Η Σάμος μπορεί να αντέξει ακόμη και μετασεισμό 5,5 R εκτιμά ο καθηγητής Λέκκας

Πληγέντες διαμένουν σε σκηνές σε γήπεδο στο Βαθύ, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες κοντά στη Σάμο, Σάμος, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020. Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου. ΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR




«Ως ένα βαθμό, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη κι αν εκδηλωθεί μία σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 5 έως και 5,5 Ρίχτερ, δεν θα έχει καμία επίπτωση στον δομημένο ιστό, δεδομένου ότι η περιοχή άντεξε έναν σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο».

Τα παραπάνω δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Σάμο.

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως «η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρόσυρτη και θα διαρκέσει τις επόμενες εβδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνο. Μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί στον χρόνο, αν και μικρότεροι».

Ο καθηγητής συνέστησε στους κατοίκους να τηρούν όλες τις βασικές οδηγίες προστασίας, να αποφεύγουν τα παλιά κτίρια και να μην κάθονται στις προσόψεις αυτών, τις απότομες πλαγιές και να μην πηγαίνουν στη θάλασσα την ώρα που εκδηλώνεται τσουνάμι.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε επίσης -μεταξύ άλλων- στον αντισεισμικό κανονισμό στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «είναι προϊόν των Ελλήνων επιστημόνων, από τους καλύτερους στον κόσμο», ένας κανονισμός που «πραγματικά προστατεύει τον Έλληνα πολίτη».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Κάρτες εισόδου, σεκιούριτι, διαγραφές: Όλα στο τραπέζι, σύσκεψη Μητσοτάκη με Πρυτάνεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: