Η μεγάλη απογοήτευση της Αθήνας από την άθλια στάση της Γερμανίας στις απειλές της Τουρκίας

Photo O υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Φωτογραφία via Twitter, Nikos Dendias, @NikosDendias




Πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα είναι από καιρό απογοητευμένοι με τον αδύναμο ρόλο που διαδραματίζει το Βερολίνο στη διένεξη με την Τουρκία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσπάθησαν βέβαια να μεσολαβήσουν, αλλά τελικά, λόγω της σκληρής στάσης της Άγκυρας, απέτυχαν.

Τα παραπάνω γράφει σε τηλεγράφημα του από την Αθήνα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) με αφορμή την τελευταία συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια

«Είναι σαν το κρατίδιο Schleswig Holstein να έχει προβλήματα με τη Δανία και το Βερολίνο να προτείνει να μεσολαβήσει, αντί να σταθεί στο πλευρό του κρατιδίου του», σχολιάζουν ανεπισήμως.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός κατηγορεί το Βερολίνο ότι δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό ρόλο του ως Προεδρία της ΕΕ.

«Δεν μπορώ πράγματι να καταλάβω το ότι η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την τεράστια οικονομική της δύναμη για να στείλει σαφές σήμα εφαρμόζοντας το αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας», δήλωσε στη διαδικτυακή πύλη Politico (Σάββατο).

Λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στη διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου η Ελλάδα και η Κύπρος ζήτησαν επανειλημμένα από την Ευρωπαίκή Ένωση να μη στέλνει πλέον όπλα στην Τουρκία.

Μόλις στις αρχές Οκτωβρίου ο Δένδιας απευθύνθηκε γραπτώς στον Γερμανό ομόλογό του και τον προέτρεψε να σταματήσει τον εξοπλισμό της Τουρκίας.

Η ‘καυτή’ λεπτομέρεια είναι: Τεχνολογία για υποβρύχια τύπου 214 προμήθευσε η Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Thyssenkrupp Marine Systems. Αυτή τη στιγμή, η Thyssenkrup εργάζεται για την κατασκευή έξι υποβρυχίων ίδιου τύπου για την Άγκυρα.

«Κατανοώ τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και η Γερμανία θα πρέπει να κατανοήσει τη μεγάλη αντίφαση να προμηθεύει όπλα σε μια χώρα, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο κρατών της ΕΕ», δήλωσε ο Δένδιας.

Πληρώνουν τα λάθη τους οι Ευρωπαίοι: Η Ε.Ε. στην «αυταρχική παγίδα», αντιμέτωπη με τις παρεκτροπές των εθνικιστών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: