Φοβού τους Βρετανούς και λύσεις φέροντας: Δεν θα βρεθεί κάποιος να πει “φτάνει πια” στους Εγγλέζους;

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Είναι γεγονός ότι η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην Κύπρο καθώς και τα σκάνδαλα της διαφθοράς, επισκίασαν τις εν εξελίξει διεργασίες για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πρόσφατες, όμως, δηλώσεις του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή, κ. Στίβεν Λίλι, σήμαναν καμπανάκι κινδύνου και προκάλεσαν δυσφορία, επειδή ακριβώς οι θέσεις που εξέφρασε αποτελούν θέσεις του Λονδίνου, παραδοσιακού συμμάχου της Τουρκίας και υποστηρικτή των τουρκικών επιδιώξεων εναντίον της Κύπρου.

  • Οι θέσεις αφορούν στην ουσία του Κυπριακού, ήτοι στην ήδη συμφωνηθείσα βάση λύσεως του προβλήματος και αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Βρετανός διπλωμάτης δεν εξέφραζε προσωπικές απόψεις όταν καλούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά «να δώσει διαβεβαιώσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι πραγματικά είναι δεσμευμένη στην Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για τις δυο κοινότητες».

Δεν είναι εν τη ρύμη του λόγου που δήλωσε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των θέσεων Αναστασιάδη και των θέσεων Τατάρ. Η δεδηλωμένη θέση του εντολοδόχου της Άγκυρας, κ Τατάρ, όπως και αυτή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, είναι η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση από το ίδιο της το θύμα των τετελεσμένων της εισβολής και η επιβολή μιας λύσης που θα επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο.

Η Βρετανία, αφού επέτυχε να καταστήσει την Τουρκία ενδιαφερόμενο μέρος στην Κύπρο από το 1955 με την Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου, προωθούσε τη διχοτόμηση της Κύπρου. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο εμπνευστής της διχοτόμησης ήταν ο Βρετανός αξιωματούχος του Φόρειν Οφις, σερ Ιβόν Κιρκπάτρικ.

Τα δε κατά καιρούς σχέδια επίλυσης του Κυπριακού που ετοιμάζονταν με βρετανική καθοδήγηση στόχο είχαν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός μορφώματος που να ικανοποιεί την Τουρκία. Έτσι, ο ρόλος της Βρετανίας στην Κύπρο και την περιοχή καθώς και οι βάσεις θα διασφαλίζονταν.

*Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Καταλάβαμε κ. Λίλι το μήνυμα σας, αλλά δεν θα πάρουμε! Πάντα απαράδεκτος ο ρόλος των Βρετανών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: