Γρεβενά: Τρεις εργαζόμενοι σε φάρμα γουνοφόρων θετικοί στην covid-19 –  Νέα τεστ από τον ΕΟΔΥ

File Photo: Στη Δανία σφαγιάστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου σχεδόν 17 εκατομμύρια βιζόν, ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αυτών των ζώων παγκοσμίως Photo EPA via @amna_news




Σε εκτροφή γουνοφόρων ζώων (βιζόν) στα Γρεβενά εργάζονται τα τρία άτομα που βρέθηκαν θετικά στην covid-19, μετά τα rapid tests που διενήργησε, σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε ιδιοκτήτες και απασχολούμενους σε φάρμες ευρύτερα της περιοχής του Βοΐου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφής Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, σε σύνολοο 55 rapid tests, τα τρία ήταν θετικά. «Το επόμενο βήμα», σημείωσε, «που ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης από τον ΕΟΔΥ, είναι η υποβολή σε μοριακό τεστ και των 15 εργαζομένων της προαναφερόμενης φάρμας στα Γρεβενά».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εστάλησαν ήδη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) νέα γονιδιώματα από ανθρώπους και ζώα, προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου εάν διαπιστώνεται μετάλλαξη του ιού της covid-19. «Είναι μια διαδικασία που γίνεται συστηματικά, προκειμένου να παρακολουθείται το ζήτημα στενά», ανέφεραν πηγές του υπουργείο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας πως διενεργούνται διαρκώς έλεγχοι στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα rapid tests που έγιναν χθες στην Καστοριά επιβεβαίωσαν το αποτέλεσμα της προηγούμενης εβδομάδας για μηδενική διασπορά του κορωναϊού στις φάρμες της περιοχής. Στα 60 τεστ που διενεργήθηκαν χθες από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, βρέθηκε ένας εργαζόμενος θετικός στην covid-19, ο οποίος απασχολείται σε μονάδα που βρίσκεται ήδη υπό στενή παρακολούθηση από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο ιός σε φάρμα. Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έγιναν επίσης κατά τη χθεσινή ημέρα στους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους στα τέσσερα ξηραντήρια που λειτουργούν στην Καστοριά, έδειξαν θετικότητα στην covid-19 τεσσάρων ατόμων, σε σύνολο 97. Πρόκειται για άτομα που απασχολούνται σε φάρμα που βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Την ίδια ώρα, αρνητικά στην covid-19 παραμένουν τα γουνοφόρα ζώα (βιζόν ή μινκ), που εκτρέφονται σε μονάδα που λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας των μινκ στην προαναφερόμενη μονάδα και οι έλεγχοι θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Να δεσμευτούν ξενοδοχεία για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωναϊού, ζητάει το ΚΚΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: