Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η εντεινόμενη πίεση κατά της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου, ο σύζυγος της οποίας είναι ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra, οι εξελίξεις στην ΕΕ σε σχέση με το ενδεχόμενο υιοθέτησης κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης η πορεία του Κυπριακού υπό το φως της εμμονής της τ/κ πλευράς για λύση δύο κρατών είναι τα θέματα που δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σφίγγει ο κλοιός για την Ρέα» γράφει ότι τον τρόπο που η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, χειρίστηκε την υπόθεση του σφαγείου Cypra, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο σύζυγός της, θα συζητήσει στη συνεδρία της την ερχόμενη Πέμπτη η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το αν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Αλλού γράφει ότι ο κορωνοϊός «άλωσε» την εξουσία, αφού αναβλήθηκαν οι συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ολομέλειας της Βουλής, μετά τη διάγνωση του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή ως θετικό κρούσμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κύπριος βρίσκεται πίσω από ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Παραίτηση ή παύση για τη Ρέα Γεωργίου» αναφέρεται σε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα που προέκυψε για τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, ο σύζυγος της οποίας είναι ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra. Αλλού γράφει ότι ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων επιβλήθηκε στη Ροζίτα Παυλίδου, δύο χρόνια στο γιο της και τρία χρόνια στον καθηγητή Κώστα Κώστα σε σχέση με το σκάνδαλο στο ΤΕΠΑΚ. Αλλού γράφει ότι το μήνυμα πως ο χρόνος κυλά γρήγορα προς τον Δεκέμβριο για την Τουρκία έστειλαν οι ΥΠΕΞ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μετρούν αντίστροφα για μέτρα» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η ΕΕ άρχισε να μετρά αντίστροφα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους όρους που είχαν τεθεί στις 1-2 Οκτωβρίου και για αποκλιμάκωση της έντασης σε Κύπρο και Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι ξεκάθαρη ένδειξη για τη διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Κύπρο δίνουν τα τεστ ταχεία διάγνωσης. Αλλού γράφει ότι ποσό €5,6 εκατ δαπανώνται το χρόνο για αποζημιώσεις σε αγωγές που κερδίζουν πολίτες στα δικαστήρια, είτε για λάθη χειρισμών δημοσίων υπαλλήλων ή αμέλειες γιατρών του δημοσίου ή μετά από συμβιβασμούς.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή των ασθενών Covid-19» γράφει ότι σκέψεις γίνονται όπως ζητηθούν εντατικολόγοι από την Κίνα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στον συγκεκριμένο κλάδο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία εν μέσω της πανδημίας. Αλλού γράφει ότι σφίγγει ο κλοιός για τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου και τον σύζυγό της, ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έκθεσή της επιμένει στη πραγματοποίηση εκποιήσεων.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπό έλεγχο η Γενική Λογίστρια» γράφει ότι εντάθηκε η πίεση κατά της Γενικής Λογίστριας την Πέμπτη καθώς προκύπτει πως η θέση της ως προέδρου της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφέροντος λόγω της σύνδεσής της με το σφαγείο Cypra, το οποίο βρίσκεται υπό κατηγορία για εργοδότηση αδήλωτων εργαζομένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ πλησιάζουν το σημείο καμπής λόγω της συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος διαθέτει τους τρίτους ψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Διπλό κτύπημα από ΄προστάτες΄ των ακροδεξιών» γράφει στο κύριο της θέμα ότι βρικολακιάζει ο φασισμός με το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να κάνουν πλάτες στα φασιστοειδή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι η θέση για χαλαρή ομοσπονδία και για δύο κράτη οδηγούν συνομοσπονδία. Αλλού μιλά για κοροϊδία αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επιδίωξη για συνομοσπονδιακή διευθέτηση» γράφει ότι οι τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια και οι επανειλημμένες αναφορές του Τ/κ ηγέτη σε λύση δύο κρατών στοχεύουν στο να συρθεί η ε/κ πλευρά σε διαπραγματεύσεις κατά τις οποίες η τουρκική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι δήθεν πρόταση για λύση δύο κρατών με στόχο να «υποχωρήσει» προς μια συνομοσπονδιακή διευθέτηση. Αλλού γράφει ότι η Κομισιόν έκλεισε ήδη συμβόλαια για αγορά εμβολίων κατά του Covid-19 με τις CureVac, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech – Pfizer. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκινά διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης για το εμβόλιο της Moderna κατά του Covid-19.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Λευκωσία, Κύπρος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: