, ERDEM SAHIN




Δύο ημέρες μετά την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, από την Κωνσταντινούπολη, εξακολουθούν τα δημοσιεύματα αναφορικά με τη σημασία της επίσκεψης του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και κυρίως της μη συνάντησης του με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Με τίτλο «Η επίσκεψη Pompeo στο Πατριαρχείο αύξησε τις φθορές στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», η εφημερίδα Hürriyet δημοσιεύει άρθρο γνώμης (του Sedat Ergin) όπου σημειώνεται πως η επίσκεψη στο τέμενος Rüstem Paşa  δεν είναι αρκετή για να απαλύνει το μεγάλο σοκ μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, σοκ που προκλήθηκε από την επίσκεψη Pompeo στην Κωνσταντινούπολη.

Και αυτό διότι το κέντρο βάρους της επίσκεψης ήταν το “Πατριαρχείο Φαναρίου” και η συνάντηση με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Είναι συνηθισμένο γεγονός –αναφέρεται- δυτικοί ηγέτες που μεταβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη να επισκέπτονται τον “Πατριάρχη Φαναρίου”. Όμως, η επαφή του Πομπέο είναι από κάθε άποψη εντελώς διαφορετική.

Πρόκειται για επίσκεψη που δεν έχει όμοια της στο παρελθόν και τάραξε τις διπλωματικές πρακτικές, με τον εκνευρισμό της Άγκυρας να αποτυπώνεται στην ανακοίνωση –από 11 Νοεμβρίου- του Hami Aksoy. Σε λοιπές συναντήσεις του στις άλλες χώρες της περιοχής ο Πομπέο συναντήθηκε με πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών.

Πρόκειται για πολιτικό που δίνει μεγάλη έμφαση στη χριστιανική του ταυτότητα, είναι πιστός ευαγγελιστής και στη διάρκεια της θητείας του έχει δώσει έμφαση στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών.

Επίσης, είναι πιθανό να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα, μετά την αποχώρηση του από το Υπουργείο και συνεπώς θα ήθελε να δώσει στη συντηρητική του βάση ένα μήνυμα με την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα κα την παραμονή του στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κρήτη. Και τότε, επισημαίνεται, δεν επισκέφθηκε την Τουρκία «και αυτό χάλασε την πολιτική ισορροπία στην περιοχή».

Και στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την “ελληνοκυπριακή (sic) κυβέρνηση”, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αφήνοντας απέξω την Τουρκία.

Η επίσκεψη Pompeo δεν πρέπει να αξιολογηθεί «ως απώλεια στις διμερείς σχέσεις, διότι οι σχέσεις αυτές σε κάθε ζήτημα διαφέρουν ριζικά. Συνεπώς και συνάντηση να υπήρχε, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένει κανείς θετικό αποτέλεσμα».

Ο συντάκτης αναφέρεται και στη συνέντευξη Pompeo στην Le Figaro και στη χρήση της λέξης «επιθετική» για την Τουρκία.

Και καταλήγει με τη διαπίστωση πως η επίσκεψη αυτή ήταν μια από τις τελικές σκηνές των διμερών σχέσεων στη διάρκεια της τετραετίας του, γεγονός που αποδεικνύει πως οι σχέσεις αυτές έχουν φθάσει στο ναδίρ. «Δεν θα τον δούμε ξανά μετά από δύο μήνες. Στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει ο Biden, ωστόσο και εδώ η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Hürriyet 

Η επίσκεψη Pompeo αποτελεί «ισχυρή υποστήριξη στο Πατριαρχείο και βαριά απειλή για την Τουρκία»

Με τίτλο «Απειλή στην Τουρκία», η εφημερίδα Cumhuriyet (Hüseyin Özbek) αναφέρει πως η επίσκεψη Pompeo μόνο στο “Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου”, φανερώνει πως το καθεστώς του Πατριαρχείου στο τουρκικό δίκαιο δεν έχει καμιά σημασία για τις ΗΠΑ.

 Βάσει των τουρκικών νόμων, η δικαιοδοσία του “Ρωμαίικου Πατριαρχείου” αφορά τους ορθόδοξους Τούρκους πολίτες και περιορίζεται στα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Το Πατριαρχείο δεν είναι πολιτικός θεσμός, αλλά θρησκευτικός που υπόκειται στους τουρκικούς νόμους.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ισχυρίζονται πως η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου δεν περιορίζεται μόνο στην Τουρκία, αλλά είναι η ανώτερη θρησκευτική εξουσία για όλους τους ορθοδόξους παγκοσμίως.

Κατά την επίσκεψη Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Πατριαρχείο και κατά τις αντίστοιχες του “Ρωμιού Πατριάρχη” στο εξωτερικό, το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται είναι ανώτερου επιπέδου.

Ο Πατριάρχης εμφανίζεται παγκοσμίως ως κάτοχος μιας θρησκευτικής και πολιτικής θέσης και καθεστώτος. Και «ασκείται πίεση στην Τουρκία προκειμένου να εδραιωθεί νομικά το καθεστώς του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου που παρουσιάζεται ως θρησκευτικοπολιτικός παγκόσμιος ηγέτης.

Ο Βαρθολομαίος φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ισχυρή στήριξη που του παρέχουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Επιδεικνύει συμπεριφορά θρησκευτικοπολιτικού ηγέτη που πηγάζει και από το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Στην περίπτωση που η Τουρκία υποκύψει στις πιέσεις για το καθεστώς του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, θα δημιουργηθεί θρησκευτικοπολιτικό κράτος εντός της Τουρκίας που δεν θα υπάγεται στο τουρκικό δίκαιο.

Η τελευταία επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, δίνει μηνύματα πέρα από κάθε προηγούμενη επίσκεψη. Οι υπεύθυνοι των ΗΠΑ μετά από την πολύωρη επίσκεψη στο Πατριαρχείο, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν και μια μισάωρη επίσκεψη στη διεύθυνση μουφτήδων για να κλείσουν τα στόματα. Αντίθετα, πραγματοποίησαν μια φευγαλέα επίσκεψη στο Rüstem Paşa τζαμί, θέλοντας να στείλουν μήνυμα πως η Τουρκία υποτιμάται πολιτικά και θρησκευτικά».

Από την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζει ο Özbek «αντλούμε την εντύπωση πως η επίσκεψη αποτελεί ισχυρή υποστήριξη στο Πατριαρχείο και βαριά απειλή για την Τουρκία».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Cumhuriyet (Hüseyin Özbek)

«Ποια η σημασία της επίσκεψης Pompeo; Τα στελέχη του ΑΚΡ σιωπούν»

H ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Tele1 (εκπομπή Gün Başlıyor) παρουσιάζει βίντεο του δημοσιογράφου Musa Özuğurlu με γενικό τίτλο «Ποια η σημασία της επίσκεψης Pompeo; Τα στελέχη του ΑΚΡ σιωπούν».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν προσβλητική για την Τουρκία, λέγοντας ουσιαστικά «επισκέπτομαι όποιον θέλω, όποτε θέλω, σας κατακρίνω και εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε. Αυτή είναι η πραγματικότητα, σημειώνει ο δημοσιογράφος, δεν το λέω για να μεγεθύνω το ζήτημα».

Αναρωτιέται  δε: «Που είναι αυτοί οι εθνικιστές; Που είναι ο Bahçeli που είπε πως «η Ελλάδα ενοχλήθηκε από την επίσκεψη στα Βαρώσια»; Γνώριζε πολύ καλά το πρόγραμμα Pompeo και ότι δεν θα συναντηθεί με τον Erdoğan» (για τον οποίο και αναφέρει πως πιθανόν να του ζητήθηκε συνάντηση και να αρνήθηκε διότι ήταν αντίθετη με τη διπλωματική πρακτική).

Και αφού θέτει το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα ανακοίνωση από το ΑΚΡ, σημειώνει –απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος- πως «είναι ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Trump και έχει θεσμική θέση. Θα μπορούσατε να του πείτε πως εφόσον «δεν λαμβάνετε υπόψη τις διπλωματικές πρακτικές και δεν τις εκτελείτε, μην έρθετε στη χώρα».

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικός σταθμός Tele1 (εκπομπή Gün Başlıyor)

Αναφορά σε πιθανούς λόγους για τους οποίους Pompeo μετέβη στο τέμενος Rüstem Paşa 

Με τίτλο «Για ποιο λόγο επισκέφθηκε ο Pompeo το Rüstem Paşa; Τέσσερις σημαντικές θεωρίες», η ιστοσελίδα Haber7 (Taha Dağlı) σημειώνει πως αξιολογήθηκαν οι πιθανοί λόγοι επιλογής του συγκεκριμένου τζαμιού, με επικρατέστερη εκδοχή αυτή της Αγίας Σοφίας.

Γίνεται αναφορά στα πλακίδια του τζαμιού που εκλάπησαν από το τζαμί και βρίσκονται τώρα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (1η εκδοχή), καθώς και στην πιθανή επιλογή λόγω του ιδιαίτερου ιστορικού χαρακτήρα του τεμένους (Rüstem Paşa,χριστιανός που έγινε μουσουλμάνος).

Στη συνέχεια, σημειώνεται πως «πιθανώς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να ήθελε να πει με την επίσκεψη «δεν αποδέχομαι το καθεστώς του τζαμιού για την Αγία Σοφία». Και καθώς δεν υπήρχε λόγος να επισκεφθεί τζαμί, αλλά είχε πει το παραμύθι των θρησκευτικών ελευθεριών, έπρεπε να στείλει κάποιο μήνυμα» (3η εκδοχή).

Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα με την επίσκεψη του στο Πατριαρχείο,  «να θέλησε ο Pompeo να στείλει μήνυμα στη Ρωσία, καθώς ο Πατριάρχης βρίσκεται σε διαμάχη με την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Ουκρανία – έναντι της ρωσικής εκκλησίας- η οποία πήρε την αυτοκεφαλία της από το Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου πριν από δύο χρόνια»

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Haber7 (Taha Dağlı)

Ο Πομπέο …τελείωσε τις σχέσεις με τον Ερντογάν; Γιατί ο Μπάιντεν δεν θα συμπεριφερθεί όπως ο Τραμπ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: