Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η θέση της Κυβέρνησης έναντι του Γενικού Ελεγκτή, η επικείμενη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο και οι πληροφορίες σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, καθώς και η στάση της τουρκικής και τ/κ πλευράς, οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού και οι προειδοποιήσεις ειδικού για τρίτο κύμα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οδυσσέα, φτάνει λαϊκισμός» για οργή του Προέδρου Αναστασιάδη για τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και πως το θέμα των αρμοδιοτήτων του τελευταίου οδηγείται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλού αναφέρει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως η Τουρκία θα αλλάξει αν έχει κόστος. Επίσης σημειώνει πως σταθερά πάνω από 300 ήταν και χθες τα κρούσματα κορωναϊού.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας» αναφέρεται στην επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και στη νέα κινητικότητα στο Κυπριακό. Αλλού προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, πως ποτέ δεν είχε επαφή με τον κ. Λίλλη, ούτε και θα το ήθελε. Επίσης η εφημερίδα γράφει πως προχωρεί το αμερικανοκυπριακό κέντρο ασφάλειας CYCLOPS.

«Ο Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τουρκικό καψόνι στον ΟΗΕ» πως η Άγκυρα θα δεχθεί την απεσταλμένη του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει πως ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Γ. Αρέστη προειδοποιεί τους Αμμοχωστιανούς συμπολίτες του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια προσφυγή από μέρους τους στην «επιτροπή ακινήτων» στα κατεχόμενα. Αλλού προβάλλει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μιλά, μεταξύ άλλων, για τα τρία κριτήρια για τον προεδρικό υποψήφιο το 2023.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χωρίς πάτο τα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΔΗΣΥ» πως τα σκάνδαλα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ σε σχέση με τη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων δεν φαίνεται να έχουν πάτο. Αλλού αναφέρει πως αγκαλιές στους ηλικιωμένους μέσα από τα τζάμια γηροκομείων δίνουν οι συγγενείς τους. Επίσης αναφέρεται σε διαμαρτυρίες για παράλογα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ειδικός προειδοποιεί για τρίτο κύμα» πως το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού το 2021 εκτός αν ο κόσμος συμμορφωθεί με τα μέτρα. Αλλού αναφέρει πως η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα αναζητήσει σημάδια κινητικότητας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο. Επίσης γράφει πως ενώ ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι συνήθως «νεκροί» μήνες στα ορεινά σε ότι αφορά τους επισκέπτες, φέτος τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ο Τατάρ απαιτεί δύο κράτη και τη μετακίνηση συνόρων» φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος λέει πως δεν θα χάσουν άλλα 40 χρόνια συζητώντας για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αλλού γράφει πως μίνι συσκευή που ανέπτυξε το Εργαστήριο Βιοαισθητήρων του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης ανιχνεύει με ακρίβεια τον κορωνοϊό σε λιγότερο από 30 λεπτά. Επίσης αναφέρει πως η Πενταμερής για το Κυπριακό δεν θα είναι διαδικαστική.

«Η Σημερινή της Κυριακής» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εργαλείο διχοτόμησης το κεκτημένο των συνομιλιών» πως το λεγόμενο κεκτημένο των συνομιλιών εξελίσσεται μαζί με την πολιτική ισότητα σε εργαλείο της διχοτόμησης, ακόμα και αν αυτή ονομαστεί χαλαρή ομοσπονδία. Σε άλλο θέμα προβάλλει τα ευρήματα έρευνας που έκανε ο Οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία το 72% των πολιτών πιστεύει πως η ατιμωρησία ευθύνεται για τη διαφθορά. Αλλού προβάλλει συνέντευξη της Πρέσβη ε.τ., Λόριας Μαρκίδη, η οποία αναφέρει ότι διαχρονική στόχευση της Τουρκίας είναι η επανάκτηση της Κύπρου.
 
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Μαρία Κονιώτου/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: