Εκνευρισμό προκάλεσε στην Άγκυρα η καταδίκη της τουρκική φιέστας στα Βαρώσια από την Ε.Ε

File Photo: O Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Πηγή φωτογραφίας @AcarUmut




Την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η καταδίκη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Τζοζέπ Μπορέλ της επίσκεψης Ερντογάν στην περίκλειστη Αμμόχωστο και των όσων δήλωσε περί “δύο κρατών στην Κύπρο”.

Απαντώντας στη γραπτή δήλωση του κ. Μπορέλ με την οποία εξέφρασε λύπη  για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας  Χακίμ Ακσόι,  χαρακτήρισε τις Βρυξέλλες «εκτός πραγματικότητας σε ότι αφορά όσα συμβαίνουν στην Κύπρο» και ότι «αγνοεί την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, όπως αυτός εκφράστηκε μέσω των εκλογών».

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας… Κατά τις τελευταίες εκλογές, ο Τουρκοκύπριος λαός εξέφρασε σαφώς τη βούλησή του να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης δύο κρατών. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να σεβαστούν αυτή τη βούληση» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. είχε δηλώσει «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992).

»Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

HJ με πληροφορίες από Anadolu

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αρχίζει την Τρίτη η αεροπορική άσκηση «ΟΝΙΣΗΛΟΣ–ΓΕΔΕΩΝ»: Ολοκληρώνεται στις 19 Νοεμβρίου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: