Η κατοχική Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει Ελληνοκύπριους για άλλοθι για τους σχεδιασμούς της στην Αμμόχωστο

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και ο κατοχικός ηγέτης χαιρετούν τον κόσμο που αναγκαστικά τους χειροκροτεί στην κατεχόμενη Λευκωσία. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τι επιχειρεί να κάνει η κατοχική Τουρκία στην Αμμόχωστο; Ο βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να εποικίσει την περίκλειστη περιοχή και να επιβάλλει νέα τετελεσμένα.

Σε αυτό το παιχνίδι επιχειρεί, μεταξύ άλλων,  να εμπλέξει και Αμμοχωστιανούς για να τους χρησιμοποιήσει στην προσπάθεια της να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της. Αναζητά η Άγκυρα κάλυψη στους επεκτατικούς της σχεδιασμούς και στρέφεται προς Ελληνοκύπριους.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την αγανάκτηση των προσφύγων, την οργή τους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθούν κάποια ζητήματα, για να μην προκληθεί ζημιά για τη χώρα μας. Για να μην ενταφιαστεί μια για πάντα η προοπτική επιστροφής της περιοχής, της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους.

  • Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι αναμένουμε 46 χρόνια και τίποτε δεν έχει γίνει. Σωστό. Αλλά αυτό, παρά το τι λέγεται και υποστηρίζεται από κάποιους, δεν είναι ευθύνη της ελληνικής πλευράς, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Λάθη έγιναν, παραλείψεις υπήρξαν πλην όμως, αυτό δεν σημαίνει πως έχει ευθύνες η ελληνική πλευρά, επειδή παραμένει υπό κατοχή η Αμμόχωστος. Δεν πρέπει να απαλλάσσεται η κατοχική δύναμη από τις μεγάλες της ευθύνες.

Ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιώργος Αρέστης, ο  οποίος κατάγεται από την Αμμόχωστο,  δήλωσε πως οι συμπολίτες του δεν πρέπει να προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων για να εξασφαλίσουν τις περιουσίες τους( δηλώσεις στο Σίγμα).

Ο δικαστής, Γιώργος Αρέστης, έσπευσε να προειδοποιήσει πως διακηρυγμένος στόχος της Τουρκίας και του ψευδοκράτους είναι να καταλήξει η Αμμόχωστος στο ΕΒΚΑΦ. Παρέπεμψε σε απόφαση του λεγόμενου δικαστηρίου στα κατεχόμενα, το οποίο αποφάνθηκε ότι «το 95% των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη ανήκει στο ΕΒΚΑΦ». Συμπλήρωσε ότι αν κάποιος ξεπεράσει τα προβλήματα της λεγόμενης επιτροπής ακινήτων, θα βρεθεί απέναντι στο ΕΒΚΑΦ.

Απευθυνόμενος προς τους Αμμοχωστιανούς υπέδειξε τα εξής: «Θα παν υπό τουρκική διοίκηση, θα έχουν να κάνουν με την τουρκική αστυνομία, θα έχουν να κάνουν με τα δικαστήρια τους και τις πολεοδομικές τους αρχές για αξιοποίηση της περιουσίας τους».

Γίνεται πολύς λόγος για το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία και πως αυτό είναι σεβαστό. Σύμφωνοι, είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Είναι αδιαπραγμάτευτο βασικό δικαίωμα.  Είναι, όμως, το δικαίωμα αυτό πέραν από το εθνικό συμφέρον και τις αποφάσεις του ΟΗΕ;

Το ερώτημα απαντάται συλλογικά αλλά και ατομικά. Το ζητούμενο είναι πώς θα ενεργήσει ο καθένας χωριστά. Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει Ελληνοκύπριους για άλλοθι για τους σχεδιασμούς της για επιβολή νέων τετελεσμένων, με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το κατοχικό καθεστώς προσπαθούσε ανεπιτυχώς να βρει Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη στην περίκλειστη περιοχή, για να του παραδώσει το κλειδί της περιουσίας του ο Ερντογάν. Ήθελαν κάποιον στη φιέστα για να τους νομιμοποιήσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η αναμνηστική φωτογραφία με τον δολοφόνο του Σολωμού και το ποιόν του Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: