H Γερμανία απορρίπτει την αντίδραση της Άγκυρας: Για την έρευνα στο τουρκικό πλοίο Rosaline-Α

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Annegret Kramp-Karrenbauer στο Βερολίνο. EPA, FRIEDEMANN VOGEL μέσω ΚΥΠΕ




«Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας απέρριψε την τουρκική διαμαρτυρία για την έρευνα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μεσόγειο από γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει σε ευρωπαϊκή επιχείρηση», σημειώνεται στον υπότιτλο ανταπόκρισης του Associated Press, η οποία αναδημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Independent.

Τίτλος του κειμένου: Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας απορρίπτει τη διαμαρτυρία της Τουρκίας για την έρευνα σε τουρκικό πλοίο. (German defense minister rejects Turkey complaint over search)

Όπως αναφέρεται η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Annegret Kramp-Karrenbauer, υπερασπίστηκε τις ενέργειες του πληρώματος της γερμανική φρεγάτας Hamburg, που έκανε έρευνα στο τουρκικό πλοίο Rosaline-A την Κυριακή στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη». Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η διαταγή για έλεγχο του πλοίου ήρθε από το κέντρο της επιχείρησης «Ειρήνη» στη Ρώμη και ότι η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε, ενώ η ομάδα βρισκόταν στο πλοίο. Η έρευνα τότε τερματίστηκε. Η Τουρκία λέει ότι η έρευνα ήταν «μη εξουσιοδοτημένη και διεξήχθη με εξαναγασμό»

«Είναι σημαντικό για μένα να ξεκαθαρίσω ότι οι γερμανοί στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν εντελώς σωστά», δήλωσε η Kramp-Karrenbauer από το Βερολίνο. «Έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής επιχείρησης ‘Ειρήνη’». Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η συζήτηση με την τουρκική πλευρά φανερώνει ένα από τα βασικά προβλήματα της ευρωπαϊκής αποστολής. Αλλά είναι πολύ σημαντικό για μένα να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει βάση για αυτές τις κατηγορίες που εγείρονται κατά των στρατιωτών».

Στην Άγκυρα ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, είπε ότι η επιχείρηση «Ειρήνη» ήταν «προβληματική από την αρχή». «Δε στηρίζεται σε σαφείς διεθνείς νομικές βάσεις», είπε και επανέλαβε την τουρκική κριτική κατά των ενεργειών του γερμανικού πλοίου.

Η Kramp-Karrenbauer τόνισε ότι η «Τουρκία εξακολουθεί να είναι σημαντικός εταίρος για εμάς στο ΝΑΤΟ». Η μη συμμετοχή της Τουρκίας στη στρατιωτική συμμαχία θα έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, είπε και υποστήριξε ότι οι τούρκοι στρατιώτες είναι «απολύτως αξιόπιστοι εταίροι» στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Αλλά παραδέχτηκε ότι η Τουρκία αποτελεί «μεγάλη πρόκληση» λόγω του τρόπου που έχει εξελιχθεί η εσωτερική πολιτική της και επειδή έχει «τη δική της ατζέντα, η οποία είναι δύσκολο να συμφιλιωθεί με ευρωπαϊκά ζητήματα».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Independent

Γερμανικός Τύπος για Ερντογάν: Τώρα ανακαλύπτει την Ευρώπη; – Έχει προβλήματα με το… αλκοόλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: