Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν καταστρέφει την οικονομία της Τουρκίας

FILE PHOTO: Τούρκος πολίτης μετρά τα χρήματά του σε ανταλλακτήριο. EPA, ERDEM SAHIN




Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων στην τουρκική οικονομία και τον καταποντισμό της λίρας με αφορμή και το θρίλερ της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Αλμπαϊράκ.

Σε ανάλυσή της Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββατοκύριακου σημειώνει:  «[…] Ο υπουργός Οικονομικών Αλμπαϊράκ συνέβαλε στην διολίσθηση της λίρας καθώς είχε απορρίψει την αύξηση των επιτοκίων που αξίωναν οι αγορές για τη σταθεροποίηση του νομίσματος με το επιχείρημα ότι αυτή θα ζημίωνε την οικονομία. Ο ίδιος απέδιδε την αύξηση της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου στις ανασφάλειες που πυροδότησαν οι αμερικανικές εκλογές και η πανδημία. Εντούτοις τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων οικονομιών ανατιμήθηκαν τελευταία έναντι του δολαρίου και τα πήγαν καλύτερα από τη λίρα. Γι΄ αυτό και οι αναλυτές απορρίπτουν το επιχείρημα ότι η πτώση της ισοτιμίας οφείλεται στην πανδημία. Οι ίδιοι παραπέμπουν στην αδυναμία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και σε αστάθμητους πολιτικούς παράγοντες, όπως τις διαμάχες με την ΕΕ, που είναι η σημαντικότερη αγορά τουρκικών προϊόντων».

Ο Ερντογάν καταστρέφει την οικονομία της Τουρκίας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «[…] Ο Ερντογάν δεν δέχεται αντίλογο. Και στον περίγυρό του κανείς δεν έχει το θάρρος να του μάθει τις βασικές αρχές νομισματικής πολιτικής. Αντ΄ αυτού η σημασία της νομισματικής κρίσης υποβαθμίζεται ως δευτερεύον ζήτημα που αφορά, υποτίθεται, μόνο τους αγοραστές πολυτελών Ι.Χ. ή όσους κάνουν μακρινά ταξίδια. Όσο διαρκεί αυτή η άρνηση της πραγματικότητας η λίρα θα συνεχίσει να χάνει αξία. Μπορεί ο Ερντογάν να έχει συνηθίσει να κυβερνά τη χώρα αποφασίζοντας και διατάζοντας. Ωστόσο η εμπιστοσύνη στη νομισματική πολιτική δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται και αυτό μέσα από μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με τις περίεργες θέσεις του προέδρου».

Πηγή: Deutsche Welle/Κώστας Συμεωνίδης

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

“Ξεμουδιάζει” η Άγκυρα μετά την ήττα Τραμπ: Με τσουρουφλισμένες δηλώσεις τώρα ο Οκτάι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: