Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία με την “Μέδουσα 10”: Η Γαλλία συμμετέχει με φρεγάτα κάνοντας την άσκηση τετραμερή…

Έλληνες και Αιγύπτιοι πεζοναύτες κατά την αποβατική ενέργεια που είχαν πραγματοποιήσει τέτοια εποχή το 2019 στο πλαίσιο της άσκησης Μέδουσα Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η Γαλλική φρεγάτα FS «LA FAYETTE» και το οργανικό ελικόπτερο της, είναι η μονάδα επιφανείας που προστίθενται, μαζί και με άλλες Γαλλικές δυνάμεις, στην άσκηση «Μέδουσα 10» που πρόκειται να γίνει βόρεια του κόλπου της Αλεξάνδρειας τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα από τα πολεμικά πλοία της συμμάχου Γαλλίας, που ύστερα από τηλεφωνικές συνομιλίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Φλορανς Παρλί, αλλά και τα «τιτιβίσματα» του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας, είχε σπεύσει μαζί με το ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» στα νερά της Μεσογείου και μαζί με τις Ελληνικές φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ» & «ΛΗΜΝΟΣ» είχαν δημιουργήσει μια task force που μπήκε μέσα στην περιοχή την οποία είχε δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία για σεισμικές έρευνες από το ερευνητικό ORUC REIS.

Σ’ εκείνη την άσκηση άσκηση είχαν γίνει προχωρητικοί ελιγμοί, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών και επιπλέον έγινε και συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη. Μετά την Ελληνογαλλική άσκηση που αποτέλεσε την πρώτη έμπρακτη στήριξη συμμάχου χώρας κατά της τουρκικής προκλητικότητας, η FS «LA FAYETTE» γι’ αρκετό χρονικό διάστημα έχει δέσει στην Κύπρο όπου και εκεί στη συνέχεια έλαβε μέρος σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου αλλά και στην άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ».

  • Με αυτή την κίνηση, όπου μια τριμερής άσκηση μετατρέπεται σε τετραμερή και μάλιστα με την Γαλλία που όλο αυτό το διάστημα δεν έχει σταματήσει να εξαπολύει προειδοποιητικά βέλη προς την Άγκυρα, μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί πως από το πεδίο της διπλωματίας, τα μηνύματα περνούν και στο τακτικό επίπεδο, στα ομολογουμένως ταραγμένα νερά της Μεσογείου.

Περίπου τέτοιες ημέρες πριν από έναν χρόνο η σελίδα μας σημείωνε ότι η Γαλλία, που στο σκόπευτρό της έχει διαρκώς την Τουρκία και βλέπει το τι επιχειρεί, που δεν είναι άλλο από την αλλαγή του status quo στην περιοχή, θέλει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στα νερά της Μεσογείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2019

Οι ζυμώσεις με την Γαλλική πλευρά είχαν ξεκινήσει περίπου τον περασμένο Οκτώβριο, με το Ελληνικό Επιτελείο να προτείνει την συμμετοχή της στη «Μέδουσα».

Σ’ ότι αφορά την Ελληνική συμμετοχή αυτή γι’ ακόμη μια φορά- και με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του Covid-19- θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, με τη συμμετοχή στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων, πεζοναύτες, επιθετικά ελικόπτερα Apache, μεταγωγικά Chinook. Στον σχεδιασμό προβλέπεται και η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών της 340 Μοίρας «Αλεπού», από την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αίγυπτο κι από εκεί θα πετάξουν σε όλο το εύρος του FIR Καϊρου, με τους ασκούμενους ιπταμένους να εκτελούν τόσο ασκήσεις αέρος- αέρος ή κατά πλοίων επιφανείας.

  • Πάντως σημαντική θα είναι και η συμμετοχή του Ελληνικού στόλου όπου παρά την πολύμηνη καταπόνηση του προσωπικού αλλά και των πλοίων, πρόκειται να δώσει ισχυρό παρόν, με φρεγάτες, πυραυλακάτους, αρματαγωγό το οποίο θα μεταφέρει τους πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, αλλά και τουλάχιστον ένα υποβρύχιο. Άλλωστε πολλά από τα «φαντάσματα» του Ελληνικού στόλου βρίσκονται σχετικά σε κοντινή απόσταση, αν λάβει κανείς υπόψιν του πως δεν σταμάτησαν να είναι στο δικό τους καρτέρι στον βυθό του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι παρών στο ένα σκέλος της «Μέδουσας» και των κοινών ενεργειών που θα γίνουν είτε αυτές είναι στο θαλάσσιο περιβάλλον, είτε στην ξηρά με τις αποβατικές ενέργειες, είτε στον αέρα με τ’ αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό κομμάτι αυτής της τετραμερούς όπως όλα δείχνουν είναι οι επαφές που πρόκειται να γίνουν στην Αίγυπτο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κυρίως επειδή η Αίγυπτος είναι η χώρα με την οποία πλέον έχει καθοριστεί ΑΟΖ. Και επειδή κανείς δεν αποκλείει στα ύπουλα σχέδια της γείτονος να είναι ακόμη και ο «μετέωρος πλους» δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, ώστε να παραβιάσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας και Αιγύπτου, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές των δυο υπουργείων είναι συνεχώς σε επαφή…

 

Πως έγινε το ρεσάλτο των Γερμανών Marines στο ύποπτο τουρκικό πλοίο: Γιατί η Τουρκία ξεγλιστρά από τη μέγγενη της «IRINI»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: