Ενώ στα νοσοκομεία της Ελλάδας οι άνθρωποι υποφέρουν και κλαίνε… Στη Βουλή καυγάδιζαν οι πολιτικοί!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) παρακολουθεί ομιλίες στη συζήτηση, κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Σε κλίμα μεγάλης έντασης διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκε με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός προασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα διέρχεται την κρισιμότερη φάση και απαιτείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ωστόσο τόνισε ότι «τρία πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα».

Aπό την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την Αθηνά Λινού για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, κάνοντας, παράλληλα, δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την πανδημία, δήλωσε ότι «μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και τώρα πρέπει να κρατηθούμε όλοι όρθιοι, ώστε όταν έρθει το εμβόλιο να βγούμε από την κρίση. Δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην εξελιχθεί η συζήτηση σε έναν ακόμη ανούσιο καυγά. Κάνοντας παράλληλα μια ανασκόπηση όσων έγιναν τους προηγούμενους μήνες, ανέφερε ότι «ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας» και πως «η χώρα πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας, διότι ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε».

Υπενθύμισε δε την προειδοποίησή του να μην υπάρξει εφησυχασμός, ενώ για τις ΜΕΘ επικαλέστηκε τη δήλωση της καθηγήτριας, Αναστασίας Κοτανίδου πως ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται. «Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα διαθέτει πλέον έναν αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με το παρελθόν, ενώ για τα τεστ βρίσκεται πλέον περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, ενώ είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. «Όλα αυτά, έγιναν από τον Απρίλιο έως σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

  • Στόχος όλων ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου και δρακόντειου lockdown

Σχολιάζοντας την απόφαση για το νέο lockdown, αφού επανέλαβε ότι στόχος όλων ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου και δρακόντειου lockdown κι αφού υπενθύμισε όσα είχε πει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο η Ελλάδα έπρεπε να ισορροπήσουν σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. «Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί, θα μπορέσουμε ν’ αποφύγουμε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Προσπαθήσαμε όλοι να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά, στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας δε το πώς οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν δίστασε από τη στιγμή που είδε τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη του οι ειδικοί και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και πρόσθεσε ότι το lockdown σε σχέση με αυτό του Μαρτίου και Απριλίου έχει δύο βασικές διαφορές: την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα ανοιχτά δημοτικά σχολεία. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση νωρίτερα από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία.

«Στην Ελλάδα, ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες, βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη», ανέφερε και επισήμανε ότι δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. «Χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδαν δεύτερη έξαρση του κορονοϊού το Σεπτέμβριο. Και η Κύπρος έχει πιο αυστηρές διαδικασίες, αλλά χτυπιέται το ίδιο σκληρά», είπε, για να καταλήξει, απαντώντας στις αιτιάσεις για το άνοιγμα του τουρισμού ως προς την εξάπλωση του ιού: «Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού, θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο».

  • Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ σε ένα ποσοστό των επισκεπτών

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το Μάιο (18/5) το άνοιγμα του τουρισμού και εγκαλούσε την κυβέρνηση γιατί δεν το έχει κάνει ακόμα. «Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ σε ένα ποσοστό των επισκεπτών. Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όλους όσοι έρχονται, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση αυτή με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι με το άνοιγμά του. Θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αλλά θα είχαμε το 10 ή το 20% των εσόδων που είχαμε», κατέληξε.

Για τις ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε το τελευταίο 10ήμερο θα έπρεπε, δίχως περιοριστικά μέτρα, το σύστημα υγείας να δέχεται καθημερινά πάνω από 1.000 ασθενείς και πάνω από 100 να χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ. «Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς, κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν υπάρχει ένας υπουργός Υγείας στην Ευρώπη που να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση: όσες ΜΕΘ κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας και σπάσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού. Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης; Αν γέμιζαν 3.000 ΜΕΘ, θα είχαμε 1.500 θανάτους την εβδομάδα. Οι ΜΕΘ λοιπόν δεν είναι άλλοθι για να μην πάρουμε μέτρα περιορισμού της κινητικότητας νωρίτερα», υπογράμμισε.

  • Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν μια εύκολη απόφαση

Ο πρωθυπουργός πάντως παραδέχθηκε ότι η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή. «Άλλα ισχύουν σε μια αναταραχή, άλλα σε μια τρικυμία, άλλα σε ένα τσουνάμι. Και μπροστά σε αυτό το τσουνάμι, οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια, αλλά προδόθηκαν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η βασική εστία διασποράς του ιού ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων κι αυτό αποδείχθηκε και στην Ευρώπη. «Δεν το λέμε ως κριτική. Δεν στοχοποιούμε, αλλά επισημαίνουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα. Δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μια λύση. Είμαι έτοιμος λοιπόν να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στόχος είναι η μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού για να μειωθεί η διασπορά του ιού και η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, αλλά και πως πρώτος σταθμός είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων. «Αν πετύχουμε, θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες», είπε και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη και αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε – όλοι – τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν, ενδεχομένως θα χρειαστούμε μία εβδομάδα ή 10 μέρες, αλλά θα δούμε πτώση μετά και θα υποχωρήσει η πίεση στο σύστημα υγείας».

  • Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, όπως είναι δύσκολες και για τους εργαζομένους που υπόκεινται τις συνέπειες του lockdown και γι’ αυτό η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δις ευρώ για ένα μήνα.

Χρησιμοποιώντας εξάλλου προσωπικό τόνο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει διάθεση να συζητήσει τι έγινε και τι όχι σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής. «Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές», τόνισε. Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα να μην επαναλάβει τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει για τους θανάτους και να μην παίξει – όπως είπε – αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους.

‘Ασκησε δε κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν άκουσε κάποιον εκ μέρους της να λέει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλλει τη χρήση μασκών νωρίτερα ή να περιορίσει τη διασκέδαση, να λάβει μέτρα νωρίτερα για τη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και να επιβάλλει νωρίτερα το lockdown, κλείνοντας νωρίτερα την οικονομία. «Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο: δεν ενοχοποιείται ο κορονοϊός, αλλά η κυβέρνηση! Μας είπατε ότι ‘αν ήμουν εγώ, δεν θα άφηνα την κατάσταση να εξελιχθεί έτσι’. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο», κατέληξε, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος, επίσης, στους επιστήμονες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου ότι εκείνοι εισηγούνται και ρόλος της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, ασκώντας και πάλι κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για φωνές που θέλησαν να μειώσουν τους επιστήμονες. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα για πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων και συγκεκριμένα του Σωτήρη Τσιόδρα, με αφορμή το βίντεο που δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση και στρώνετε το δρόμο στο σκοταδισμό της ημιμάθειας ως μοιραία κατάληξη του αντιπολιτευτικού σας κατήφορου», τόνισε και συμπλήρωσε ότι είναι έτοιμος να παραδεχθεί καθυστερήσεις και αστοχίες, αλλά ποτέ δεν θα μηδενίσει την κοινή προσπάθεια Πολιτείας, πολιτών και ειδικών που δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα όταν υπάρχουν συστράτευση και κοινές προτάσεις.

  • Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει

Απαντώντας στην πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο πρωθυπουργός είπε: «Επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει», κατέληξε, επικαλούμενος το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου ο ηγέτης των Εργατικών ζήτησε πριν από ένα μήνα καθολικό lockdown. «Δεν σας άκουσα κ. Τσίπρα να λέτε ποτέ κάτι αντίστοιχο. Αν το είχατε πει αυτό, τότε θα μπορούσα να δεχθώ ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να κινηθούμε νωρίτερα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μετατραπεί μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις ΜΕΘ. Ζήτησε έτσι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δηλώσουν ότι δεν θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε καμία πορεία και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση», επισήμανε.

  • Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ενδεχομένως και τον Ιανουάριο.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή. Και είναι το εμβόλιο». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την έγκαιρη προμήθεια του εμβολίου και το σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή ν’ ακούσει προτάσεις από την αντιπολίτευση για το πώς το σχέδιο αυτό μπορεί να γίνει καλύτερο. Ζήτησε, μάλιστα, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πείσουν τους πολίτες πως από τη στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, τότε θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και χωρίς αυτό να καταστεί υποχρεωτικό. «Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, μπορούμε να αντιδράσουμε με δύο τρόπους: να χαλαρώσουμε ή να σφίξουμε τα δόντια, γιατί γνωρίζουμε το τέλος της διαδρομής. Και πρέπει να κάνουμε το δεύτερο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ενδεχομένως και τον Ιανουάριο.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε, τέλος, ένα «ειλικρινές κάλεσμα συσπείρωσης και προοπτικής» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας, ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων. «Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει κανείς από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα, όχι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδελφός της ελευθερίας και είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία. Να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, να βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα, ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης, που θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια», κατέληξε.

Τσίπρας: Η σημερινή σας άρνηση είναι καταστροφική για την κοινωνία. Βλέπετε 11 εκατ. ατομικές ευθύνες, εκτός απ’ τη δική σας

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για διχαστική ομιλία και άρνηση της πρότασης που έχει καταθέσει, άρνηση την οποία χαρακτήρισε καταστροφική για την κοινωνία.

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

«Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις «πέσαμε έξω», παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. «Σας είπαμε: αναγνωρίστε την εγκληματική ολιγωρία, τα βαρύτατα λάθη και τον αδιανόητο εφησυχασμό και ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων, μην τις καταγγέλλετε. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, αλλά τους πολίτες». «Δεν το κάνατε», είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ειδικότερα την πρόταση του προς τον πρωθυπουργό σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να «παραδεχτεί την αποτυχία του» και να συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για συμφωνία σε ένα σχέδιο σωτηρίας του ΕΣΥ και των ανθρώπων -«και όχι συγκυβέρνησης κ. Μητσοτάκη, δεν θα σας σώσουμε εμείς, δεν μπορείτε να σωθείτε όπως τα έχετε κάνει όσο κι αν σας στηρίζουν ΜΜΕ».

Σημείωσε ότι πρώτιστο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να πει: φύγετε τώρα και εκλογές, γιατί πεθαίνουν άνθρωποι. «Το πρώτιστο που έχουμε να σας πούμε είναι: αλλάξτε στρατηγική, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο εξάμηνης διάρκειας για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, κοινή συμφωνία όλων σε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή ένα συμφωνημένο έκτακτο σχέδιο».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αν συμφωνήσουν στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου και σε πάγωμα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, τότε «υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο», προτείνοντας την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Δεν ήταν απούσα στην κρίση, ήταν παρούσα». «Δεν σας είπαμε να βάλουμε κάποιο δικό μας στέλεχος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «εξαφανισμένο» υπουργό τον κ. Κικίλια, προσθέτοντας ότι δεν έχει κάτι προσωπικό μαζί του, αλλά ότι τον έχει υπερβεί η κρίση ότι κρύφτηκε πίσω από έναν άξιο επιστήμονα, τον κ. Τσίοδρα, και ότι θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να τον κάνει υπουργό Αθλητισμού -«θα ήσασταν καλύτερος από τον κ. Αυγενάκη».

  • Χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται στην κοινωνία που στενάζει

Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η διαρκής και σημερινή άρνησή του να δεχτεί τη χείρα βοηθείας που του προσφέρει η αντιπολίτευση, «δεν σημαίνει μόνο αλαζονεία, είναι και επιλογή αυτοκαταστροφής», όμως «δεν μας ενδιαφέρει η δική σας αυτοκαταστροφική πορεία, αλλά ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται στην κοινωνία που στενάζει, ενώ εσείς συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε: δεν έχω φταίξει σε τίποτα και για όλα μου φταίνε οι άλλοι.

«Μακάρι κ. Μητσοτάκη να είχα κι εγώ μια αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον ως τον πιο ακραίο αρχηγό αντιπολίτευσης που ζητούσε εκλογές επί 3,5 χρόνια», μιλώντας για «τυμβωρυχία με τους νεκρούς όπως κάνατε στο Μάτι, με τους νεκρούς της γρίπης», που «δεν δίστασε να αξιοποιήσει και τραγωδίες, νεκρούς, να βρεθεί δίπλα σε αυτούς που έλεγαν ότι είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών…».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας και στήριξε και μέτρα που του φαίνονταν υπερβολικά «και τώρα αυτό κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας, στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία απέναντι στην ενίσχυση της προστασίας του ΕΣΥ». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε, απευθύνοντας την προαναφερθείσα πρόταση προς τον κ. Μητσοτάκη.

  • Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι ‘νικήσαμε τον κορονοϊό’ και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», είπε.

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», σημείωσε. Τόνισε ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε». «Καμία ευθύνη για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξηση τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

«Νομίζω κ. Μητσοτάκη», συνέχισε, «ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «δεν ήταν αυτό το μόνο ‘κρούσμα’ που δείχνει ότι δεν έχετε επίγνωση ποια χώρα κυβερνάτε, είπατε ότι υπάρχει μέρος πολιτών εξαρτημένων απ’ τους μισθούς τους. Κι οι μικρομεσαίοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους, η μεσαία τάξη, εξαρτημένοι απ’ το μισθό τους είναι. Πηγαίνετε να μιλήσετε με τους εστιάτορες και πείτε τους ότι τα μέτρα που λαμβάνετε είναι αποτελεσματικά», είπε.

Αντέδρασε έντονα στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ ενώ υποστήριξε γενικότερα ότι «έχει χάσει τη μπάλα». «Μας είπατε ότι όσες ΜΕΘ και να είχαμε θα τελείωναν κάποια στιγμή, άρα μια χαρά τα κάνατε που δεν τις αυξήσατε, άρα γιατί δεν καταργείτε κι αυτές που έχουμε; Μα είναι επιχείρημα αυτό από πρωθυπουργό της χώρας;». Σχετικά με τα περί «ύβρεως». Μίλησε για «εγκληματικό εφησυχασμό» της κυβέρνησης που «πανηγύριζε ότι νίκησαν τον κορονοϊό και για το πώς άνοιξαν τον τουρισμό».

  • Αυτό που πράξατε κ. Μητσοτάκη ήταν να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ

«Αυτό που πράξατε κ. Μητσοτάκη ήταν να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ αλλά να συνεχίσετε μια πολιτική που εσείς λέτε ότι είναι το πρόγραμμα ας, αλλά το πρόγραμμα σας αυτό είναι αντιλαϊκό και αντικοινωνικό και θα έπρεπε να έχετε την ενσυναίσθηση στην πανδημία τουλάχιστον να το αναστείλετε», είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον για νομοθέτηση εις βάρος της εργασίας, εκτόξευση της ύφεσης.

Είπε ότι η αύξηση των ΜΕΘ δεν είναι στα νούμερα που επικαλείται ο πρωθυπουργός, «γιατί προσθέτετε σε αυτά που σας αφήσαμε εμείς, τις μονάδες που αφορούν στα κρεβάτια που αντιστοιχούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα κρεβάτια που αντιστοιχούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία», αλλά ότι η αύξηση τους είναι περίπου στα 200 κρεβάτια. Υπογράμμισε το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης του ΕΣΥ, λέγοντας ότι έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να προχωρήσει σε σχεδιασμό ουσιαστικών και μόνιμων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών διότι έχει διαφορετική αντίληψη, ότι «το ΕΣΥ είναι για πέταμα», και έτσι κάτι τέτοιο θα την επιβάρυνε στο σχεδιασμό της για ΣΔΙΤ την επόμενη μέρα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ πάνω από 100.000 εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι, δηλαδή λιγότερο προσωπικό εν μέσω πανδημίας. Είπε ότι η Ελλάδα έδωσε 233 εκατομμύρια, ενώ η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ, ενώ στη Γαλλία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η διαλογή ασθενών δεν αφορά στους ασθενείς Covid, αλλά σε ασθενείς χωρίς Covid αφού έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία κατά 80%, όπως είπε, και ο γιατρός βρίσκεται στην κρίσιμη στιγμή να επιλέξει ποιον ασθενή θα οδηγήσει στο χειρουργείο. «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ αυτούς τους 8 μήνες ενώ είχατε τον χρόνο να προετοιμαστείτε», τόνισε.

Σημείωσε ότι ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, «που τόσο εχθρεύεστε, έχουν κάνει λάθη, αλλά στη θητεία τους στο υπουργείο Υγείας έχουν να επιδείξουν μόνο θετικό έργο». Είπε ότι σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, αυξήθηκαν κατά 1 δισ οι ετήσιες δαπάνες στο σύστημα Υγείας, αυξήθηκαν κατά 150 οι κλίνες ΜΕΘ χωρίς πανδημία, προσλήφθηκαν 19.500 εργαζόμενοι μόνιμοι και συμβασιούχοι στο ΕΣΥ, εξυγιάνθηκαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων που ήταν όλοι ελλειμματικοί, ενώ θεσμοθετήθηκε η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην δημόσια περίθαλψη.

Αναφέρθηκε και στην παιδεία και την κ. Κεραμέως σχολιάζοντας ότι «μας κουνάτε και το δάχτυλο για την παταγώδη αποτυχία στην τηλεκπαίδευση». Είπε ότι καμία χώρα δεν είχε δώσει το 100% της διαδικασίας σε έναν πάροχο, «το κάνατε εσείς, καμία άλλη χώρα δεν είχε αφήσει χωρίς ενίσχυση την εθνική, σχολική πλατφόρμα». «Σας το λέμε κι εμείς και το ΚΙΝΑΛ, φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή να δούμε τι ακριβώς υπογράψατε», τόνισε.

Ένα ακόμη blame game στη Βουλή, χωρίς ουσία και νόημα ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 1.000

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: