Η συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ και το γνωστό άσμα: «Αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο»…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην Πάφο.. Φωτογραφία ΓΤΠ – ΣΤ. Ιωαννίδης
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  • Κάποιοι το έχουν δέσει σε «ψηλό μαντήλι» ότι η Τουρκία θέλει δυο κράτη. Μία “λύση” που δεν συμφέρει στην Κύπρο και στο λαό της

Το «φιρμάνι» από την Άγκυρα ξεκαθαρίζει πως τα δεδομένα ως προς τους σχεδιασμούς παραμένουν αναλλοίωτα. Το κατέστησε, άλλωστε, σαφές  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ανανέωση της παράτυπης NAVTEX για συνέχιση των παράνομων ερευνών του «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και την εξαγγελία για επίσκεψή του στην περίκλειστη κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ούτε η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, η πανδημία που θερίζει στη χώρα, ούτε και ο πρόσφατος φονικός σεισμός στην Σμύρνη,  επηρεάζει τους σχεδιασμούς του. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως τον Ερντογάν ενδιαφέρουν μόνο οι δικοί του προσωπικοί σχεδιασμοί, που συνδέονται και με το μεγαλεπήβολο όραμα ενός αλαζονικού δικτάτορα, αλλά και με το προσωπικό του (οικονομικό) όφελος.

Ο Ερντογάν δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει συμπεριφορά. Ως γνωστό, μεταξύ άλλων, η  Ευρωπαϊκή Ένωση αναλώνεται σε προειδοποιήσεις, που δεν είναι πειστικές καθώς έχουν πολλές φορές επαναληφθεί, αλλά τα μέτρα και οι κυρώσεις σε βάρος της κατοχικής Τουρκίας αγνοούνται. Την ίδια ώρα, η Τουρκία  καλεί την Ελλάδα για διάλογο χωρίς όρους, που σημαίνει πως θα μπορούν να συνομιλούν αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει τις παρανομίες της  στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  • Στην Κύπρο, καλείται η κατοχική δύναμη σε διάλογο, ανεξάρτητα εάν θα συνεχίσει ή όχι τις επεκτατικές της κινήσεις. Κάποτε «πάγωσε» η διαδικασία επειδή έκανε έρευνες το «Μπαρμπάρος» στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό δεν έχει αλλάξει, το «Μπαρμπάρος» παραμένει στην περιοχή, έγιναν και γεωτρήσεις ενώ υπήρξε μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Θα ήταν μαξιμαλισμός , να ζητούσε η Λευκωσία εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο και μετά να αρχίσει διάλογος; Για κάποιους προφανώς και είναι. Γιατί, κάθε διεκδίκηση  από την κυπριακή πλευρά θεωρείται από τους «συνήθεις υπόπτους», ως… τορπίλη στις «προσπάθειες για λύση».  Την στιγμή, που δεν το ζητά αυτό- ως όφειλε-  ο Διεθνής Οργανισμός,  θα πρέπει να το θέσει η Λευκωσία.  Δεν είναι όρος, είναι μια λογική απαίτηση για να μην διεξάγεται διάλογος επί νέων τετελεσμένων και υπό την πίεση της τουρκικής προέλασης.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με στόχο, όπως τον έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, τη σύγκληση άτυπης, πρώτα, Πενταμερούς Διάσκεψης και μετά κανονικής.  Η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία θα υποδεχθεί ως οικοδέσποινα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ,  έχει μια αποστολή.  Με βάση τις οδηγίες που έχει από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, θα πρέπει να καταγράψει τις προθέσεις των δυο,  ως προς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Για να ξέρει ο κ. Γκουτέρες πώς θα προχωρήσει.

Ο Τατάρ, έχει κάνει πολλές δηλώσεις σε σχέση με την μορφή της λύσης. Κάνει λόγο για δυο κράτη. Σαφώς και δεν είναι η τελική θέση της Τουρκίας,  παρόλο που στις ελεύθερες περιοχές κάποιοι το έχουν… δέσει σε ψηλό μαντήλι. Η Τουρκία δεν ευνοεί λύση δυο κρατών, δεν επιδιώκει διχοτόμηση κι αυτό δεν είναι τωρινό.

  • Επιδιώκει μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει για αυτήν τον  πλήρη έλεγχο του νησιού. Επιδιώκει μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση του ψευδοκράτους. Κοντολογίς, στόχος παραμένει- μέσω μιας συμφωνίας -η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων.

Αυτή η επιδίωξη θα προωθείται βαθμηδόν.  Μέχρι να επιτευχθεί «συμβιβασμός», που θα συνιστά εν πολλοίς, το βασικό στόχο της κατοχικής δύναμης.  Η ελληνική πλευρά κάθε φορά συζητά στη βάση νέων τετελεσμένων, που επιβάλλει η Άγκυρα. Πότε θα σταματήσει αυτό; Μέχρι να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, προσέγγισης,  από τη Λευκωσία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Εξέδωσε νέα NAVTEX για να κηρύξει το τέλος του παραμυθιού: Η «διπλωματία του σεισμού» και του ζεϊμπέκικου δοκιμάστηκε και απέτυχε

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal