Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ξανά μαζί στη Μεσόγειο: Η κοινή άσκηση που προκαλεί πανικό στον Ερντογάν

Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια επιβίβασης στο ελικόπτερο Chinook της Αεροπορίας Στρατού για να πραγματοποιήσουν άλμα ελεύθερης πτώσης στο πλαίσιο της άσκησης “Μέδουσα” 2019 που διεξήχθη στ’ ανοιχτά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Πηγή φωτογραφίας Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Στις αρχές Δεκεμβρίου η «Μέδουσα» απλώνει ξανά τα «πλοκάμια» της στα ζεστά και ταραγμένα,για πάνω από έξι μήνες, νερά της Μεσογείου.

Είναι η κοινή άσκηση του Ελληνισμού με τους Αιγύπτιους, αυτή που κάθε «πλοκάμι» της χτυπά την Τουρκία και την ωθεί μονίμως εκτός εαυτού.

Η τριμερής άσκηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί στα Αιγυπτιακά νερά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός που έχει γίνει από τα τρία Επιτελεία των χωρών προβλέπει πολύ αυστηρούς κανονισμούς κατά της μετάδοσης του ιού, αλλά επιτρέπει ταυτόχρονα στα τμήματα που λαμβάνουν μέρος ν’ ασκηθούν και να φτάσουν στον αντικειμενικό τους σκοπό με ασφάλεια.

Μπορεί να είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους η άσκηση και να στηριχθεί σε διαφορετικό σχεδιασμό που θα δίνει μεγαλύτερο και πιο ισχυρό ρόλο στις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

  • Οι ελληνικές πάντως δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να βρίσκονται σε επιφυλακή αλλά και ταυτόχρονα ν’ ασκούνται στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγραμματισμού. Με πολλές προφυλάξεις λόγω του Covid αλλά πάντοτε εκεί που πρέπει να βρίσκονται…

Η κοινή αντίληψη των τριών κρατών εδώ και καιρό είναι ότι απαιτούνται ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην διαλειτουργικότητα, ιδίως σ’ αυτή τη μακρά περίοδο έντασης και αστάθειας λόγω του αναθεωρητισμού της Άγκυρας, που επιχειρεί την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή.

  • Η Ελληνό-Αιγυπτιακή συνεργασία που θυμώνει την Άγκυρα

Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι στην Αθήνα, πέραν της επιβεβαίωσης των ισχυρών δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες, είχε κι ακόμη μια παράμετρο, διότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν παρέλειψε να βάλει στο κάδρο το νευρικό γείτονα, δηλαδή την Τουρκία, επισημαίνοντας τον ρόλο των Τζιχαντιστών.

Μέσα από την άσκηση «Μέδουσα» που εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος ξεκίνησαν τα τριμερή σχήματα της Μεσογείου, δεν παραλείπονται και εκπαιδευτικά σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας.

Εκεί ακριβώς τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών χωρών, σχεδιάζουν ξέχωρες ασκήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα σενάρια που είναι βγαλμένα μέσα από εμπειρίες στο διεθνές πεδίο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

  • Κι επειδή πιο πάνω αναφερθήκαμε στην επίσκεψη του Αλ Σίσι στην Αθήνα, δεν πρέπει να παραλείψουμε και να υπενθυμίσουμε ότι και σε αυτή την επίσκεψη, η Τουρκία αντέδρασε έντονα αναφερόμενη τόσο στη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ αλλά και στις καλές σχέσεις των δυο κρατών που ενοχλούν τα σχέδια της Άγκυρας να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε Τουρκική λίμνη.

Ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

 «Δυστυχώς υπάρχουν προβοκάτσιες, ανεύθυνες δηλώσεις, και προσπάθειες που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τα νόμιμα δικαιώματά μας και αυτό αυξάνει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε στη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, έτσι λάβαμε όλα τα μέτρα για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή».

Νωρίτερα, τον Οκτώβριο, ανάμεσα στις κοινές διαπιστώσεις της τριμερούς σε επίπεδο κορυφής στη Λευκωσία, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης, Αλ Σίσι, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Άγκυρα είναι η μόνη χώρα παραβάτης στην περιοχή κι αυτή που επιχειρεί διαρκώς να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

  • Η Αθήνα χτίζει στρατηγικές συμμαχίες

Όμως η Αθήνα φαίνεται ότι έχει ανοίξει για τα καλά τη διπλωματική βεντάλια και μάλιστα πέραν από τα ανατολικά σύνορά της, συμμαχώντας και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον αμυντικό τομέα.

Το πιο τρανό παράδειγμα ήταν κατά την καλοκαιρινή Ελληνοτουρκική κρίση, όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν αποστείλει τα F-16 Block 60 στη Σούδα.

Τα «Μπλε φτερά» τόσο με F-16 αλλά και με Mirage 2000-5, είχαν βρεθεί φτερό με φτερό με τα μαχητικά των Αράβων που ξεκίνησαν μια εκπαίδευση για περίπου δυο εβδομάδες αλλά κατέληξαν να παραμείνουν επί έναν μήνα.

Αυτό είχε δώσει την ευκαιρία για το τετ α τετ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΑΕ με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος είχε υποδεχτεί τον ομόλογό του στη Σούδα.

  • Και η επέκταση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες σύμφωνα με πληροφορίες μεγαλώνει ακόμη περισσότερο κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ.

Όπως γίνεται γνωστό, επενδύσεις υπάρχουν για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αλλά κι ένα μακρόπνοο σχέδιο εκπαίδευσης ιπταμένων των ΗΑΕ από τα έμπειρα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρνει μια επένδυση στην Ελλάδα της τάξεως των 130.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις Γνώμες ΕΔΩ

 

Έξι F-35 «δάσκαλοι» της stealth γενιάς στέλνουν μήνυμα εκτός συνόρων: Κανείς ταραξίας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: