Η Τουρκία είναι ο μεγάλος κερδισμένος της συνθηκολόγησης της Αρμενίας: Αδέλφια του Ελληνισμού είναι οι Αρμένιοι

Χιλιάδες Αρμένιοι έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Γερεβάν και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εναντίον της αρμενικής κυβέρνησης για τη συμφωνία παράδοσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. EPA, HAYK BAGHDASARYAN, PHOTOLURE MANDATORY CR, DIT




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Μάζεψαν εικόνες, καντήλια και μανουάλια. Μάζεψαν τα κομμάτια τους, μάζεψαν ακόμα και τα οστά των νεκρών τους οι Αρμένιοι και πήραν το δρόμο για την προσφυγιά. Πίσω τους άφησαν καμένη γη!

Έκαψαν τα σπίτια τους για να μη πέσουν στα χέρια των απίστων. Δεν θέλουμε να τα αφήσουμε στα χέρια των Τούρκων, λένε οι Αρμένιοι. Γνωρίζοντας πως στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι ο αντίπαλος τους και όχι το Αζερμπαϊτζάν!

Η Τουρκία του παρανοϊκού Ερντογάν που με την ανοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας πολιτισμένης (υποτίθεται) κοινότητας αυτοανακηρύχθηκε προστάτης των απανταχού της γης μουσουλμάνων και εισβάλει παντού!

  • Η Ρωσία έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής. Τελικά ο Πούτιν δεν στάθηκε σύμμαχός των Αρμενίων αλλά εχθρός! Και η Αρμενία υπέγραψε μια ταπεινωτική συνθήκη, αφού η Αρμενία υποχρεούται να παραδώσει σειρά εδαφών της μετά από έναν άνισο πόλεμο 45 ημερών.

«Όλες οι εκκλήσεις μας προς την Διεθνή κοινότητα, τον Ο.Η.Ε., την Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίφθηκαν κυνικά. Όλες οι προειδοποιήσεις μας για την εμπλοκή της Τουρκίας, τον ρόλο των μισθοφόρων τζιχαντιστών, την ευρεία χρήση απαγορευμένων όπλων, δεν εισακούστηκαν. Πρόκειται για μια μαζική ανθρωπιστική καταστροφή με πολλές παραμέτρους, που επιδεινώνεται από τους όρους της συμφωνίας, γιατί οι όροι της διακινδυνεύουν και παραβιάζουν το απόλυτο δικαίωμα του αρμενικού λαού να ζει ασφαλής και ανεξάρτητος σε μια δημοκρατική και αναπτυσσόμενη χώρα», δηλώσει σε συνέντευξη του στο News24/7 και στον Αλέξανδρο Πηγαδά η Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χριψιμέ Χαρουτουνιάν. Και ασφαλώς έχει απόλυτο δίκαιο.

Το δραματικό αυτό 45ημερο του πολέμου χαρακτηρίστηκε από τις σφοδρές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν με βαρύ πυροβολικό, χρήση απαγορευμένων όπλων και επιθέσεων της αεροπορίας και drones, που στόχευαν συστηματικά τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό και τις υποδομές της χώρας, προκαλώντας πολλές εκατοντάδες θύματα.

Ο αρμενικός στρατός υπερασπίστηκε ηρωικά το Στεπανακέρτ, το Σουσί, το Χαντρούτ, το Μαρντουνί και όλες τις περιοχές του Αρτσάχ, ακόμα και σε στιγμές πολύ κρίσιμες. Ήταν όμως αδύνατο να αντέξει. Γιατί αυτόν τον πόλεμο τον υποστήριξε με όλα τα μέσα η στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας και τον ανέχτηκε η Ορθόδοξη Ρωσία! Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο ήταν φανερή από την αρχή του πολέμου και ο ρόλος της υποκινητικός.

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει ότι επιζητά να ελέγξει τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο διακαής της πόθος να δημιουργήσει ένα παντουρανικό τόξο στον Νότιο Καύκασο και ευρύτερα, την εξωθεί στις ακραίες επιδιώξεις της. Έτσι εξηγείται και ο όρος της συμφωνίας, που αφορά στη σύνδεση του Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν, που περνά από την επικράτεια της Αρμενίας. Σημείο βέβαια που δεν μπορεί να προβλεφθεί με μια διμερή συμφωνία, γιατί έγκειται σε όρους διεθνών συμβάσεων.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής. Και το χειρότερο: Ο μεγάλος νικητής του πολέμου στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία, η οποία πλέον, με συνδρομή και τη Μόσχας, βάζει στο χέρι τον Καύκασο και ενισχύει τη σχέση της με τους Αζέρους. Ο αρμενικός πολιτισμός που άνθισε εδώ και 3,000 χρόνια στην περιοχή, παραδόθηκε βορά σε εκείνους που καταστρέφουν και λεηλατούν ότι δεν είναι δικό τους.

Η συμφωνία βάζει σε κίνδυνο το μέλλον του λαού του Αρτσάχ και της Αρμενίας. Οι πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί σε πρόχειρους καταυλισμούς στο Γερεβάν, στο Κορίς και σε άλλες πόλεις της Αρμενίας, εξαναγκασμένοι να αποχωρήσουν από την χώρα τους, δημιουργώντας μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με αβέβαιο το μέλλον τους.

  • Σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν χάσει παιδιά, νέους, συγγενείς, φίλους. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τα σπίτια τους στις συγκεκριμένες περιοχές της πατρίδας τους. Τι θα τους επιφυλάσσει ένα μέλλον υπό το Αζερμπαϊτζάν; Τα γεγονότα με τα πογκρόμ εναντίον των Αρμενίων σε Μπακού, Σουμγκάιτ, Μαραγά και αλλού, δεν προμηνύουν τίποτε καλό.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποια Ευρωπαϊκή Ένωση αλήθεια; Υπάρχει στ΄ αλήθεια Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά και ξανασυζητά και στο τέλος αποφασίζει η Γερμανία!

Υστερόγραφο 1: Ο Ερντογάν εισέβαλε ξανά στην Αμμόχωστο. Και εμείς εκλιπαρούμε αυτόν τον παρανοϊκό να έρθει να συνομιλήσουμε!!!

Ιδού και η μεγάλη διαφορά: Οι Αρμένιοι καίνε τα σπίτια τους για να μη πέσουν στα χέρια των απίστων! Κάποιοι δικοί μας στην Κύπρο τα πουλάνε στον κατακτητή!

(*Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τα αστροπελέκια του Νίκου Κοτζιά: Ο βρώμικος και φιλοτουρκικός ρόλος του ανθρώπου του ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: