Η τραγωδία της Ευρώπης: Εκτός ελέγχου η επιδημία – Ξεπέρασε Λατινική Αμερική, Ασία και Καραϊβική

Γιατροί και νοσηλευτές στην Ιταλία. EPA, ANSA, MASSIMO PERCOSSI




Περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα κορωναϊού, εκ των οποίων σχεδόν 300.000 θάνατοι, έχουν καταγραφεί επισήμως στην Ευρώπη.

Οι 52 χώρες της περιοχής συνιστούν την πλέον πληγείσα ζώνη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, μπροστά από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,5 εκατομμύρια κρούσματα) και την Ασία (10,9 εκατομμύρια κρούσματα).

Σε 4 χώρες τα μισά κρούσματα

Σχεδόν τα μισά από τα 12 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε μονάχα τέσσερις χώρες: τη Ρωσία (1.733.440), τη Γαλλία (1.601.367), την Ισπανία (1.306.316) και τη Βρετανία (1.123.197).

Η Γαλλία (45.514 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, +12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), η Ιταλία (30.715, +32%), η Βρετανία (22.551, +2%), η Πολωνία (21.847, +36%) και η Ισπανία (20.890, +9%) είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες.

Οι θάνατοι στις Ευρώπη έχουν ήδη ξεπεράσει τους  300.000 ο δεύτερος φονικότερος απολογισμός παγκοσμίως, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (408.736).

Σχεδόν 50 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 εκ των οποίων 1,2 εκατομμύρια νεκροί έχουν επισήμως καταγραφεί παγκοσμίως, από την αρχή της πανδημίας.

Ιταλία: Οι γιατροί ζητούν γενικό lockdown

Η επιδημική κατάσταση στην Ιταλία είναι «σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου», σύμφωνα με τους γιατρούς οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει χωρίς καθυστέρηση «γενικό lockdown» για να συγκρατηθεί το δεύτερο κύμα του Covid-19.

Η χώρα καταγράφει καθημερινά από 30.000 έως 40.000 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να δέχεται ισχυρή πίεση, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας απειλούνται με κορεσμό σε πολλές περιφέρειες και τα νοσοκομεία είναι αναγκασμένα να αναβάλλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις και εξετάσεις για άλλες παθολογίες.

Η Ιταλία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επλήγη τον Φεβρουάριο από τον Covid-19, έχει καταγράψει έκτοτε περισσότερους από 41.000 θανάτους και περισσότερα από 935.000 κρούσματα.

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας, αποφάσισε να κατατάξει τις 20 ιταλικές περιφέρειες σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, προχωρώντας από το κίτρινο, όπου είναι σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο, μέχρι το κόκκινο, όπου επιβάλλεται ένα σχετικά αυστηρό lockdown.

Χαρακτηριστικό είναι ότι επειδή τα νοσοκομεία αδυνατούν να δεχθούν άλλους ασθενείς, αυτοί περιμένουν σε ουρές μέσα στα αυτοκίνητά τους μήπως αδειάσουν κλίνες

Δραματική η κατάσταση στην Ισπανία – Νέο κύμα φτώχειας και ανεργίας

Ο αριθμός των μολύνσεων από κορωναϊό στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα κατά 55.019, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας και υπερδιπλασιασμός των 25.595 νέων λοιμώξεων της Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 379, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 σε 36.257 στην Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας ενέκρινε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα μετάδοσης.

Οι 379 νέοι θάνατοι ήταν η πλέον απότομη ημερήσια άνοδος κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τους σχεδόν 900 θανάτους που καταγράφονταν καθημερινά κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου.

Το άλμα στις λοιμώξεις μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη συσσώρευση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τριήμερης αργίας στη χώρα.

Το επίσημο σύνολο των λοιμώξεων ανέρχεται πλέον σε 1.240.697, αλλά ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πάνω από 3 εκατομμύρια με βάση μελέτες και εκτιμήσεις.

Αυστρία: Διευρύνεται το lockdown

Το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη αυστηρότερων μέτρων, πέραν του μερικού lockdown που ισχύει στην Αυστρία από την περασμένη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, εάν οι καθημερινές νέες λοιμώξεις δεν μειωθούν και ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που έχουν ανάγκες εντατικής θεραπείας συνεχίσει να αυξάνεται, επισήμανε σε δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, ενόψει της συνεχιζόμενης ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων κορωναϊού.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, λόγω πάρα πολλών περιπτώσεων λοίμωξης σε γηροκομεία και οίκους φροντίδας, έχουν ενταθεί μαζικά τα διενεργούμενα τεστ εκεί, όπου καταγράφηκαν τελευταία 1.507 κρούσματα, ενώ υπήρχαν και 877 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μεταξύ του προσωπικού. Την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν σε γηροκομεία και οίκους φροντίδας 100.000 τεστ αντιγόνων και έχουν παραγγελθεί επιπλέον τρία εκατομμύρια.

Ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων κορωναϊού στην Αυστρία, σύμφωνα με τα στοιχεία στον πίνακα ελέγχου του Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, είναι 77.924, με την αναλογία των νέων λοιμώξεων την περασμένη εβδομάδα να βρίσκεται στα 461 ανά 100.000 κατοίκους.

Σε 5.933 ανήλθαν τα νέα κρούσματα μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο, 3.006 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι 432 από αυτούς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και 1.335 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε εθνικό επίπεδο από επιπλοκές του Covid-19.

 Μισό εκατομμύριο τα κρούσματα στο Βέλγιο

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 που έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο έφθασε το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα αλλά η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος του κορωναϊού καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώνεται σταδιακά.

Η χώρα των 11 εκατ. κατοίκων, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά θνησιμότητας λόγω της COVID-19 και καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη αυξήσεις στα κρούσματα κατά τη διάρκεια της εκ νέου έξαρσης του ιού μετά το καλοκαίρι.

Ο αριθμός των νεκρών στον Βέλγιο λόγω της COVID-19 από τότε που ξεκίνησε η πανδημία είναι 13.055, σύμφωνα με το Sciensano. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει κοινωνικούς περιορισμούς για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και θα επανεξετάσει τα μέτρα αυτά, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων, την 1η Δεκεμβρίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία εισήλθε σήμερα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ετοιμάζεται για την πρώτη νύχτα με απαγόρευση κυκλοφορίας, τελευταίο μέχρι σήμερα μέτρο κατά της πανδημίας που χαρακτηρίζεται «καταστροφικό» για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Μπορεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας, όμως η «απαγόρευση κυκλοφορίας σε δημόσιο δρόμο» από τις 23:00 έως τις 05:00 αφορά 121 δήμους που θεωρούνται «αυξημένου κινδύνου» και όπου ζει το 70% των δέκα εκατομμυρίων Πορτογάλων.

Αντίθετα με το λοκντάουν της άνοιξης, τα σχολεία μένουν ανοικτά, όπως και τα εστιατόρια, τα καταστήματα και οι πολιτιστικοί χώροι, αν και θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.

Αφού κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αύξησε τους περιορισμούς με σκοπό να ανακόψει την αναζωπύρωση της επιδημίας που πλήττει την Πορτογαλία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, ο αριθμός των νέων ημερήσιων περιστατικών έχει τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας το Σάββατο τις 6.000 μολύνσεις. Με περισσότερους από 2.500 ανθρώπους να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 400 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τα πορτογαλικά νοσοκομεία υφίστανται μια πίεση που έχει υπερβεί σαφώς εκείνην του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Μερικό lockdown στην Ουγγαρία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός μέχρι σήμερα στην υιοθέτηση σκληρότερων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα μερικό lockdown στην Ουγγαρία από μεθαύριο Τετάρτη και για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και η διδασκαλία θα γίνεται εξ αποστάσεως. Επίσης θα κλείσουν και τα εστιατόρια και θα αυξηθούν οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να ανασχεθεί η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωναϊού, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα απαγορευτούν οι μεγάλες συναθροίσεις και ότι οι αθλητικοί αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η Ουγγαρία κατέγραψε 5.162 νέα κρούσματα κορωναϊού και 55 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, με τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων να αυξάνεται μετά τα νέα στοιχεία σε 114.778 και των θανάτων σε 2.493. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη προβεί στον επαναπρογραμματισμό εγχειρήσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη συρροή ασθενών λόγω της COVID-19.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία αρχίζει μέχρι στιγμής από τα μεσάνυχτα, τώρα θα αρχίζει στις 20:00 τοπική ώρα και θα διαρκεί έως τις 05:00, διευκρινίζει ο Ορμπάν στο βίντεο αυτό που αναρτήθηκε στο Facebook. Τα ξενοδοχεία θα μπορούν να δέχονται μόνο επιχειρηματίες ως πελάτες, κι όχι τουρίστες, προσθέτει.

Τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, όμως το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις κάθε εβδομάδα, υπογραμμίζει επίσης ο Ορμπάν.

Νωρίτερα σήμερα εκπαιδευτική ένωση της Ουγγαρίας κάλεσε τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία για να προστατεύσουν τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους εαυτούς τους, από την πανδημία του νέου κορωναϊού.

Με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πολύ καλά νέα για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech για κορωναϊό: Είναι 90% αποτελεσματικό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: