Η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Φορτηγά μεταφέρουν τους S-400 στη βάση τους, στην Άγκυρα. Φωτογραφία απο την εφημερίδα Yeni Safak




Πρακτορειακή ανταπόκριση του Associated Press από την Κωνσταντινούπολη, η οποία αναδημοσιεύεται από abc news και Washington Post, σημειώνει ότι η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 παρά τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, του οποίου οι δηλώσεις αναπαράγονται από το πρακτορείο Anadolu, επιβεβαιώθηκε η αγορά ενός ρωσικού αμυντικού συστήματος με πυραύλους S-400, του οποίους η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει παρά τις συνεχείς αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα με τα μαχητικά τζετ F-35.

Οι S-400 δεν μπορούν να διαλειτουργήσουν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και ειδικά με το σύστημα stealth  που είναι ενσωματωμένο στα F-35.

Η Τουρκία από την πλευρά της θέλει να συνδυάσει τα δύο συστήματα αμυντικού εξοπλισμού και καλεί τις ΗΠΑ για συζήτηση και συνεργασία, καθώς η Τουρκία κατασκευάζει εξαρτήματα για τα τζετ F-35 και είχε σκοπό να αγοράσει 100 μαχητικά τζετ F-35.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση χρήσης των S-400, με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Joe Biden να αναμένεται να τηρήσει πιο αυστηρή στάση πάνω στο ζήτημα.

Τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς είναι ότι αναγκάστηκε να αγοράσει τα S-400 καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της πωλήσουν τα Patriots και ότι η Ελλάδα, έτερο μέλος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιεί άνευ κυρώσεων τους πυραύλους S-300, επίσης Ρωσικής κατασκευής.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Turkey’s defense minister reaffirms Russian S-400 plans

Παναγιωτόπουλος στη Βουλή για την αναβάθμιση των F-16 : Το χρονοδιάγραμμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: