Εν αναμονή του «λευκού καπνού» για τον τύπο της νέας φρεγάτας του ΠΝ: Γρίφος για την ενδιάμεση λύση…

Το Πολεμικό Ναυτικό ήθελε διακαώς ως ενδιάμεση λύση, τα αντιτορπιλικά «Arleigh Burke». Φωτογραφία πηγή US ΝAVY




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Από μέρα σε μέρα αναμένεται ο λεγόμενος «λευκός καπνός» από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και η κοινοποίηση στο Γενικό Επιτελείο και στα χέρια του Α’ ΓΕΕΘΑ, της τελικής απόφασης που αφορά τη νέα φρεγάτα η οποία θα φέρει την αλλαγή σελίδας στο Πολεμικό Ναυτικό.

Θα μπορούσε κανείς, αν ανατρέξει, στα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που ελήφθη η απόφαση για τις Γαλλικές Fremm το 2009, να πει ότι αν τελικά δεν περνούσαμε στις παρατηρήσεις και στην Ελληνική διαμόρφωση, η οποία τελικά οδήγησε στην σχεδίαση των φρεγατών Belh@ra, ίσως σήμερα η Ελλάδα να είχε αλλάξει πολλά χρόνια νωρίτερα αυτή την σελίδα.

Η αλλαγή της σελίδας σίγουρα θα έχει με μεγάλα γράμματα τον τίτλο της νέας εποχής που θα γράφει. Και ο τίτλος αυτός θα είναι συνυφασμένος με τον τύπο της φρεγάτας που θα κληθούν τα στελέχη του ΠΝ να διατηρήσουν την ισχύ με την οποία αντιμετωπίζουν σήμερα τις Τουρκικές προκλήσεις.

Μπορεί τα πλοία του στόλου να είναι γερασμένα αλλά τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτά δεν τα άφησαν να μην είναι μάχιμα και ιδιαίτερα επικίνδυνα για οποιονδήποτε αντίπαλο επιχειρήσει ν’ αναμετρηθεί μαζί τους.

  • Εξετάστηκαν λύσεις «πακέτο» και όχι μόνο τα πλοία…

Η επένδυση της Ελλάδας για τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου είναι το πρώτο βήμα κι εκείνο που εξετάστηκε από το Επιτελείο δεν είναι μόνο το πιο είναι το πλοίο που μας κάνει για τις απαιτήσεις που έχει το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο σχεδιασμός, όπως εξηγούν ανώτατα χείλη, έχει να κάνει με τις στρατηγικές συμμαχίες και ότι αυτές μπορούν να προσφέρουν συνολικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού έχουν εξεταστεί όλες οι προτάσεις, υποψηφιότητες και «μνηστήρες». Και στη συνέχεια στο επίκεντρο βρέθηκαν τα επιμέρους θέματα που είναι πολύ βασικά για την Ελληνική πλευρά.

-Υπάρχει πρόταση ενδιάμεσης λύσης;

-Υπάρχει συμπαραγωγή στην Ελλάδα ώστε να δουλέψουν τα ναυπηγεία και οι εργαζόμενοί τους που έχουν περάσει από χιλιάδες κύματα ενώ έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα της ναυτικής άμυνας;

-Τι χρηματοδοτικό πακέτο μπορεί να προσφέρει η άλλη πλευρά και ευκολίες αποπληρωμής;

-Η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, πως μπορεί να υποστηριχτεί;

Κατά συνέπεια το ΠΝ δεν έκρινε αμιγώς τα πλοία που ήρθαν ως προτάσεις του μέλλοντος.

  • Με αυτά τα δεδομένα του «πακέτου» συν την στρατηγική συμμαχία και επένδυση στην ίδια την Ελλάδα, ο καθένας κατανοεί ότι η πλάστιγγα φαίνεται ότι γέρνει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό να σημειώνουν παράλληλα ότι δεν αποκλείεται η μεγάλη ανατροπή της τελευταίας στιγμής, καθώς δεν έχουν πει όλοι οι παίκτες την τελευταία τους, όπως φαίνεται, λέξη.

Σ’ ότι αφορά την Γαλλική πρόταση, των φρεγατών Belh@ra, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ότι επειδή ακριβώς αυτές τις ημέρες υπάρχει ένα μεγάλο και «δυναμικό» παιχνίδι περιμένουν την «αντι-πρόταση» αν και έως σήμερα οι Γάλλοι σ’ ότι έχει να κάνει τη συνεργασία με τα Ελληνικά ναυπηγεία, δείχνουν αρνητικοί.

Ενδιάμεση λύση ναι αλλά τι;

Πάντως οι Αμερικανοί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, μπορεί να έχουν αποδεχτεί τις συνομιλίες για την λεγόμενη «ενδιάμεση λύση» χωρίς ωστόσο αυτή η πολυπόθητη για την Ελληνική πλευρά λύση να έχει προσδιοριστεί επακριβώς.

Ανώτατη πηγή σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση αυτή η «λύση» πρέπει να είναι πραγματική και σε καμία περίπτωση να μην μπει το Επιτελείο σε μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα προβλήματα, κυρίως στο θέμα της υποστήριξης.

  • Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Αμερικανοί δείχνουν καλή διάθεση γι αυτές τις συζητήσεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να βλέπουν ως λύση- και το έχει αιτηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές η Ελληνική πλευρά -τα αντιτορπιλικά «Arleigh Burke». Και επειδή ο χρόνος πλέον έχει αρχίσει ασφυκτικά να πιέζει, στην παρούσα φάση κανείς δεν φαίνεται να δείχνει αρνητικός και σε πιο μεγάλο πλοίο, δηλαδή το Καταδρομικό «Ticonderoga», ενώ στο πλάνο έχουν τοποθετηθεί και οι φρεγάτες που αρχίζει ν’ αποσύρει η Αμερική, LCS.

Αυτές οι τρεις επιλογές, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για το νέο πλοίο, που δεν θα είναι άλλο από τις φρεγάτες MMCS, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σ’ ότι αφορά τα «Arleigh Burke» και τα Ticonderoga, η όλη διαπραγμάτευση θα έχει να κάνει με τα όπλα και προφανώς με τους SM-2, τους πυραύλους με τους οποίους μπορεί το ΠΝ να παρέχει άμυνα περιοχής.

Πάντως επειδή πολλές είναι οι συζητήσεις και οι διερευνητικές επαφές που γίνονται ως ενδιάμεση λύση ίσως να μην ορίζονται μόνο τα πλοία, τα οποία όμως είναι άκρως απαραίτητα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο «λευκός καπνός» μόλις διαλυθεί και στη νέα σελίδα μπει η σφραγίδα του νέου τύπου πλοίου, τότε οι πρώτες σειρές αυτής της σελίδας θα γράψουν και το τι ακριβώς ορίζεται ως «ενδιάμεση λύση» για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν τελικά θα είναι πολεμικά πλοία ή κάτι διαφορετικό που θα ενισχύει την αμυντική θωράκιση και θ’ αποτελεί ουσιαστική αποτροπή για οποιονδήποτε επιβουλέα…

Καιρός γαρ εγγύς…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις Γνώμες ΕΔΩ

Ζητά και τα ρέστα το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ελληνική αντίδραση για την παράνομη NAVTEX

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: