Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τα όρια της: Προκαλούν σοκ τα στοιχεία, ιδιαίτερα ο αριθμός των νεκρών…

Κόσμος περπατάει στην προκυμαία του Φλοίσβου, κατά τη διάρκεια των νέων αυστηρότερων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, στο Παλαιό Φάληρο, κοντά στην Αθήνα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Την ταυτοποίηση 1.498 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, κατά τη χθεσινή του ενημέρωση.

Έτσι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, προκαλούν σοκ τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψιν ότι όπως συμβαίνει κάθε Κυριακή, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις καθημερινές, καθώς διενεργείται μικρότερος αριθμός τεστ. Πάντα μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91.619, εκ των οποίων το 53,4% είναι άνδρες. Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 4.810 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 23.403 συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 540 πολίτες, με διάμεση ηλικία αυτών τα 65 έτη.

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και 103 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των θανόντων στη χώρα από την αρχή της επιδημίας να ανέρχεται σε 1.630.

  • Σε αγώνα δρόμου οι εντατικολόγοι για κρεβάτι στις ΜΕΘ – Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τα όριά της

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν την κραυγή αγωνίας του κ. Καπραβέλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας ξεκίνησε η σημερινή εφημερία σε δυο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, πιστοποιώντας ότι πλέον το σύστημα ξεπέρασε τα όριά του στη Βόρειο Ελλάδα.

Μάλιστα, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις γιατρών που παραδέχονται πως είτε αποσωληνώνουν ασθενείς εσπευσμένα προκειμένου να κερδίσουν θέσεις στις εντατικές, είτε αναγκάζονται να διασωληνώσουν ασθενείς σε απλούς θαλάμους Covid.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Για την κατάσταση «πολέμου» που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε στο OPEN TV ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Αναφορικά με τους λόγους που έχουν οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, παρά το διάστημα που η πόλη βρίσκεται σε lockdown, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι είναι τρεις οι βασικές αιτίες.

Ο πρώτος λόγος είναι, κατά τον κ. Καπραβέλο, η «χαμηλή συμμόρφωση των πολιτών, η χαμηλή συνειδητοποίηση στην αναγκαιότητα των μέτρων αυτοπροστασίας». Ως δεύτερο λόγο του φαινομένου, ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» ανέφερε την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και ο τρίτος λόγος είναι πως η προετοιμασία του ΕΣΥ υπήρξε ελλιπής.

Ενδεικτικά, για τη μη τήρηση των μέτρων εκ μέρους μερίδας των πολιτών, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό το οποίο αντιμετώπισαν στο «Παπανικολάου». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τελευταίος ασθενής που διασωληνώθηκε στο «Παπανικολάου», είναι ένας μεσήλικας από ένα χωριό δίπλα από τη Θεσσαλονίκη, που έφτασε στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση και που είχε αρρωστήσει πριν από πέντε ημέρες.

Στο διάστημα μέχρι και να φτάσει στο νοσοκομείο, ο ασθενής κυκλοφορούσε ελεύθερα έξω, χωρίς μάσκα και, μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι συνέχιζε να πηγαίνει και στο καφενείο το οποίο ήταν ανοιχτό, παρά το lockdown!

  • 25 κυήσεις από μητέρες θετικές στον κορονοϊό με άριστη έκβαση

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο ΠΓΝ «Αττικόν», 25 κυήσεις από μητέρες θετικές στον κορονοϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τα ασφαλή αυτά δεδομένα επιβεβαιώνονται και από μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA.

Οι ερευνητές εξέτασαν 252 έγκυες θετικές στον ιό SARS-CoV-2 και συνέκριναν την έκβαση των κυήσεων με 3.122 γυναίκες αρνητικές στον κορονοϊό. Συνολικά, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην έκβαση κυήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες. Λοίμωξη νεογνού με τον ιό SARS-CoV-2 παρατηρήθηκε σε 3% των περιπτώσεων.

Τα νεογνά αυτά γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν ασυμπτωματικές ή είχαν ήπια συμπτωματολογία (μόνο μία μητέρα είχε σοβαρή συμπτωματολογία) και σε όλες τις περιπτώσεις η μητέρα είχε προσβληθεί στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Τα πέντε από αυτά τα νεογνά γεννήθηκαν με φυσιολογικό (κολπικό) τοκετό. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην παθολογία του πλακούντα, σε σχέση με τη βαρύτητα της λοίμωξης Covid-19.

  • Το 95% των γυναικών ήταν ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία (239 γυναίκες), ενώ 6 γυναίκες (3%) ανέπτυξαν σοβαρή ή πολύ σοβαρή συμπτωματολογία. Το 6% των γυναικών που ήταν θετικές στον ιό SARS-CoV-2 (14 γυναίκες) χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Συμπερασματικά, στη μελέτη αυτή φάνηκε ότι η λοίμωξη της μητέρας από τον ιό SARS-CoV-2 δεν συσχετίσηκε με αρνητική έκβαση της κύησης.

Η Διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής, καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών Ελένη Αλεξίου και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου έχουν θεσπίσει πρωτόκολλο διαχείρισης και έχουν ορίσει ειδικά διαμορφωμένο χώρο επεμβάσεων για τη διεκπεραίωση τοκετού σε γυναίκες θετικές στον ιό SARS-CoV-2, είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.

Στη Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ γέννησαν μέχρι σήμερα 11 επίτοκες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της κλινικής. Όλα τα νεογνά είναι υγιή και αρνητικά στον ιό SARS-CoV-2. Μία γυναίκα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό, μία με αναρροφητική εμβρυουλκία και εννέα με καισαρική τομή, λόγω μαιευτικών ενδείξεων. Σε καμία περίπτωση δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, το αίμα του ομφαλίου λώρου, το νεογνό και το μητρικό γάλα. Η ιστολογική εξέταση του πλακούντα έδειξε αλλοιώσεις που αφορούσαν τη μητρική αγγειακή κυκλοφορία του πλακούντα, γεγονός που έχει αναφερθεί και στη διεθνή βιβλιογραφία.

Με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύτηκαν, επίσης, πέντε έγκυες με κύηση πρώτου τριμήνου, μία με κύηση δευτέρου τριμήνου και έξι με κύηση τρίτου τριμήνου. Μία γυναίκα απέβαλλε στην 9η εβδομάδα κύησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες ήταν ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία, όσον αφορά τη λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, και η αιτία για την εισαγωγή τους στο Αττικό νοσοκομείο αφορούσε μαιευτικές επιπλοκές.

Οι έγκυες που έλαβαν εξιτήριο, μετά από δύο αρνητικούς μοριακούς ελέγχους, συνέχισαν την παρακολούθηση της κύησης, όπως επιθυμούσαν, στους θεράποντες ιατρούς τους. Παράλληλα, γυναίκες που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, είναι ασυμπτωματικές για τη λοίμωξη Covid-19, και χρειάζονται τακτική καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση, ελέγχονται σε εξωτερική βάση για το «καλώς έχειν» του εμβρύου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής ΕΚΠΑ.

Οι λεχωίδες και οι έγκυες με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα του Αττικού Νοσοκομείου. Τα νεογνά νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδα σε ειδικό θάλαμο στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση. Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία χώρου νοσηλείας των λεχωίδων που είναι ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία μαζί με τα νεογνά τους, εφόσον επιθμούν να θηλάσουν, μετά από έγγραφη συναίνεσή τους.

  • Την ανάγκη τήρησης των μέτρων και την ευθύνη όσων πίστεψαν ότι είναι άτρωτοι, εκφράζει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως

Την εκτίμηση ότι λαός έδειξε και συνεχίζει να δείχνει, ίσως από κόπωση, ελλιπή ευθύνη στο θέμα του κορονοϊού, την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τα μέτρα της κυβέρνησης και την ευθύνη όσων πίστεψαν ότι είναι υπεράνθρωποι και άτρωτοι και όσων με «τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους…», εκφράζει σε άρθρο του, επ’ ευκαιρία των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. ‘Ανθιμος.

«…Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο, αντί να ομολογήσουμε το λάθος μας και να σαλπίσουμε το ορθό. Δεν είναι ταπεινωτικό να παραδεχθείς ότι ως άνθρωπος κι εσύ πάσχεις. Αλαζονικό είναι να το κρύψεις, μόνο και μόνο για να μη διαψευστεί δημόσια ο εγωισμός σου. Όταν επικρέμεται θάνατος, τότε, καλά ειπώθηκε, “μαγκιές” δεν επιτρέπονται. Οι ευλαβείς εγωισμοί… σκοτώνουν!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει την ανάγκη «όλοι μας να εισέλθουμε κάποτε στο Ναό του Θεού», διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν εννοώ να ανοίξουν τα οικοδομήματα των ναών για να εισέλθουμε, που πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση και τα έκλεισε, αφού ο λαός μας έδειξε και γενικά συνεχίζει να δείχνει (ίσως από κόπωση) ελλιπή ευθύνη πάνω στο θέμα. Εννοώ ότι και πριν την πανδημία, πριν τη λήψη των απαγορευτικών μέτρων, οι χριστιανοί δεν ερχόμασταν στους ναούς, ακόμα κι όταν εκκλησιαζόμασταν, κληρικοί και λαϊκοί, κάθε Κυριακή, ίσως και κάθε μέρα…”

“Πιστέψαμε, είπε, ότι συν-κυβερνούμε το κράτος μας, οι θρησκευόμενοι χριστιανοί, ακόμα και πολλοί κληρικοί μας, όπως αποδείχτηκε ότι πολύ καλύτερα το κυβερνούν οι πολιτικοί, επειδή εμείς δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τελικά ούτε το ποίμνιό μας. Η ευσεβιστική αλλοφροσύνη μετέτρεψε τα λογικά πρόβατα σε απρόβλεπτα ερίφια που θέλησαν να υποκαταστήσουν τους ποιμένες. Ενώ ο ίδιος ο Θεός μας διδάσκει να υπακούμε ακόμα και στην κοσμική εξουσία (που στο κάτω-κάτω στις μέρες μας είναι από το λαό μας δημοκρατικά εκλεγμένη), πολλοί χριστιανοί μας κίνησαν επανάσταση ενάντια στην Εκκλησία τους, που δεν ξέρω αν φέρει ανάσταση, πάντως μέχρι τώρα σπέρνει θανάτους”.

“Πιστέψαμε ότι εμάς, λόγω της πίστεώς μας, υποχρεούται ο Θεός να μας σώσει (τους άλλους όχι), και κάναμε επίδειξη αυτής της πίστεώς μας. Όμως αυτή η πίστη μας αποδείχθηκε λίγη, φτωχή, μικρή πίστη που όχι μόνο βουνά δεν μπορεί να μετακινήσει, αλλά ούτε καν τον απειροελάχιστο ιό…», τόνισε.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κάνει λόγο για διχασμό των χριστιανών, που διακρίθηκαν «σε ευσεβείς: τάχα, όσοι ανεύθυνα αδιαφορούσαν για τον ιό και πίστευαν αφελώς ότι είναι άτρωτοι και σε ασεβείς: συνήθως έτσι λένε τους Επισκόπους και όσους συγκατανεύσαμε στα μέτρα και καλέσαμε σε υπακοή στην Εκκλησία και σε τάξη». «Και όσοι βιάστηκαν να πατάξουν τους ποιμένες, κηδεύουν σήμερα τα πρόβατα αλλότριας ποίμνης… Δεν κατάλαβαν πως όταν διακυβεύεται η υγεία και η ζωή, τότε ακόμα και ο θερμότερος πιστός, γίνεται εχθρός μας…».

Τέλος, ο κ. Άνθιμος, καλεί τους «τάχα ευσεβείς, που δεν πίστεψαν ότι υπάρχει κορονοϊός, λες και μπορεί να πέσει τρίχα από τα μαλλιά τους αν δεν το θέλει ο Θεός», να σοβαρευτούν και όσους «κρυμμένοι τώρα στα λαγούμια τους, ετοιμάζονται να δικαιολογήσουν τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους», να ηρεμήσουν.

Γεωγραφική κατανομή των 1.498 κρουσμάτων covid-19

H γεωγραφική κατανομή των 1.498 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 218 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 305 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. ‘Αρτας

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 84 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

– 79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

– 50 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 80 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στα rapid test στην Κακκαβιά βρέθηκαν εργάτες γης θετικοί στον ιό: Γύρισαν στην Αλβανία δύο λεωφορεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: