Διπλωματική κρίση μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου: Eκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών

File Photo: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. EPA, DJORDJE SAVIC
Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα του αφορούν το 1918.

Το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πρεσβευτή της Σερβίας Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς persona non grata για «ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις», δίνοντάς του προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει την χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αμέσως μετά, η Σερβία προχώρησε σε αντίμετρα, δίνοντας στον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου Τάρζαν Μιλόσεβιτς 72 ώρες για να εγκαταλείψει την χώρα.

Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε χθες «απελευθέρωση» την απόφαση της εθνοσυνέλευσης του 1918 σύμφωνα με την οποία το Μαυροβούνιο θα ενωνόταν με την Σερβία και θα εντασσόταν έτσι στο βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, χάνοντας την ανεξαρτησία του.

«Ηταν η ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού να ενωθεί με την αδελφή Σερβία», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης ο σέρβος πρεσβευτής.

Συμβολικά, οι βουλευτές του Μαυροβουνίου υιοθέτησαν το 2018 απόφαση η οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης του 1918.

Το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2006, αλλά η ένταση ως προς την εθνική ταυτότητα παραμένει στην χώρα των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περί το 30% των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου δηλώνουν Σέρβοι. Ενα τμήμα τους είχε ταχθεί κατά της βούλησης του προέδρου για την επικύρωση της εθνικής ταυτότητας του Μαυροβουνίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βελιγράδι, Σερβία

ΟΗΕ για δολοφονία ιρανού πυρηνικού επιστήμονα: Καταδικάζει το φόνο αλλά συνιστά αυτοσυγκράτηση

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal