Η ανάλυση του Economist για τις οικονομικές-πολιτικές προοπτικές της Τουρκίας: Δεν πάει καλά…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Ανάλυση για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής μετά την αποπομπή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν και την εκλογή του Δημοκρατικού ΤζοΜπάιντεν στην προεδρία της Αμερικής, δημοσιεύει το βρετανικό περιοδικό Economist.

Το νέο οικονομικό δίδυμο Naci Agbal και Lutfi Elvan στέλνει όλα τα σωστά μηνύματα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος και τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφια νούμερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που πρωταγωνίστησε σε μια σαρωτική καταστολή των αντιπάλων της κυβέρνησης, το 2017, ανακάλυψε ξαφνικά το κράτος δικαίου και ζητάει από τους δικαστές να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου και να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί το κλίμα για τους ξένους επενδυτές.

Οι επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίες, καθώς η οικονομία, σημειώνει ύφεση 10%  στο δεύτερο τρίμηνο.

  • Ο Erdogan δεν  μπορούσε παρά να υποκύψει στις δυνάμεις τις αγορά, αναφέρει ο Paul McNamara της GAM Investment, αλλιώς, οι εναλλακτικές ήταν ή κατάρρευση του νομίσματος, ή προσφυγή στο ΔΝΤ, κάτι που ο Erdogan είχε αποκλείσει.

Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία θα βοηθήσουν τον Erdogan να αντιμετωπίσει τις απώλειες και σε επίπεδο πολιτικής. Λέγεται ότι 30-40 κυβερνητικοί βουλευτές είχαν απειλήσει ότι θα στραφούν την αντιπολίτευση, αν o Albayrak  δεν απομακρυνόταν από την κυβέρνηση. Επίσης, ο Erdogan πρέπει να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός φίλου, στην Ουάσιγκτον.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, είχε την άνεση να ζητήσει από τον Trump να κοιτάζει αλλού, ενώ η Τουρκία έδιωχνε τα αμερικανικά στρατεύματα από τη ΒΑ Συρία, ερχόταν σε σύγκρουση με του ευρωπαίους συμμάχους,  στην ανατολική Μεσόγειο, έστελνε Σύρους μισθοφόρους, στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν και έριχνε στη φυλακή χιλιάδες ανθρώπους με κατηγορίες για τρομοκρατία «πιο λεπτές και από το φύλλο του μπακλαβά».

Ο Trump επίσης προστάτευσε την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων, για την αγορά ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Και ίσως να προσπάθησε να σταματήσει την έρευνα κατά τουρκικής κρατικής τράπεζας, που αντιμετώπιζε την κατηγορία του ξεπλύματος ιρανικών κεφαλαίων.

Υπό τον Biden, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον Erdogan «απολυταρχικό ηγέτη» που «πρέπει να πληρώσει το τίμημα» τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Η Αμερική θα τραβήξει κόκκινες γραμμές και θα τις επιβάλει με αξιοπιστία, σημειώνει η Lisel Hintz, του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

  • Οι κυρώσεις για το σύστημα S-400, θα είναι δυσκολότερο να παρακαμφθούν, δεδομένου μάλιστα, ότι η Τουρκία δοκίμασε το νέο σύστημα, τον Οκτώβριο. «Η Άγκυρα δεν θα έχει πλέον την προστασία Trump και θα πρέπει να βάλει τα του οίκου της σε τάξη, πολιτικά και οικονομικά» σημειώνει η Asli Aydintasbas, του European Council on Foreign Relations.

Εντούτοις, υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να πάει ο Erdogan για να σώσει τη λίρα και να κατευνάσει τη νέα αμερικανική διοίκηση. Παρά τη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις, σίγουρα δεν θα χαλαρώσει τον έλεγχό του στους θεσμούς ή την καταδίωξη της αντιπολίτευσης.

Πρόσφατα οι εισαγγελείς του ξεκίνησαν έρευνα κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Imamoglu.

Ο Albayrak ίσως ήταν ένας χρήσιμος αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά δεν είναι το πρόβλημα, στην Τουρκία. Ακόμη κι αν ο Erdogan  ήταν ειλικρινής σχετικά με την επιθυμία του για μεταρρυθμίσεις και για συμφιλίωση με τους Ευρωπαίους, η συμμαχία που έχει με τους υπερεθνικιστές , που τον στηρίζουν στη Βουλή και στις δυνάμεις ασφαλείας, θα δυσκολέψει τη λήψη των σωστών αποφάσεων.

«Έχει εγκλωβιστεί στο μονοπάτι αυτό και δεν βλέπω το πώς μπορεί να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, χωρίς να καταστρέψει τη συμμαχία που έφτιαξε», σημειώνει ο Ozgur Unluhisarcikli, του  German Marshall Fund.

O Erdogan πρέπει να ελπίζει ότι η αρχή της θητείας Biden θα είναι καλύτερη από την λήξη της θητείας Trump. Στις 16 Νοεμβρίου, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo δήλωσε σε γαλλική εφημερίδα ότι Αμερική και Ευρώπη  πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για να συζητήσουν το ζήτημα της  θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.

Κατά την επίσκεψή του αυτή ο Pompeo δεν συναντήθηκε με κανέναν τούρκο αξιωματούχο.

ΠΗΓΗ: Economist, On the edge. Recep Tayyip Erdogan faces up to economic facts. Turkey’s president will also miss his friend in the White House

Αναιδής ο Πομπέο, λέει η Άγκυρα: Ποιος ο βασικός στόχος της επίσκεψης του στον Βαρθολομαίο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: