Οι Γερμανοί έχουν στοιχεία και αποδείξεις για το τουρκικό πλοίο: Παλιά έκανε λαθρεμπόριο όπλων…

File photo: Η γερμανική φρεγάτα “Αμβούργο” η οποία πραγματοποίησε την νηοψία στο ύποπτο τουρκικό πλοίο. EPA, FOCKE STRANGMANN




Με Τίτλο «Διαμάχη για την επιθεώρηση της Bundeswehr – Δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν λαθρεμπόριο όπλων από το τούρκικο φορτηγό πλοίο» και Υπότιτλο: «Στη διαμάχη σε σχέση με την επιθεώρηση της Bundeswehr στο τουρκικό φορτηγό πλοίο “Roseline A” ενισχύονται οι υποψίες για λαθρεμπόριο όπλων”, το περιοδικό Der Spiegel (κείμενο Gebauer, Matthias) εξευτελίζει την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL, η αποστολή της ΕΕ “Ειρήνη” είχε συγκεκριμένες πληροφορίες ως προς αυτό»  το ρεπορτάζ του επικεφαλής συντάκτη του DER SPIEGEL Matthias Gebauer αναφέρει πως, πριν από το σκάνδαλο που περιβάλλει την επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Roseline A» από τη Bundeswehr, ο στρατός διέθετε πολύ πιο συγκεκριμένες ενδείξεις για παράνομο λαθρεμπόριο όπλων απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα γνωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, αναλυτές της αποστολής της ΕΕ «Ειρήνη», της οποίας στόχος είναι η παρεμπόδιση της παράδοσης όπλων μέσω της Μεσογείου στη Λιβύη, είχαν εξακριβώσει από δορυφορικές εικόνες ότι κατά την προηγούμενη παραμονή του πλοίου στη Misrata της Λιβύης είχαν εκφορτωθεί τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα.

Κατά την πρόσφατη παραμονή του «Roseline A» στο τουρκικό λιμάνι του Ambarli το Νοέμβριο, ανακαλύφθηκε από εικόνες παρακολούθησης ότι φορτώθηκαν και πάλι στο πλοίο ύποπτα εμπορεύματα. Κατόπιν αυτού, η ηγεσία της αποστολής «Ειρήνη» αποφάσισε την πραγματοποίηση ελέγχου.

Το πλήρωμα της φρεγάτας της Bundeswehr «Αμβούργο» σταμάτησε το «Roseline A» την περασμένη Κυριακή το απόγευμα 200 χιλιόμετρα βορείως της Βεγγάζης στη Μεσόγειο και ανακοίνωσε την επιθεώρηση μέσω πολλών διπλωματικών καναλιών στην Τουρκία, υπό τη σημαία της οποίας πλέει το φορτηγό πλοίο.

Ωστόσο, η έρευνα χρειάστηκε να σταματήσει αυθόρμητα, καθώς η Άγκυρα προχώρησε σε έντονη διπλωματική διαμαρτυρία περίπου πέντε ώρες μετά την ανακοίνωσή της. Σε αυτό το χρονικό σημείο, οι Γερμανοί στρατιώτες είχαν ελέγξει μόνο λίγα από τα 150 περίπου φορτωμένα εμπορευματοκιβώτια, χωρίς όμως να εντοπίσουν όπλα.

Μια μέρα αργότερα, η Τουρκία ενέτεινε τη διαμαρτυρία της. Διπλωμάτες της ΕΕ αξιολογούν τις έντονες αντιδράσεις ως ένδειξη ότι οι υποψίες για παράνομο φορτίο ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: Der Spiegel  Gebauer, Matthias 

Πολιτική ανάλυση: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: