Έλα μετά τις 14 Δεκεμβρίου, είπαν οι Τούρκοι στην κ. Λουτ: Εκβιάζουν πρόοδο στο Κυπριακό με τις κυρώσεις Ε.Ε.

File Photo: Η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κα Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τζέιν Χολ Λουτ δεν θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα, που θα βρίσκεται στην περιοχή, στην Άγκυρα, αλλά στις 14 Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί προφανώς η Τουρκία  θα αναμένει πρώτα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η σύνοδος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Με την κίνηση αυτή, η κατοχική Τουρκία συνδέει τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό με τις συζητήσεις στην Ε.Ε. για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της.

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να επισκεφθεί τη Λευκωσία και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα. Ακολούθως, αντί να επισκεφθεί την Άγκυρα, θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και θα επανέλθει σε λιγότερο από δέκα ημέρες για να έχει συναντήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

  • Είναι ξεκάθαρο ότι η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως εάν αποφασισθούν κυρώσεις σε βάρος της από την Ε.Ε. τότε δεν θα συνεργασθεί για το Κυπριακό. Υποδεικνύει  ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα δεχθεί στην Άγκυρα την κ. Τζέιν Χολ Λουτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Λευκωσία βρέθηκε -για δεύτερη φορά την τελευταία περίοδο- ο αναπληρωτής Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma.

Οι συζητήσεις του τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα κάλυψαν όλα τα θέματα. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι πως ο Βρετανός αξιωματούχος είχε ψηλά στις προτεραιότητες της αποστολής του, την προσπάθεια να πείσει τη Λευκωσία να μην επιμένει στην υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας.

Το επιχείρημα, το οποίο προβάλλεται είναι πως με τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι εφικτή η σύγκληση της Πενταμερούς. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Ε.Ε. έδωσε, τον Οκτώβριο, δύο μήνες «χρόνο στη διπλωματία», για να εκτονωθεί η κρίση και να κάνει πίσω η Άγκυρα από τις μονομερείς ενέργειες της.

Αντί αυτού προχώρησε, μεταξύ άλλων, στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Άλλος κερνά, άλλος πίνει κι αυτοί που τα αρπάζουν: Οι βολεμένοι των στάτους κβο, κατοχικού και πολιτικού, στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: