Ιαπωνία: Ξαναγυρίζει στην ανάπτυξη(!) του 5%, μετά από το χτύπημα της πανδημίας

Πεζοί περπατούν μέσω της επιχειρηματικής περιοχής Shinjuku στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στις 13 Νοεμβρίου 2020. EPA / KIMIMASA MAYAMA




Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανέκαμψε, επεκτεινόμενο κατά 5% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο, ή κατά 21,4% αν η ανάπτυξη προσαρμοστεί σε ετήσια βάση, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα ύφεσης στην οποία το βύθισε ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατά επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα.

Η συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είχε αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (–1,8%), εξαιτίας της αύξησης του ιαπωνικού φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο (–0,6%), πριν από την ιστορική κατάρρευση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς (–8,2%, το ποσοστό αναθεωρήθηκε επί τα χείρω σήμερα, ως εδώ γινόταν λόγος για –7,9%).

Η Ιαπωνία γνώρισε φέτος την πρώτη της ύφεση μετά το 2015.

Σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg οικονομολόγοι προέβλεπαν στην πλειοψηφία τους ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, πάντως με λίγο βραδύτερο ρυθμό (+4,4%).

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ αποδόθηκε πάνω απ’ όλα στην κατανάλωση των νοικοκυριών (+4,7%), που είχε κάνει βουτιά το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξαν οι αρχές τον Απρίλιο και τον Μάιο για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Οι εξαγωγές επίσης ανέκαμψαν θεαματικά (+7%) καθώς οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί σε άλλες χώρες χαλάρωσαν ή άρθηκαν. Ωστόσο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν (–3,4%), κάτι ανησυχητικό για πολλούς αναλυτές και διαμορφωτές πολιτικής.

Η ανάπτυξη εκφράζονται φόβοι πως θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η επάνοδος της δραστηριότητας στα επίπεδα προ πανδημίας ενδέχεται να πάρει τρία χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία

RCEP: 15 χώρες της Ασίας έστησαν τη μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: