Επεισόδια και προσαγωγές σε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο σε μεγάλες πόλεις

Αστυνομικοί έχουν συλλάβει διαδηλωτές κατά τη διάρκεια πορείας για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου στα Ιωάννινα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΑΚΟΥΣΗΣ




Με δεκάδες προσαγωγές έληξαν τα επεισόδια που σημάδεψαν την επέτειο του Πολυτεχνείου στα Γιάννινα.

Στο Μνημείο του Πολυτεχνείου, είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις τιμής και μνήμης, συνδικάτα και φοιτητές. Η περιοχή ήταν από νωρίς αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους της πόλης που οδηγούν στο Μνημείο του Πολυτεχνείου.

Στις 5 το απόγευμα, με μία αιφνιδιαστική κίνηση μέλη του συνδικάτου των οικοδόμων βγήκαν από το δασάκι Βελισσαρίου και συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Την ίδια ώρα, φοιτητές από τις εστίες που βρίσκονται στην περιοχή, ξεκίνησαν πορεία προς το Μνημείο, όμως ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρία των ΜΑΤ. Ακλούθησε συμπλοκή, δύο φοιτητές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο κεφάλι με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ενώ περίπου 25 προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις προσαγωγές, αναμένεται να γίνουν συλλήψεις.

Συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε Χανιά και Ρέθυμνο

Με συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο και τα Χανιά εκπρόσωποι φορέων τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στο Ρέθυμνο προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα νεαρών πραγματοποίησε συγκέντρωση στο ύψος του κόμβου Θεοτοκοπούλου.

Στο σημείο είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις που δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης καλώντας τους να διαλυθούν.

Όταν οι νεαροί προσπάθησαν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό οι άνδρες της ΕΛΑΣ έκαναν χρήση χημικών , ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές νεαρών στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης.

Νωρίτερα πάντως στο κέντρο της πόλης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, υπό το διακριτικό βλέμμα δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Στα Χανιά ομάδα νεαρών και εκπροσώπων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην διασταύρωση των οδών Μίνωος και Νικηφόρου Φωκά καθώς δεν τους επιτράπηκε από την ΕΛΑΣ να συγκεντρωθούν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα , ψωμί, παιδεία, υγεία , δημοκρατία και φώναζαν συνθήματα.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μικρή πορεία προς την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Νωρίτερα τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στην θέση « Γολγοθάς» όπου υπάρχει μνημείο για τους εκτελεσθέντες κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ενώ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης.

Επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Συκεών

Αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι, πριν από λίγη ώρα, στο αστυνομικό τμήμα Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν προκλήθηκαν ζημιές ούτε αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

Οι δράστες, που κατά τις ίδιες πηγές, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, διέφυγαν μετά την πράξη τους προς άγνωστη κατεύθυνση. Από τις μολότοφ προκλήθηκε μικρή εστία φωτιάς μπροστά από το τμήμα, αλλά έσβησε πριν φτάσει στο σημείο η πυροσβεστική.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην περιοχή έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ διεξάγονται προσαγωγές υπόπτων.

Η ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση σε κινητοποίηση για το Πολυτεχνείο

Έξι συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, είναι ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. μετά την ένταση που προκλήθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν φοιτητές, εργαζόμενοι, μέλη συλλογικοτήτων και κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά την φετινή απαγόρευση λόγω της πανδημίας.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για 120 άτομα τα οποία «συγκεντρώθηκαν ξαφνικά από διάφορα σημεία, στον οδικό κόμβο Αγίας Σοφίας – Τσιμισκή – Καρόλου Ντηλ», όπου «εγκλωβίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η πορεία προς το Προξενείο των ΗΠΑ».

Κατά την ίδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις και επιπλέον 28 προσαγωγές από το σημείο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ συνολικά επιβλήθηκαν 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται, δεν έγινε χρήση δακρυγόνων και μετά την επιβολή προστίμων (οι διαδηλωτές) αποχώρησαν ειρηνικά.

Σε προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Πάτρα

Σε περισσότερες από 10 προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Πάτρα, όταν ομάδα νεαρών επιχείρησε να στήσει οδοφράγματα στην οδό Κορίνθου, στο ύψος της πλατείας Κωνσταντίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η ομάδα των νεαρών τοποθέτησε κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα της οδού Κορίνθου και στην συνέχεια έβαλαν φωτιά. Αμέσως μετά στο σημείο βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενώ η ομάδα των νεαρών κατευθύνθηκε προς την οδό Αγίας Σοφίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν τους νεαρούς και στην συνέχεια προχώρησαν σε προσαγωγές.

Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας και συγκεκριμένα κοντά στο κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστήμιου Πατρών, στην οδό Κορίνθου. Έξω από το κτίριο βρίσκονται συγκεντρωμένοι, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει πορεία για την σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ο… κορωναϊός ευθύνεται για το ξύλο και τα χημικά στα στελέχη του ΚΚΕ λέει ο Χρυσοχοΐδης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: