Επιστολή ευρωβουλευτών Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών σε Μπορέλ: Καταγγελία για Βαρώσια

File Photo: Άποψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. EPA, OLIVIER HOSLET
Επιστολή στον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ για το άνοιγμα των Βαρωσίων και την παρεμβατικότητα της Τουρκίας στα ζητήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας απέστειλαν επτά ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες – Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι – μετά από πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή της Αριστεράς Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Μέσω της επιστολής οι ευρωβουλευτές καλούν «την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η Τουρκία να υπονομεύει την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για μια «άνευ προηγουμένου παρεμβατικότητα» της Τουρκίας στα ζητήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας τους τελευταίους μήνες, «η οποία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη».

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Τουρκία με διαφορετικά μέσα παρενέβη ανοιχτά, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ανοίξει ένα μέρος της σφραγισμένης πόλης των Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση αποτελεί σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, «έτσι ώστε η τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια και να σταματήσει άμεσα τις παρεμβάσεις της στα ζητήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Την επιστολή συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, οι συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίντερβαν, ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών Κάτι Πίρι και Έβιν Ίντσιρ και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρομέο Φραντζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο η Λουτ για συναντήσεις με Αναστασιάδη, Τατάρ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: