Η σχεδόν άψογη πορεία του Τόνι Μπλίνκεν: Τα υπέρ και τα κατά του μελλοντικού υπουργού Εξωτερικών

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν. EPA, SHAWN THEW




Πορτραίτο του μελλοντικού επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τόνι Μπλίνκεν, για τον οποίον σημειώνεται, ότι πέραν της εμπειρίας του και των ικανοτήτων, θα είναι επίσης σε θέση να βασιστεί σε μια ομάδα, που έχει ενωθεί με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.

Η αναφορά γίνεται για την μελλοντική διευθύντρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Avril Haines, το μελλοντικό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, τον «λαμπρό» Jake Sullivan, ενώ γνωρίζει επίσης καλά την πιθανή υπουργό Αμυνας, Michèle Flournoy.

Κατά την άποψη της εφημερίδας τα ατού του δεν συνιστούν «ανοξείδωτη» εγγύηση έναντι λανθασμένων επιλογών, δεδομένου, ότι οι επικριτές του, κυρίως στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, του καταλογίζουν μέρος ευθύνης στη ψήφο του Τζο Μπάιντεν υπέρ της εισβολής στο Ιράκ το 2002, την οποία ο γερουσιαστής έκρινε ως εσφαλμένη κρίση.

Του αποδίδουν επίσης μεγάλη επιρροή σε ένα αμφισβητούμενο έργο θρησκευτικής διαίρεσης της χώρας, που υπενθύμισε ένα μακρύ άρθρο στο Daily Beast,  που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Σημειώνεται επίσης και το γεγονός των αποστάσεων που είχε λάβει από τον μέντορά του, ζητώντας αμερικανική συμμετοχή στον πόλεμο στη Λιβύη, το 2011.

Ωστόσο, αυτός ο παρεμβατισμός παραμένει μετριοπαθής, όπως και ο διεθνισμός του, η προσήλωσή του στην πολυμέρεια και σε μια αμερικανική ηγεσία, την οποία  συμμερίζεται και ο Joe Biden.

Κατά την εφημερίδα, η κεντρώα ταυτότητά του είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο την επιβεβαίωση του Antony Blinken από τη Γερουσία, όπου μπορεί να λάμψει το ρεκόρ των υπηρεσιών του, το οποίο ταυτόχρονα είναι και μειονέκτημά του, καθώς του στερεί το επιχείρημα της απειρίας. 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Monde, Equipe Biden : le parcours quasi sans faute de Tony Blinken, futur secrétaire d’Etat américain

H Γερμανία απορρίπτει την αντίδραση της Άγκυρας: Για την έρευνα στο τουρκικό πλοίο Rosaline-Α

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: