Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων: Τι φοβούνται, πού καταλήγουν οι επιστήμονες

File Photo: Κλειστές σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπλιέων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Eντονα προβληματισμένοι αλλά και «διχασμένοι» είναι οι ειδικοί επιστήμονες σχετικά με την ημερομηνία

επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων αρχίζουν στις 21 Δεκεμβρίου ημερομηνία που εκ των πραγμάτων συμπιέζει χρονικά τον όποιο προγραμματισμό.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ενώ μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί για γυμνάσια και τα λύκεια.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, είναι πιθανό τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Άλλωστε οι ειδικοί κρίνουν ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά του ιού αλλά το πρόβλημα ήταν η μετακίνηση των γονέων τους για να τα μεταφέρουν στο σχολείο.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια

Οδον αφορά στα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, ο γρίφος είναι ο εξής: Εάν ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα της 7ης Δεκεμβρίου δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου, οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν έως τις χριστουγεννιάτικες διακοπές θα είναι ουσιαστικά μόνο 5.

ΟΙ ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που σκέφτονται να προτείνουν να μην ανοίξουν καν γυμνάσια και λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες.

Η ανησυχία των επιστημόνων για τα μεγαλύτερα παιδιά εστιάζεται στο γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κορονοϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα γυμνασιόπαιδες και λυκειόπαιδες θεωρούνται ηλικακή ομάδα που είναι λιγότερο ελεγχόμενη ως προς τη συμπεριφορά της και την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Επίσης το γεγονός ότι τις ίδιες ημέρες θα έχουν ανοίξει πιθανότατα και τα εμπορικά καταστήματα, φαίνεται ότι συμβάλουν σε μεγαλύτερο προβληματισμό στους ειδικούς, καθώς κρίνουν ότι οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων μπορεί να προβούν σε αλόγιστες βόλτες και να διασπείρουν τον ειδικά εάν είναι ασυμπτωματικοί.

Σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη από τους ειδικούς επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα , τα οποία θα επιτρέψουν αισιοδοξία για σταδιακή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και θα ανοίξουν τη συζήτηση για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Αλλες παράμετροι που εξετάζονται είναι η απόδοση του lockdown και η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα τόσο τώρα όσο και στην επόμενη περίοδο αποκλιμάκωσης των μέτρων, όταν αυτή έλθει.

Στην προσπάθεια επιστροφής στην περίοδο πριν από το δεύτερο lockdown, εχθρός είναι οι καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται σε κλειστούς χώρους, που σημαίνει ότι η διατήρηση της τηλεργασίας είναι στα μέτρα που κρίνεται απαραίτητο να παραμείνουν σε ισχύ.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ  

Με πληροφορίες από ethnos.gr, kathimerini.gr

Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη δέχονται ασφυκτική πίεση: Φόβοι ότι δεν θα γλιτώσουμε το τρίτο κύμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: