Γιατί η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων;

File Photo Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Ρεπορτάζ της υπηρεσίας της Voice of America (της Anthee Carassava) στο οποίο αναφέρεται ότι η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις για την επίλυση των θαλάσσιων ζητημάτων τους, υπό το φως της πρόσφατης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόρριψη είχε ως αιτία την προσπάθεια της Ελλάδας να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Η Ελλάδα αναζητεί συμμάχους πέραν της Ευρώπης, για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία να αποσυρθεί από τις παράλογες και ατεκμηρίωτες απαιτήσεις της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι συνήθως διακριτικός στις τοποθετήσεις του, έχει εξοργιστεί από τη συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα και πιέζει την Ευρώπη να τιμωρήσει την Τουρκία για τη συμπεριφορά της, ενώ θεωρεί ότι η πρόταση της Άγκυρας για διερευνητικές συζητήσεις αποτελεί ένα τέχνασμα της τελευταίας στιγμής ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Δένδιας τονίζει ότι η Τουρκία έχασε την ευκαιρία της όταν μονομερώς έκλεισε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα νερά.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αναστείλει τις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου και ότι θα στείλει διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πετύχει μία συμβιβαστική λύση.

 Στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας αντιστέκεται η Γερμανία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Τουρκίας, ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αγανακτούν με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ, καθώς η συμπεριφορά της αποτελεί πηγή εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα αναζητά περαιτέρω υποστηρικτές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επισκέφτηκε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ: Voice of America, Anthee Carassava: Greece Rejects Turkey’s Renewed Call for Talks

Πολιτική ανάλυση: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: