Αισιοδοξία φέρνουν τα εμβόλια, αλλά…: Απελπιστική η κατάσταση στην Ελλάδα, γέμισαν τα κρεβάτια με ασθενείς

Μία γυναίκα περπατά στην άδεια από κόσμο οδό Πανδρόσου, στο Μοναστηράκι, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Την ταυτοποίηση 2.135 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, κατά τη χθεσινή του ενημέρωση.

Η κατάσταση με τον κορωναϊό στην Ελλάδα είναι απελπιστική. Στη μάχη κόντρα στην πανδημία έχουν αποφασίσει να μπουν εθελοντικά και βουλευτές λόγω της πανδημίας που θερίζει στη χώρα μας.

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ολοφάνερος αν δει κανείς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά σε αυτά της Βόρειας Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα και τα 25 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Μάλιστα, από προχθες μέχρι χθες αποσωληνώθηκαν πέντε άτομα αλλά αμέσως τα άδεια κρεβάτια γέμισαν με νέους ασθενείς.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Παπαγεωργίου που ολοκλήρωσε την εφημερία του με γεμάτα τα κρεβάτια. Το ίδιο ισχύει και στα νοσοκομεία Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ.

Σημειώνουμε, στο μεταξύ, ότι την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χθες με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ταυτόχρονα ότι διανύουμε τις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα κατά της πανδημίας, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Θετικά είναι τα νέα που έρχονται για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τον επικεφαλής του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, του CDC.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Robert Redfield τόνισε πως ένα εμβόλιο ενάντια στον «αόρατο εχθρό» αναμένεται να μπορεί να ξεκινήσει να διατίθεται στις ΗΠΑ «πιθανώς μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου».

Ο ίδιος τόνισε πως η διάθεση του εμβολίου θα γίνει «ιεραρχικά», με προτεραιότητα δηλαδή στους νοσοκομειακούς, τις ευπαθείς ομάδες και εκείνους με χαμηλά εισοδήματα. Υπενθυμίζουμε εδώ πως μέχρι στιγμής μόνο η Pfizer με την BioNTech έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους, στις αμερικανικές Αρχές.

  • ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95.137, εκ των οποίων το 53,3% είναι άνδρες. Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 4.840 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 24.679 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 562 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη και οι 161 εξ αυτών είναι γυναίκες. To 82,0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τέλος, κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 101 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των θανόντων στη χώρα από την αρχή της επιδημίας να ανέρχεται σε 1.815. Οι 721 (39,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Ευχαριστίες προς τους βουλευτές-ιατρούς που προσφέρονται εθελοντικά να στηρίξουν το ΕΣΥ

Τις ευχαριστίες του προς όλους τους συναδέλφους του βουλευτές-ιατρούς, «που στη δύσκολη αυτή μάχη με την πανδημία προσφέρονται εθελοντικά να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλες τους τις δυνάμεις», εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι μια ακόμα απόδειξη, μετά τη δωρεά των 50 ΜΕΘ από τη Βουλή των Ελλήνων, ότι οι κορυφαίοι δημοκρατικοί θεσμοί και οι άνθρωποι που τους υπηρετούν, τιμούν και σέβονται τους Έλληνες πολίτες», αναφέρει ο υπουργός.

Προσθέτει ότι η αξιοποίηση της προσφοράς τους θα λάβει χώρα κατά προτεραιότητα, με βάση τις ειδικότητες που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  • Στο 81% η πληρότητα στις ΜΕΘ Αττικής

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τον υπέρτατο αγώνα στο πλευρό των ασθενών τους. «Επιθυμούν να μιλήσουν έστω και για λίγο με τους δικούς τους ανθρώπους και να τους πουν ότι θα μπουν στην εντατική», αναφέρει η πνευμονολόγος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Βασιλική Γεωργακοπούλου.

Στα νοσοκομεία της Αττικής η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 81% και στις απλές κλίνες το 59%. Στις εφημερίες, όμως, οι συνθήκες μεταβάλλονται. «Εμείς δίνουμε έναν πόλεμο, έναν πόλεμο με κάτι άγνωστο και πρωτόγνωρο», επισημαίνει ο προϊστάμενος της κλινικής Covid στο Λαϊκό, Νίκος Ορφανός.

Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, είχε δηλώσει «χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα», ενώ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο ethnos.gr τόνισε ότι ο αριθμός των νεκρών τις επόμενες 10 μέρες θα είναι τριψήφιος.

  • ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Για τις νέες θέσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ωστόσο ότι το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες «στο κόκκινο».

Ευχαριστώντας όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ για το έργο τους, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», δήλωσε. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. «Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της», είπε.

Μετά την ενημέρωση από τους Διοικητές των επτά ΥΠΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έμφαση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υποβιβάζεται σε φροντίδα δεύτερης κατηγορίας. Επεσήμανε ότι όσο μειώνεται η πίεση που προκαλεί η πανδημία τα νοσοκομεία θα πρέπει να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονική παροχή των υπηρεσιών τους.

Αναφερόμενος, τέλος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζονται έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο γιευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

  • Γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 2.135 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

– 13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 401 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 607 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

-22 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

-33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 75 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 129 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

– 93 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 52 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 68 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 31 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 37 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 44 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Έξι συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη μετά από έλεγχο για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: