“Κοχλάζουν” οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας: Γιατί ο Πομπέο αρνήθηκε να συναντήσει Τούρκους αξιωματούχους…

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην αίθουσα ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι η πρώτη φορά νομίζω, που θα συμφωνήσω με τους …Τούρκους. Γράφουν, λοιπόν, οι τουρκικές εφημερίδες, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ακύρωσε τις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο μέγας «φίλος» και «σύμμαχος» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόδωσε αποστέλλοντας συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον εκλεγμένο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Γνωρίζω και κάτι άλλο: Ότι ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν βέβαιος ότι μερικοί ξένοι ηγέτες, όπως οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Ουγγαρίας και κάποιοι άλλοι, θα στέκονταν βράχοι μέχρι να αποφασιστεί τελεσίδικα ποιος είναι ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

  • Και είμαι βέβαιος ότι η απογοήτευση του προέδρου Τραμπ και αξιωματούχων, όπως ο κ. Πομπέο, είναι τεράστια με την οπορτουνίστικη απόφαση του Ερντογάν να πουλήσει τον κ. Τραμπ. Καλά να του κάνει…

Ο Αμερικανός Πλανητάρχης έσωσε τον Ερντογάν πολλές φορές. Δεν επέτρεψε να επιβληθούν οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, και παρανόμησε προσπαθώντας να τον σώσει και από τα αμερικανικά δικαστήρια, για τις υποθέσεις της HalkBank και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος της Τεχεράνης. Και για το ξέπλυμα αυτό οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και άλλα άτομα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος, έπαιρναν μίζες.

Τα δικαστήρια θα αποκαλύψουν αυτές τις τουρκικές παρανομίες και ο κ. Τραμπ θα μείνει για πάντα εκτεθειμένος. Μπορεί και να ασχοληθούν οι εισαγγελείς μαζί του, διότι πρόδωσε τον όρκο του να προστατεύει τα συμφέροντα της Αμερικής.

Φέρει την απόλυτη ευθύνη ο κ. Τραμπ. Εμπιστεύθηκε ένα άνθρωπο εκμεταλλευτή, ένα άφιλο ηγέτη, και τον έσωσε πολλές φορές, λόγω των προσωπικών και επιχειρηματικών οικονομικών του συμφερόντων. Ο Ερντογάν τον κρατά καλά δεμένο. Ας μην έχουμε αμφιβολία.

Ο κ. Πομπέο, λοιπόν, θα πάει στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε χθες ξανά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη διάρκεια ενημέρωσης ανώτερων αξιωματούχων. Και θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και ένα άλλο θρησκευτικό ηγέτη: τον Αρχιεπίσκοπο Πολ Ράσελ, ενώ θα επισκεφθεί και το τζαμί Rustem Pasha Mosque.

  • Πρόκειται για το «απόλυτο φτύσιμο» και το καταγράφω με τον πιο ανώδυνο χαρακτηρισμό. Είναι αντιδιπλωματική και αντιτουρκική πράξη, διότι κτυπά την Τουρκία εκεί που πονά: Στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ανύπαρκτος στην Τουρκία.

Μέχρι να αποχωρήσει ο κ. Τραμπ από το Λευκό Οίκο, δεν αποκλείω να δούμε και άλλες παρόμοιες ενέργειες. Θα ήταν δίκαιο και πρέπον, να επιτρέψει ο Αμερικανός Πρόεδρος την επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Έτσι θα διόρθωνε μία μεγάλη αδικία.

Ο ένας εκ των αξιωματούχων, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Παρασκευή, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει στο καίριο ερώτημα για τους S-400. Πρόσφερε κακή υπηρεσία στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να στείλουν ερωτήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να λάβουν γραπτή απάντηση.

Αυτό, λοιπόν, έπραξε η ιστοσελίδα μας και λάβαμε την εξής απάντηση, που είναι γνωστή σε εμάς από το πρόσφατο παρελθόν:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στο ανώτερο επίπεδο, ότι η απόκτηση του ρωσικού στρατιωτικού συστήματος όπως το S-400 είναι απαράδεκτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες για τις προσδοκίες τους ότι το σύστημα S-400 δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει τις πιθανές σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας, εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Καταδικάζουμε με τον ισχυρότερο τρόπο την δοκιμή των S-400 με την εκτόξευση πυραύλων ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του NATO και ως στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα ότι η απόκτηση του S-400 παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο στη διμερή σχέση μας και στη σχέση με το ΝΑΤΟ, και ότι η Τουρκία παραμένει σε κίνδυνο να υποστεί κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής (Countering America’s Adversaries through Sanctions Act – CAATSA)».

  • Μετά από τα νέα γεγονότα και την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων της Αμερικής, όπως η Ελλάδα, η παραπάνω ανακοίνωση δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Έφτασε η ώρα η Αμερική να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποδείξει ότι παραμένει μία μεγάλη υπερδύναμη. Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι αναγκαία, περισσότερο παρά ποτέ. Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόδωσε και τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο με την αναγνώριση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν. Είναι εξευτελιστικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και την υπερδύναμη και τον ηγέτη της.

Η ώρα των πράξεων είναι τώρα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είχαμε πει σε όσους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήθελαν να ακούσουν, ότι εάν ο κ. Τραμπ επέβαλλε τις κυρώσεις πριν από τις εκλογές, θα μπορούσε να τις κερδίσει. Θα είχε ικανοποιήσει τους Αρμένιους και τους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην Πενσιλβάνια και στην Τζόρτζια. Ο κ. Τραμπ τις έχασε και τις δύο, και μαζί απώλεσε και την προεδρία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Στα χειρότερά του ο Τραμπ: Βρίσκεται σε άρνηση, δεν δέχεται την ήττα, δεν ακούει ούτε την Ιβάνκα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: