Economist: Η Γαλλία και ο Μακρόν έχουν δίκιο να υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου

File photo: Γάλλοι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια της Γαλλίας, μετά την ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι. EPA, SEBASTIEN NOGIER




Σε ένα από τα κύρια άρθρα του περιοδικού Economist, με τίτλο: “Η Γαλλία έχει δίκιο να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου”, και υπέρτιτλο: “Κληρονόμοι του Βολταίρου” και υπότιτλο: “Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλεται”, παρουσιάζονται τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του καθηγητή Paty.

Σημειώνει ότι εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οργή μπορεί στις μέρες μας να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Όταν ο Emmanuel Macron καταδίκασε τη δολοφονία  και υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου, οι ηγέτες πολλών μουσουλμανικών κρατών τον κατηγόρησαν για ισλαμοφοβία.

Μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος κλείνει στη φυλακή χιλιάδες μουσουλμάνους, επειδή ανήκουν στη λάθος θρησκευτική ομάδα και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο οποίος φαίνεται ότι ταράζεται περισσότερο για κάτι που συνέβη σε μια τάξη γαλλικού σχολείου, παρά για τα γκουλάγκ για μουσουλμάνους, στη γειτονική Κίνα.

Κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η Γαλλία είναι πραγματικά η αιτία και όχι το θύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων, στο έδαφός της. Συχνά κάνουν αναφορά στην παράδοσή της στο κοσμικό κράτος, η οποία ισχύει με νόμο από το 1905. Όταν πρόσφατα ο Πρόεδρος Macron ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων κατά της διδασκαλίας στο σπίτι, που αποτελεί πρόσχημα για “ριζοσπαστικοποιημένη διδασκαλία” κατηγορήθηκε ότι “εργαλειοποιεί” το κοσμικό κράτος, κατά των μουσουλμάνων.

Πιο αμφιλεγόμενο από όλα, για κάποιους μουσουλμάνου, είναι ο γαλλικός νόμος που προστατεύει το δικαίωμα στη βλασφημία και στην προσβολή της θρησκείας, αλλά και στο να μην γίνονται διακρίσεις εναντίον κάποιου για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Κάποιοι το βλέπουν, λανθασμένα, ως μια εκστρατεία  της Γαλλίας να προσβάλει το Ισλάμ.

Οι διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στη Γαλλία, όπως σιωπηρά παραδέχεται  και ο Macron. O Macron υποσχέθηκε όμως ότι θα πολεμήσει τον ρατσισμό και να βελτιώσει τις ευκαιρίες για όλους.  

Είναι όμως σημαντικό να μην χάσουμε τα δύο βασικά σημεία. Πρώτον ότι πάνω από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα Γαλλία, από το 2015, σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές  επιθέσεις και οι γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών προειδοποιούν ότι οι ριζοσπάστες διεξάγουν πόλεμο για τις καρδιές των νέων, κυρίως διαδικτυακά.

Η Γαλλία έχει δίκιο να ανησυχεί περισσότερο από όλους. Δεύτερον, η Γαλλία έχει δίκιο να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου. Η θρησκεία είναι ένα σύνολο ιδεών και άρα ανοιχτή σε συζήτηση και ίσως σάτιρα.  Ο σκεπτόμενο ομιλητής θα προσπαθήσει να  απέχει από άσκοπες προσβολές. Όμως το κράτος δεν πρέπει να το επιβάλει με νόμο. Τότε όλοι θα ακολουθούν ένα είδος αυτολογοκρισίας, για εκείνους που προσβάλλονται περισσότερο. 

Το γαλλικό κράτος δεν πρέπει ποτέ να δώσει την εντύπωση ότι υιοθετεί τη βλασφημία, αλλά να προστατεύει το δικαίωμα όσων θέλουν να είναι βλάσφημοι και επίσης να προστατεύει όσους διαμαρτύρονται κατά των βλάσφημων. Όπως άλλωστε έχουν υπογραμμίσει πολλοί μουσουλμάνοι στη Γαλλία και αλλού, η απάντηση στα λόγια δεν είναι τα μαχαία, αλλά περισσότερα λόγια.

ΠΗΓΗ: Economist, France is right to defend free speech

Ο Μακρόν θέτει θέμα ασφάλειας λόγω της ισλαμικής τρομοκρατίας: Αστυνομική δύναμη στα σύνορα της Ε.Ε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: