Ελπίζουν να “σβήσει” τα λάθη Τραμπ: Συγχαίρουν Μπάιντεν Ιράν, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη

Ιρανός διαβάζει εφημερίδα με τίτλο για την ήττα Τραμπ: “Μοναχικό Παλάτι”. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Η κάθε μια για τους λόγους της, οι ηγεσίες του Ιράν, του Αφγανιστάν και της Παλαιστίνης καλωσορίζουν την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ και ευελπιστούν σε βελτίωση των σχέσεών τους με τις ΗΠΑ.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να διορθώσει τα λάθη του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

  • “Ο αμερικανικός λαός είναι αντίθετος στη βλαπτική πολιτική του Τραμπ. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να διορθώσει τα προηγούμενα λάθη”, τόνισε ο Ροχανί.

“Το Ιράν τάσσεται υπέρ της εποικοδομητικής συνεργασίας με τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία η Ουάσιγκτον υπέγραψε όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος, εφόσον και η Τεχεράνη αρχίσει να τηρεί και πάλι τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή.

“Η ηρωική αντίσταση του ιρανικού λαού απέδειξε ότι η πολιτική άσκησης της μέγιστης πίεσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει”, υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σχέσεις μεταξύ Καμπούλ και Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενισχυθούν σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ειρηνευτική διαδικασία, στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

“Το Αφγανιστάν ανυπομονεί να συνεχίσει και να εμβαθύνει τη στρατηγική του πολυδιάστατη σχέση με τις ΗΠΑ – τη βασική μας εταίρο– μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην επίτευξη ειρήνευσης στο Αφγανιστάν”, έγραψε ο Γάνι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από τους κατοίκους της Καμπούλ οι οποίοι εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος ίσως καθυστερήσει την πολύ βιαστική, όπως τη θεωρούν πολλοί, αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε συμφωνία στις 29 Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, βάσει της οποίας προβλέπεται η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο του 2021.

“Ο Μπάιντεν θα τελειώσει τον πόλεμο, αλλά θέλει να τον τελειώσει με υπεύθυνο τρόπο, όχι εσπευσμένα, όπως ο Τραμπ”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταγούντ πωλητής ρούχων στην αφγανική πρωτεύουσα.

“Θα καθυστερήσει την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και θα διατηρήσει στρατεύματα εδώ, κάτι που είναι καλό νέο για τη χώρα”, πρόσθεσε.

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα αποτέλεσε βασικό πυρήνα της προσπάθειας του Τραμπ να τερματίσει τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία.

Όπως προβλέπεται βάσει της συμφωνίας, ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη κλείσει πολλές του βάσεις στο Αφγανιστάν και έχει αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες.

Στο Twitter ο Τίμορ Σάρα, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, εξήγησε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει “μια πιο ανεκτική” προσέγγιση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά την “φρικτή” συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει επικυρωθεί από την Καμπούλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνεχάρη σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με μια ανακοίνωση που άφηνε να εννοηθεί ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα σταματήσει το πολιτικό μποϊκοτάζ της Ουάσιγκτον.

“Συγχαίρω τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στην προεδρία των ΗΠΑ την επόμενη περίοδο και συγχαίρω την εκλεγμένη αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις”, επεσήμανε ο Αμπάς σε ανακοίνωση από το γραφείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

“Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο και την κυβέρνησή του προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Παλαιστινίων και να πετύχουμε ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για τον λαό μας καθώς και να εργαστούμε για την ειρήνη , τη σταθερότητα και την ασφάλεια για όλους στην περιοχή μας και τον κόσμο”.

Με πληροφορίες από AFP/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τα διεθνή ΜΜΕ υποδέχονται με ανακούφιση την νίκη του Μπάιντεν: «Ο κοιμισμένος Τζο ξυπνά την Αμερική»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: