Οι Τούρκοι βρίζουν αυτόν τον …”Γιάνκη”, τον Μάικ Πομπέο: Ομιλούν για επίσημη παρέλαση των σιχαμένων!!!

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στο Φανάρι. Photo via Twitter Secretary Pompeo @SecPompeo US government account




Άρθρο γνώμης στην φιλοκυβερνητική Yeni Safak του δημοσιογράφου Tamer Korkmaz*- με τίτλο «Επίσημη παρέλαση των σιχαμένων», αναφέρει στην εισαγωγή πως δεν μπορεί κανείς να αναμένει «διπλωματική ευγένεια» από αυτό τον Γιάνκη (σ.σ. εννοεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Καταφέρεται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας πως μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία συναντήθηκε με τον «κολλητό του Fethullah (Gülen), τον Ρωμιό Πατριάρχη Φαναρίου», όπως χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινούπολεως.

Σύμφωνα με τον Tamer Korkmaz, τον Mike Pompeo –ο οποίος είχε αναφέρει πως η Αγία Σοφία έπρεπε να έχει μείνει μουσείο- «δεν τον υποδεχθήκαμε, δεν τον αποχαιρετήσαμε: γκρεμοτσακίστηκε και έφυγε».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου πως «η Τουρκία είναι απολυταρχική, ισλαμική δικτατορία», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο εάν το FETÖ  είχε επικρατήσει στο πραξικόπημα «θα είχε έρθει η δημοκρατία στην Τουρκία».

Και συνεχίζει ο Tamer Korkmaz: «αυτός που επισκέφθηκε ο Pompeo, το φιλαράκι του Fethullah, τι σκάρωσε στις 15 Ιουλίου; Το Πατριαρχείο (μαζί με την CIA) στην απόπειρα της 15ης Ιουλίου, βοήθησε το FETÖ;»

Ο δημοσιογράφος αφού παραπέμπει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Aydinlik (16.11, με τίτλο «Ιδού ο δεσμός Πατριαρχείου- FETÖ») αναφέρεται στις δύο συναντήσεις που είχε το 1996 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Fethullah Gülen.

Το δημοσίευμα καταλήγει πως ο Πατριάρχης είναι από αυτούς που είχε δηλώσει πως «η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο», ενώ και οι προδότες του FETÖ διαμαρτυρήθηκαν όταν «η Αγία Σοφία άνοιξε ως τζαμί».

*Να σημειωθεί πως σχεδόν παρόμοιες υπήρξαν οι αναφορές του Korkmaz για τον ΥΠΕΞ Pompeo και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και σε άρθρο του από 7.7 με τίτλο «Αναμένοντας την απόφαση για την Αγία Σοφία»

Το άρθρο γνώμης αναπαράγεται –με τον ίδιο τίτλο- και στην ιστοσελίδα Haber7

ΠΗΓΗ: Yeni Safak 

«Γιατί δεν υπήρξε αντίδραση στον Pompeo;»

Mε τίτλο «Γιατί δεν υπήρξε αντίδραση στον Pompeo;», η Müyesser Yıldız* αναφέρεται σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα Odatv στην «πολιτική των ΗΠΑ, του ΑΚΡ και του ΜΗΡ έναντι του Ρωμαίικου Πατριαρχείου Φαναρίου».

Η συντάκτης επιχειρεί μια αναδρομή από το 2003 μέχρι σήμερα, με δηλώσεις Τούρκων πολιτικών εναντίον της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου. Αναφέρει –μ.ά- πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί με τους δικηγόρους του τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Abdullah Gül , μεταφέροντας του σειρά αιτημάτων και προβλημάτων.

Ο Gül είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την χρήση του όρου «οικουμενικός», ενώ αρνήθηκε το να αποκτήσει το Πατριαρχείο ακίνητα στο Φανάρι, με την αιτιολογία πως η στάση του δίνει την εντύπωση πως μετατρέπεται σε ορθόδοξο Βατικανό».

Το δημοσίευμα απαριθμεί διάφορες περιστάσεις στο παρελθόν που χρησιμοποιήθηκε ο όρος οικουμενικός και υπήρξαν αντιδράσεις από τις τουρκικές αρχές, με δηλώσεις και του Erdoğan.

Αντίστοιχες αναφορές κάνει και στον επικεφαλής του ΜΗΡ, Devlet Bahçeli, που είχε επικρίνει παλαιότερα την κυβέρνηση ΑΚΡ σχετικά με δηλώσεις για την οικουμενικότητα του Πατριάρχη και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Φθάνοντας στο σήμερα, επισημαίνει την ανακοίνωση του State Department,το tweet Pompeo, με αναφορές στην οικουμενικότητα του Βαρθολομαίου, αλλά και τη δήλωση σχετικά με την επίσκεψη  Pompeo του Hami Aksoy.

Μετά την αναχώρηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ούτε ο Erdoğan, ούτε ο κυβερνητικός του εταίρος ΜΗΡ, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασαν, επισημαίνει το δημοσίευμα, γεγονός που συνδέθηκε με το ότι η Άγκυρα θεωρεί τον Pompeo τελειωμένο (“lame duck”).

Aκολούθησε η επίσκεψη στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη, με τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών πως πίσω από την επίσκεψη αυτή κρύβεται ο στόχος της νομιμοποίησης των παράνομων ενεργειών του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Καταδικαστικές υπήρξαν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Mustafa Şentop, στο twitter.

Σύμφωνα με την Müyesser Yıldız «αναρωτιέμαι συνεπώς εάν η σοβαρή αυτή σιωπή απέναντι στο τραγικό αυτό βήμα και οι δηλώσεις του Pompeo σχετικά με το Πατριαρχείο, αποτελούν με μια λέξη de facto αποδοχή της «οικουμενικότητας», δηλαδή δεν αποτελούν συγκατάβαση που καθιστά διάτρητη τη Συνθήκη της Λωζάνης;»

*δημοσιογράφος που επανειλημμένα αρθρογραφεί εναντίον της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Odatv

Μία υπερδύναμη σε μόνιμη παράκρουση: Πανδημία, εκλογές και στο βάθος η Τουρκία του …Τραμπ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: