Δύσκολο έως αδύνατο να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μίτς Μακόνελ κέρδισε τις εκλογές και επιστρέφει στη Γερουσία. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθώς η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, που φερόταν να κινδυνεύει, εξασφαλίζει την επανεκλογή της στο Μέιν, ενώ άλλα στελέχη της Γερουσίας που ανήκουν στο GOP παραμένουν μπροστά από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους στις λιγοστές κούρσες που δεν έχουν κριθεί.

Οι Δημοκρατικοί, που ενόψει εκλογών πιστευόταν πως είχαν καλές πιθανότητες να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα, κερδίζουν μόνο μία έδρα μέχρι εδώ και οι πιθανότητές τους να αυξήσουν το μέγεθος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας εξανεμίζονται, παρ’ όλο το προβάδισμα που διέθεταν σε διαθέσιμα κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών έναντι 47 των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του σώματος, οι Δημοκρατικοί καλούνταν να αποσπάσουν τρεις έδρες από τους αντιπάλους τους αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγόταν πρόεδρος και η Κάμαλα Χάρις αντιπρόεδρος με ψήφο στο σώμα. Αν ο Μπάιντεν έχανε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα χρειαζόταν να αποσπάσουν τέσσερις έδρες.

Στις αναμετρήσεις για πέντε έδρες στη Γερουσία που δεν έχουν κριθεί ακόμη οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται σε Αλάσκα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Γκάρι Πίτερς προηγείται οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Τζέιμς στο Μίσιγκαν.

Μια δεύτερη αναμέτρηση στην Τζόρτζια οδεύει σε δεύτερο γύρο, την 5η Ιανουαρίου, ανάμεσα στη Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Κέλι Λέφλερ και τον Δημοκρατικό Ράφαελ Γουόρνοκ.

Η καλύτερη είδηση της ημέρας για τους Ρεπουμπλικάνους ήρθε από το Μέιν όπου η 67χρονη Κόλινς, που ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος και πιστευόταν ότι όδευε σε ήττα, κατήγαγε νίκη-έκπληξη έναντι της Δημοκρατικής Σάρας Γκίντιον, 48 ετών, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Μέιν.

Η Κόλινς είπε πως εκλαμβάνει τη νίκη της ως «έγκριση της σκληρής δουλειάς της» στην Ουάσινγκτον «για τους πολίτες στο Μέιν».

Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν τις έδρες της γερουσιάστριας Μάρθας ΜακΣάλι (Αριζόνα) και του γερουσιαστή Κόρι Γκάρντνερ (Κολοράντο), αλλά έχασαν αυτή του Νταγκ Τζόουνς (Αλαμπάμα).

Ο δρόμος των Δημοκρατικών προς τη νίκη στένεψε ακόμα περισσότερο καθώς η γερουσιάστρια Τζόνι Ερνστ (Άιοβα) και οι γερουσιαστές Στιβ Ντέινς (Μοντάνα), Τζον Κόρνιν (Τέξας) και Λίντσεϊ Γκρέιαμ (Νότια Καρολίνα), που θεωρούνταν ευάλωτοι, επανεξελέγησαν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν εξάλλου μια έδρα στο Κάνσας, όπου ο Ρεπουμπλικάνος Ρότζερ Μάρσαλ επικράτησε της Δημοκρατικής Μπάρμπαρας Μπολιέ.

Αν η Γερουσία παρέμενε υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, θα προκαλούσε πολλά και βαθιά προβλήματα στον Μπάιντεν στην περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές, αφού θα εμπόδιζε μεγάλο μέρος της νομοθετικής του ατζέντας, ιδίως ως προς την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης της περίθαλψης και τις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Παρόμοια εμπόδια θα αντιμετώπιζε εάν εκλεγόταν ο Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι Δημοκρατικοί διατηρούν, αν και μικρότερη, πλειοψηφία.

Η κούρσα για τη Γερουσία στο Μίσιγκαν επικρίθηκε από τον Τραμπ καθώς η ισορροπία μεταβαλλόταν υπέρ των Δημοκρατικών.

«Φαίνεται πως στο Μίσιγκαν ανακάλυψαν τα ψηφοδέλτια που χρειάζονταν για να διώξουν έναν θαυμάσιο νέο, τον Τζον Τζέιμς, από τη Γερουσία. Τι φρικτό πράγμα είναι αυτό που γίνεται!», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter.

Στη Βόρεια Καρολίνα ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Τίλις ανακήρυξε τη νίκη του επί του Δημοκρατικού Καλ Κάνινγκχαμ, μολονότι το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί, με τον Τίλις να έχει προβάδισμα 2 εκατοστιαίων μονάδων.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού διατηρούσε προβάδισμα 3 και πλέον μονάδων επί του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Όσοφ στην Τζόρτζια. Στην Αλάσκα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν είχε μεγάλο προβάδισμα με σχεδόν τις μισές ψήφους καταμετρημένες.

Ο Γκάρντνερ, που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στη Γερουσία και θεωρείτο ο πιο ευάλωτος γερουσιαστής του GOP, ηττήθηκε από τον πρώην κυβερνήτη του Κολοράντο Τζον Χικενλούπερ στην πολιτεία που θεωρείτο άλλοτε οχυρό των Ρεπουμπλικάνων αλλά δημογραφικές μεταβολές μετέβαλαν υπέρ των Δημοκρατικών την ισορροπία της πολιτικής ισχύος τα τελευταία χρόνια.

Ο Δημοκρατικός Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης, κέρδισε τη ΜακΣάλι με διαφορά 5 και πλέον μονάδων στην Αριζόνα, επίσης άλλοτε προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τζόουνς, που θεωρείτο ο πιο ευάλωτος Δημοκρατικός, έχασε, όπως αναμενόταν, από τον Τόμι Τάμπερβιλ στην Αλαμπάμα.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: