Οι δυσκολίες της κυβέρνησης με την πανδημία και οι υποψίες για πολιτική διαχείριση της …κρουσματολογίας!”

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από το αεροδρόμιο της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Είναι βαριά η υποψία και η σκιά της. Φοβούμαι όμως ότι την υπαγορεύει η λογική. Κάποιοι λοιπόν μαγειρεύουν τα κρούσματα ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Προετοιμάζοντας επικοινωνιακά το έδαφος για την λήψη αποφάσεων. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση…

Προς Θεού δεν εννοώ ότι οι αριθμοί είναι ψευδείς ή πειραγμένοι. Εννοώ ότι είναι ελλιπείς και πιθανότατα παραπλανητικοί. Με κάποιο τρόπο,  εκβιάζονται να πάνε προς τα κάτω ή προς τα πάνω χάρις στην αυξομείωση της πυκνότητας των ελέγχων που ούτως ή άλλως στην Ελλάδα, παραμένει απελπιστικά μικρή.

Υπάρχουν μέρες που γίνονται λιγότερα τεστ απ΄ότι στη Κύπρο! Όπως την περασμένη Κυριακή που «έπεσαν» τα κρούσματα εντυπωσιακά. Παρόλα αυτά σε 12-13 χιλιάδες ημερήσιους ελέγχους η Κύπρος δεν καταγράφει περισσότερα από 250-300 κρούσματα και η Ελλάδα δεκαπλάσια, με τρομαχτικά ποσοστά θετικής καταγραφής ακόμη και στις τυχαίες δειγματοληψίες.

  • Στα μόλις 1.194  rapid test που έγιναν προχθές από κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ σε διερχόμενα αυτοκίνητα,  βρέθηκαν 81 κρούσματα, ποσοστό θετικότητας δηλαδή 6,78%. Σε συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μάλιστα(Ξάνθη) ο σχετικός δείκτης άγγιξε το εφιαλτικό 30%!

Όμως ανάλογη είναι η εικόνα και από τον συνολικό αριθμό ελέγχων που γίνονται στην τελευταία περίοδο έκρηξης της πανδημίας. Αν θεωρήσουμε ως υπόθεση εργασίας (με βάση τα ελλιπέστατα στοιχεία που μας παρέχονται) ότι ο αριθμός των τεστ είναι περί τις 20 χιλ σε ημερήσια βάση και τα καταγεγραμμένα κρούσματα 2 χιλιάδες προκύπτει ένα εξαιρετικά ανησυχητικό ποσοστό θετικότητας 10%.

Με τόσους λίγους ελέγχους επομένως, δεν διαπιστώνεται η πραγματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Γιατί με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδας, σε μια τόσο κρίσιμη επιδημιολογική καμπή, τα τεστ έπρεπε να είναι τετραπλάσια. Και αυτό τι θα σήμαινε; Μήπως 8-10 χιλιάδες καταγεγραμμένα κρούσματα την ημέρα;

Πολιτικά αντέχεται η αλήθεια; Θα ήταν ομολογουμένως άσχημη η εντύπωση ότι γίναμε Βέλγιο και ξαφνικά από το θαύμα του Απριλίου καταλήξαμε στον απόλυτο εφιάλτη. Θεωρώ όμως ότι αυτή η εικόνα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

  • Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι την θέση της κυβέρνησης που είναι λίγο… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν μεν διαφανεί ότι τα κρούσματα είναι υπερ πολλαπλάσια θα προκληθεί σοκ στην κοινή γνώμη, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση ο αριθμός των διασωληνωμένων θα φαίνεται μικρότερος. Θα υπάρξουν πολλοί που θα αμφισβητήσουν το μέγεθος της απειλής στην ψεκασμένη λογική «Κολλάει αλλά δεν σκοτώνει! Γιατί μας έχετε μαντρωμένους;»

Επιπλέον αν η κυβέρνηση, περιορίζοντας τα τεστ, κρατήσει τα καταγεγραμμένα κρούσματα χαμηλά θα έχει την ηθική και ουσιαστική δικαιολογία να ανοίξει τα ρολά στις γιορτές ανακουφίζοντας λίγο την αγορά. Δύσκολες ομολογουμένως οι αποφάσεις, πλην όμως δεν θα έχουμε ποτέ την πραγματική εικόνα της καμπύλης, αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό δειγματοληπτικών ελέγχων.

Δεν πρόκειται για θέμα κόστους πιστέψτε με. Πρόκειται δυστυχώς για βλακώδη κυβερνητική στρατηγική. Να μην φανούν χιλιάδες κρούσματα στη χώρα του…Μωυσή. Μόνο που έτσι δεν  γίνεται δουλειά. Απλά κοροιδευόμαστε μέχρι να ανάψουν τα «λαμπιόνια» στο δέντρο του Μπακογιάννη…

Υ.Γ. Διερωτώμαι, στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στα Εμιράτα, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των άλλων σημαντικών, συζήτησε καθόλου το θέμα της πανδημίας; Ρώτησε πως το διαχειρίζονται εκεί; Μάλλον όχι. Γιατί στα Εμιράτα με πληθυσμό περίπου όσο ο ελληνικός, έχουν γίνει(κρατηθείτε)…16 εκατομμύρια τεστ! Οκταπλάσια απ΄ότι στη χώρα μας. Είπατε τίποτα;…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η ώρα της αλήθειας για την πανδημία: Ο τουρισμός, τα τεστ και η αποτυχία της επικοινωνιακής διαχείρισης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: